ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός Βουλευτών ότι οι μικρομεσαίες δεν έχουν στήριξη για κεφάλαια κίνησης

Προβληματισμός Βουλευτών ότι οι μικρομεσαίες δεν έχουν στήριξη για κεφάλαια κίνησης

Τον προβληματισμό τους ότι στην πλειοψηφία τους τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι επενδυτικά και δεν αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών εξέφρασαν Βουλευτές μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι «με βάση την ενημέρωση που είχαμε υπάρχει πρόγραμμα σε εξέλιξη €300 εκ. προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι πρόγραμμα από την ΕΤΕπ μαζί με κρατική εγγύηση». Πρόσθεσε ότι «οι κανονισμοί και οι όροι που δίνονται αυτά τα λεφτά είναι με βάση τους κανονισμούς που έχει η ΕΤΕπ».

Είπε ακόμη ότι «μελετάται νέο σχέδιο που θα ανακοινωθεί στο τέλος του χρόνου, υπάρχει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο είναι 50% από την ΕΤΕπ και 50% από την τράπεζα που το δίνει, υπάρχουν λεφτά που έχουν έρθει απευθείας στην Κύπρο όπως τα €160 εκ. που έχουν πάει στην πανεπιστημιούπολη και υπάρχουν προγράμματα ύψους €500 – €700 από την EBRD με ορίζοντα πενταετίας, συν το πρόγραμμα Γιούνκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απορρόφηση των κονδυλίων ανέφερε ότι υπάρχει το πρόγραμμα Jeremy, που παρέχει μέχρι €300.000 στην κάθε επιχείρηση, προσθέτοντας από τα €16 εκ. μέχρι στιγμής μόνο τα €6 εκ. έχουν δοθεί.

Παρόλο που έδωσε τα εύσημα στην Κυβέρνηση, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του «ότι αυτά τα κονδύλια είναι για επενδύσεις». «Εδώ έχουμε δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει `κουρευτεί` ένεκα της οικονομικής κρίσης, εκείνο που χρειάζονται σήμερα είναι ένα επιπλέον κεφάλαιο κίνησης για να έχουν ρευστότητα, πράγμα το οποίο δυσκολεύονται να πάρουν από τα συγκεκριμένα προγράμματα», είπε.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί «τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ρευστότητας αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τις στηρίξουμε».

«Ο μόνος τρόπος να μπορέσουν να στηριχθούν αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι να σταθεροποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα και μέσα από τα ίδια κεφάλαια (των τραπεζών) να μπορέσουν να πάρουν», πρόσθεσε και κάλεσε σε απλοποίηση των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας.

«Τονίσαμε στον ΥΠΟΙΚ ότι λόγω του ότι στο παρελθόν οι τράπεζες τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πήραν από την ΕΕ για να τα διοχετεύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα χρησιμοποίησαν για άλλους σκοπούς η θέση μας, η οποία είναι και θέση ολόκληρης της Επιτροπής Εμπορίου είναι ότι η διοχέτευση των κονδυλίων αυτών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να γίνεται όχι από τις τράπεζας αλλά από ένα ενδιάμεσο κρατικό φορέα ή μηχανισμό», είπε ο κ. Κώστα.

Έκανε παράλληλα λόγο για την ανάγκη να υπάρχουν απλές και όχι πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και ότι πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα λεφτά αυτά θα καταλήγουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη.

Ζητήσαμε επίσης επιτακτικά από το Υπουργείο, πρόσθεσε, να επιβλέπει συνεχώς τη διαδικασία έτσι ώστε να είναι αντικειμενική και δίκαιη.

Ο κ. Κώστα είπε ακόμη ότι το Υπουργείου πρέπει να προχωρήσει σε σχέδιο μακροχρόνιου διακανονισμού για οφειλές προς το κράτος από συμπολίτες μας όπως το ΦΠΑ.

Στις δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης έκανε ειδική αναφορά στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 7 – 10 άτομα. «Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις», είπε. 

Αναφερόμενος στα κονδύλια που είναι διαθέσιμα είπε ότι «δυστυχώς όλα αυτά τα κονδύλια έχουν το περίβλημα των επενδυτικών σχεδίων, δηλαδή πρέπει να πείσει η εταιρεία ότι θα πάρει αυτά τα χρήματα για επένδυση».  Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι αυτό που χρειάζονται σήμερα, είπε, προσθέτοντας ότι «σήμερα χρειάζεται πρώτα απ` όλα διατήρηση, συντήρηση αυτών των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν και ακολούθως στην πορεία θα ρθει και η ώρα της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Βότση από όσα παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής το μόνο σχέδιο που παρέχει τη δυνατότητα παροχής κατά 25% κεφαλαίου κίνησης είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.  Έχουμε εισηγηθεί και έχει γίνει αποδεκτό, είπε, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών να υπάρχει τρόπος η κάθε επιχείρηση να ενημερώνεται πως μπορεί να αιτηθεί γι αυτά τα προγράμματα.

«Ενώ ο λαός πεινά εμείς του προσφέρουμε παντεσπάνι», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι η διάσωσή τους, είναι η μη φυλάκιση των ιδιοκτητών τους, είναι το να κρατηθούν στη ζωή και να μην κλείσουν, ενώ εμείς σήμερα ερχόμαστε και τους λέμε ότι `σας προσφέρουμε επενδυτικά κονδύλια`». Γι αυτό το λόγο δεν νοιώθουμε ικανοποιημένοι από αυτά που έχουμε ακούσει σήμερα, πρόσθεσε.

Χαιρέτισε την προσπάθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων να δημιουργήσουν τη δική τους τράπεζα στήριξης των δικών τους μελών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top