ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Νεκροθάφτης από 16 ετών -Η πιο συγκλονιστική στιγμή όταν φρόντισε τον νεκρό κολλητό του - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Νεκροθάφτης από 16 ετών -Η πιο συγκλονιστική στιγμή όταν φρόντισε τον νεκρό κολλητό του - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο 32χρονος Γιώργος Κυριακίδης είναι σχετικά γνωστός σε εμάς τους δημοσιογράφους, καθώς εδώ και χρόνια δίνει τη δική του 'μάχη' για να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του νεκροθάφτη, να εκσυγχρονιστεί και να διορθωθούν οι δεκάδες στρεβλώσεις που υπάρχουν στον τομέα.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Για πρώτη φορά όμως, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του ως λειτουργός τελετών κηδειών, όπως προτιμά να επαγγέλλεται.

Σε ηλικία 16 ετών φρόντισε τον πρώτο νεκρό

Ήταν ακόμα μαθητής όταν πρωτομπήκε στο Γραφείο Τελετών Κηδειών του πατέρα του για να μάθει τη δουλειά.
Ο πατέρας του Γιώργου σε ηλικία 45 ετών και αφού έκανε μέχρι τότε πολλές άλλες δουλειές, ακόμα και φωτογράφος, το 1998 αποφάσισε να γίνει νεκροθάφτης.

Ο έφηβος τότε Γιώργος και ενώ οι συμμαθητές του σίγουρα είχαν κάτι άλλο να ασχοληθούν, ο ίδιος είχε μπροστά του ένα πεθαμένο άνθρωπο στο νεκροτομικό τραπέζι και έπρεπε με κάθε σεβασμό να τον φροντίσει.

Όπως μας είπε, στα 16 του ξεκίνησε να βοηθά τον πατέρα του, στην προετοιμασία των νεκρών, η οποία περιλαμβάνει λούσιμο στο νεκροτομικό τραπέζι, ντύσιμο, βάψιμο και προετοιμασία της τελετής όπως των λουλουδιών και την παρηγοριά, τα εδέσματα δηλαδή που προσφέρονται μετά την ταφή. Αναλάμβανε και το πλύσιμο της νεκροφόρας.

 

Ανάμικτα τα συναισθήματα την πρώτη φορά

Όπως περιγράφει ο Γιώργος, την πρώτη φορά που αντίκρισε νεκρό και έπρεπε να τον φροντίσει, τα συναισθήματα του ήταν ανάμικτα. "Ένιωσα σοκ, φόβο, αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να συνειδητοποιήσω ότι είναι η δουλειά μου και έπρεπε να το κάνω πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο που 'έφυγε', γιατί όπως θέλεις να σεβαστούν εσένα, πρέπει να σέβεσαι και εσύ τον άλλο, και ειδικά ένα νεκρό, που δεν μπορεί να διεκδικήσει τον σεβασμό".

Φρόντισε βρέφη, γιαγιά 112 ετών και τον φίλο του που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Η στιγμή που λύγισε ήταν όταν έπρεπε να ετοιμάσει τον νεκρό φίλο του, που σκοτώθηκε σε τροχαίο με μοτοσυκλέτα, σε ηλικία 24 ετών, πριν από οκτώ χρόνια.

"Ήταν ψυχοφθόρο την ώρα που τον ετοίμαζα, αν και προετοίμασα τον εαυτό μου να είμαι δυνατός ψυχολογικά. Έπρεπε να καταπιέσω τα συναισθήματα μου και να κάμω την δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται", ανέφερε.

"Την ώρα που τον ετοιμάζεις, όσο και να προετοιμάζεσαι ψυχολογικά, πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου. Όσο ψυχοφθόρο κι αν είναι, πρέπει να καταπιέσεις τα συναισθήματα σου και να κάμεις τη δουλειά σου όσο καλύτερα γίνεται" μας περιέγραψε για την τραγική του εμπειρία.

Τελικά, όπως μας ανέφερε, δεν άντεξε και λύγισε στην κηδεία...

Οι τρεις συμβουλές του πατέρα του

Ο πατέρας του πρωτίστως τον συμβούλεψε, πάνω από όλα να υπάρχει σεβασμός, στους νεκρούς και τους οικείους τους. Η υγιεινή προστασία του ιδίου και η προστασία των οικείων του νεκρού. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η κάθε οικογένεια.

Ο Γιώργος μετά το σχολείο σπούδασε νοσηλευτική στην Κύπρο επειδή ήθελε να μάθει για την υγιεινή και τη φροντίδα των νεκρών που είναι συνυφασμένα με το επάγγελμά του και να αποκτήσει κάποιες γνώσεις.

Το 2008 αναβαθμίζει το γραφείο του πατέρα του με νέες υποδομές, εξοπλισμό και αυτοκίνητα. Είναι το πρώτο και μοναδικό γραφείο κηδειών που διαθέτει ηλεκτρονική πλατφόρμα συλληπτήριων.

“Η Κοίμησις” από το 2013, οπότε και ψηφίστηκε “ο Περί Ελέγχου των Γραφείων Κηδειών και Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών νόμος” άρχισε από την πρώτη στιγμή όλες τις διαδικασίες για να εναρμονιστεί με την νομοθεσία. Το 2017 λειτουργεί ως ένα από τα 15 αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών παγκύπρια.

Κρατά μακριά τη γυναίκα και την κόρη του

Λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του, πολύς κόσμος του κάνει διάφορες απορίες και πλάκες ανέφερε ο Γιώργος, ενώ κράτα την οικογένεια του μακριά από το χώρο εργασίας του.

 
Τι τον ενοχλεί στο επάγγελμα

Ο Γιώργος για άλλη μία φορά τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά παράνομα γραφεία, που δεν σέβονται τους νεκρούς και τους συγγενείς τους. Και διερωτάται: 'Όταν δεν έχεις τις σωστές υποδομές πώς μπορείς να παρέχεις σωστές υπηρεσίες και αξιοπρεπή φροντίδα;'.

Τον ενοχλεί η αδιαφορία του Υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει το νόμο που ψηφίστηκε το 2013 και ο οποίος έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και τον σωστό έλεγχο του επαγγέλματος και ως γραμματέας του Δ.Σ. Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, δεν είδε καμία προόδο στο ζήτημα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο Λειτουργών Κηδειών και Ταχιρευτών, με επικεφαλής την Μάρω Μελά διορίστηκε το 2016 από το Υπουργείο για εφαρμογή της νομοθεσία, απαρτίζεται από 7 μέλη, νόμιμους λειτουργούς κηδειών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top