ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Στα πλάνα της Κύπρου η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

ΥΠΟΙΚ: Στα πλάνα της Κύπρου η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

Σε ανοιχτό διάλογο, ο οποίος δεν έχει ωστόσο καταλήξει, βρίσκεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για το ενδεχόμενο ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας ή αναπτυξιακού χρηματοδοτικού οργανισμού, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τα δανειοδοτικά προγράμματα της ΕΤΕπ ύψους €300 εκ,. μέσω των εμπορικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι ήδη τώρα στις αρχές του 2015 έχουν ξεκινήσει να γίνονται δάνεια και να διαφημίζονται.

Τουλάχιστον μια τράπεζα φαίνεται να έχει ήδη διαθέσει το μισό από το αρχικό ποσό που είχε στη διάθεσή της, ανέφερε, προσθέτοντας ότι άλλες τράπεζες δεν είναι σε αυτό το στάδιο ακόμα, αλλά στο στάδιο ολοκλήρωσης των εσωτερικών διαδικασιών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ζήτημα του ενδεχόμενου ίδρυσης μιας αναπτυξιακής τράπεζας ή ενός αναπτυξιακού χρηματοδοτικού οργανισμού, χωρίς άδεια ενάσκησης τραπεζικών λειτουργιών, εξακολουθεί να είναι ανοικτό.

Υπάρχει ένας απλός περιορισμός, είπε, «για να κάνεις τράπεζα. Θέλεις κεφάλαια». Σημαντικότατα κεφάλαια, πρόσθεσε, «για να έχει και νόημα εν πάση περιπτώσει».  Αυτή την περίοδο, είπε στους βουλευτές, τέτοια κεφάλαια δεν μπορούν να έρθουν από δικούς μας πόρους.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την ΕΤΕπ, αλλά δεν έχει υπάρξει κατάληξη.

Ενημέρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είχε «επιχειρήσει και κάποιες άλλες επαφές που είχαν αρνητική κατάληξη», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διάλογο που είχε γίνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Όσον αφορά την τελευταία, η οποία άνοιξε πρόσφατα γραφείο στην Κύπρο με την προοπτική επένδυσης σε ορίζοντα πενταετίας μεταξύ 500 και 700 εκ., ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του 2015 θα δούμε να συγκεκριμενοποιούνται κάποια σχέδια μάλλον και πάλι μέσω των εμπορικών τραπεζών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για χρηματοδοτικό σχέδιο που εφαρμόστηκε στο παρελθόν, είπε ότι υπήρξε ένα σχέδιο το 2009 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Στη βάση των στοιχείων που κατέχει, είπε, διοχετεύτηκαν 205 εκ. σε 692 επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Αναφερόμενος σε άλλο σχέδιο, κάτω από τον τίτλο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ύψους από πλευράς ΕΤΕπ 100 εκ., εξήγησε ότι η εμπορική τράπεζα θα αναμένεται να συνεισφέρει το 50%.  Το σχέδιο θα αφορά και πάλι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκιο από 3,4% – 3,9% . Γι' αυτό το σχέδιο έχει υπάρξει συμφωνία μόνο με την Τράπεζα Κύπρου €20 εκ., είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει η Ελληνική Τράπεζα.

Σε αναφορά του για το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ είπε πως αποτελεί ακόμη μία προοπτική. Στόχος του είναι η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, μεγάλων τραπεζών, επενδυτικών ταμείων και μέσω της εγγύησης να μειώνεται το ρίσκο για σημαντικά έργα του ιδιωτικού τομέα ή και συμπράξεων ιδιωτικού – δημοσίου τομέα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η διάθεση πέραν των €300 δισ. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Διευκρίνισε παράλληλα ότι δεν είναι ένα σχέδιο που λειτουργεί με εθνική κατανομή.

Το σχέδιο Γιούνκερ είναι στα στάδια της τελικής διαμόρφωσης του σχεδιασμού και τρόπου λειτουργίας, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή για να δούμε ποιός θα είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε αυτή την προοπτική».

Ταυτόχρονα έκανε αναφορά σε μια ιδέα που συζητήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Γιούρκι Κατάινεν για ομαδοποίηση κάποιων έργων με τη δημιουργία ενός ειδικού οχήματος (special purpose vehicle) και έδωσε το παράδειγμα ανακαινίσεων ξενοδοχείων και τουριστικών υποδομών και έργων για ΑΠΕ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top