ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ: Ήρθε χωρίς απαντήσεις το Υπ. Οικονομικών - Πολλά τα προβλήματα στους χώρους υποδοχής -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΟΥΛΗ: Ήρθε χωρίς απαντήσεις το Υπ. Οικονομικών - Πολλά τα προβλήματα στους χώρους υποδοχής -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Χωρίς τις απαραίτητες απαντήσεις ήρθε (10/09) στην επιτροπή εργασίας το Υπουργείο Οικονομικών, αφού πολλά ερωτήματα παρέμειναν ανοικτά και η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τρίτη (17/09).

Του Ανδρέα Πογιατζή

Αρκετά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στέγες υποδοχής και φροντίδας ανηλίκων και αιτούντων πολιτικού ασύλου, όπως προκύπτει μέσα από την συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας.

Στην συνεδρία ακούστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώροι αυτοί, όπως αυτά της υποστελέχωσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα. Όπως λέχθηκε στην επιτροπή κάποιοι τρόφιμοι κοιμούνται σε καναπέδες ακόμα και στο πάτωμα.

Στην συνεδρία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση όσον αναφορά στις αρμοδιότητες που παραχωρεί το κράτος σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και στον ιδιωτικό τομέα για την αγορά υπηρεσιών που δεν μπορεί να καλύψει ο δημόσιος τομέας. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης υποστήριξε έντονα πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες του παρά το κράτος, για τους χώρους αυτούς, ενώ στην αντίπερα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά απάντησε στο επιχείρημα του λέγοντας πως τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι ιδιωτικά και πως δεν γίνεται το κράτος να εκχωρεί σημαντικές διαδικασίες στον ιδιωτικό τομέα.

Η Ευανθία Σάββα με την σειρά της τόνισε πως αρκετές φορές στα δελτία της Αστυνομίας βλέπουμε πως υπάρχουν ελλείποντα πρόσωπα και συγκεκριμένα παιδία από αυτές τις στέγες και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Λάρνακα όπου και παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που δυσχεραίνει το έργο της κοινωνικής ευημερίας είναι πως οι αιτούντες πολιτικού ασύλου δηλώνουν ανήλικοι, ενώ μπορεί να μην είναι με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονται τα κέντρα. Επιπλέον, όπως λέχθηκε τα επιδόματα για ενοίκιο δεν αρκούν και πρέπει να αυξηθούν, ωστόσο τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, αφού ακόμα και στην περίπτωση που βρεθούν οικίες προς ενοικίαση, πολλοί ιδιοκτήτες δεν θέλουν να τα παραχωρήσουν σε πολιτικούς πρόσφυγες.

Σημειώνεται πως από το 2009 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν δεκαπλασιαστεί, ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει στέγη και φροντίδα λόγω των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Το Υπουργείο με την σειρά του δεν ήρθε έτοιμο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις στην συνεδρία, αφού είναι αδιευκρίνιστο ακόμα πόσες στέγες υπάρχουν και πόσες είναι σε λειτουργεία κάτω από την αιγίδα του. Επίσης, ερωτηματικά προκύπτουν για την στελέχωση αυτών των υποδομών, αφού όπως λέχθηκε, είναι παγιοποιημένες 65 θέσεις κοινωνικών λειτουργών που χρειάζονται για να λειτουργούν ομαλά αυτοί οι χώροι. Ερωτηματικά προκύπτουν και για τους προϋπολογισμούς του όλου συστήματος.    

Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τρίτη 17/10

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top