ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Σταύρου Ζένιου και Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στον ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Σταύρου Ζένιου και Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στον ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή

Σταύρος Ζένιος: "Η αξιοπιστία της Κεντρικής στα χέρια της Διοικητού"

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Σταύρου Ζένιου, και Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στον ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή για την υπόθεση της κατ' ισχυρισμόν δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

Ο κ. Ζένιος ανέφερε πως η αξιοπιστία της Κεντρικής, στα χέρια της Διοικητού. Από τις 11 μμ, καταθέτει και η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σταύρος Ζένιος: "Η αξιοπιστία της Κεντρικής στα χέρια της Διοικητού"

“Η χώρα έχει καταστραφεί από διαπλεκόμενα συμφέροντα δικηγορικών γραφείων, οικονομικών παραγόντων και πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων και εφόσον δεν αλλάζει η κυρίαρχη νοοτροπία θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα”, δήλωσε το τέως μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Σταύρος Ζένιος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα ενώπιον του ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή. Παράλληλα, δήλωσε ότι εναπόκειται στην Χρυστάλλα Γιωρκάτζη η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση, και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ζένιος είπε πως, δυστυχώς, πολλές φορές η διαπλοκή δεν είναι κάτι που εμπίπτει στην παρανομία και εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Καλλής να μπορέσει να βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

“Όμως είναι πολύ πιο σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αν δεν αλλάξει η κυρίαρχη νοοτροπία της διαπλοκής δικηγορικών γραφείων, οικονομικών συμφερόντων, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα”, είπε και πρόσθεσε πως αν δεν περάσουμε σε αξιοκρατικές επιλογές και αν δεν διορθώσουμε τους θεσμούς, κυρίως τους κρίσιμους θεσμούς όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, θα δυσκολευτούμε να βγούμε από την κρίση.

Ερωτηθείς τι συγκεκριμένα κατέθεσε στον ποινικό ανακριτή, ο κ. Ζένιος είπε ότι τα μέλη του ΔΣ δια νόμου έχουν δώσει όρκο πίστης και εμπιστευτικότητας. “Εξακολουθεί να ισχύει ότι δεν αποκαλύπτεις εμπιστευτικά έγγραφα της ΚΤ, ούτε το τι διαμείβεται στο ΔΣ. Οπωσδήποτε όμως στον ποινικό ανακριτή έχω καταθέσει αυτά που γνωρίζω, αν κληθώ στη Βουλή θα καταθέσω αυτά που γνωρίζω, αλλά δεν έχω το ελεύθερο να αποκαλύπτω εμπιστευτικά έγγραφα και το τι διαμείφθηκε σε ένα ΔΣ”, είπε.

Σε ερώτηση αν επιμένει στην παραίτηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ο κ. Ζένιος είπε πως είναι σημαντικό η ΚΤ να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να γίνει αυτό απαιτούνται θυσίες και αυτοθυσία. “Είναι στο χέρι της Διοικητού να προβεί σε αυτές τις ενέργειες για να διαφυλάξει και το κύρος που είχε ως Γενική Ελέγκτρια αλλά και για να ανακτήσει η ΚΤ την αξιοπιστία της. Ταυτόχρονα”, συνέχισε, “απαιτούνται και θεσμικές αλλαγές, δηλαδή η ΚΤ να περάσει σε μια κολεγιακής μορφή διακυβέρνηση και να παύσει να είναι ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή”.

Ερωτηθείς αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΚΤ που δεν παραιτήθηκαν, ο κ. Ζένιος είπε πως σε αυτή τη φάση και όποιος φεύγει θυσιάζεται αλλά και όποιος παραμένει θυσιάζεται. “Το ότι οι συνάδελφοι επέλεξαν να μείνουν για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΚΤ και να στοχοποιούνται για κάτι που δεν ευθύνονται εκ μέρους τους είναι θυσία. Η αξιοπιστία της ΚΤ αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια της Διοικητού”, κατέληξε.

Μέχρι σήμερα ενώπιον του ανακριτή κατέθεσαν η Άντρη Αντωνιάδη, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της Διαχειρίστριας της Λαϊκής, ο δικηγόρος  Παναγιώτης Νεοκλέους,  ο Πανίκος Ηρακλέους πρώην συνεργάτης της πρώην διαχειρίστριας της Λαϊκης, ο Ανδρεας Κυπρίζογλου σαν δικηγόρος του Β. Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, καθώς και τα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Φίλιππος Μαννάρης και Ανδρέας Περσιάνης.

Να σημειωθεί ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, δεν έχει λάβει ακόμα κλήθει για να καταθέσει.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top