ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν σε Μπακογιάννη: 'Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης'

Μακρόν σε Μπακογιάννη: 'Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης'

Μετά το πέρας της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, κλήθηκε ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις από βουλευτές - μέλη της Συνέλευσης, με πρώτη την Ντόρα Μπακογιάννη, που τον ρώτησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αναφερθήκατε στην Ελλάδα και την προσφυγική κρίση», του είπε και συμπλήρωσε, «είμαι από την Ελλάδα και σας διαβεβαιώνω ότι το κύμα των προσφύγων αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Η Τουρκία δεν εφαρμόζει την συμφωνία για την Συρία. Τι σκέφτεται η Γαλλία;»

Στην απάντηση του ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν σαφέστατος: «Είμαστε απόλυτα ενημερωμένοι για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία πράγματι μπορεί να χρησιμοποιεί την προσφυγική ροή σαν μοχλό πίεσης. Όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δουλεύουμε αυτή τη στιγμή για την εξομάλυνση της κατάστασης. Η κατάσταση δεν είναι όπως το 2015 αλλά παραμένει δύσκολη».

Πρόσθεσε ότι απαιτείται αλληλεγγύη στη ζώνη των χωρών του Σέγκεν, αλλά και αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των συνόρων.

«Εμείς ως χώρα αυξάνουμε την οικονομική μας συμμετοχή στη Φρόντεξ αλλά θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προβλήματος: το κόστος της αντιμετώπισης του προβλήματος και της ενσωμάτωσης των προσφύγων πρέπει να μοιραστεί ισότιμα σε όλες τις χώρες», είπε.

Συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή πολιτική που θα υπερασπίζεται τους πρόσφυγες αφενός κι αφετέρου θα χτυπά τα κυκλώματα της διακίνησης.

Για τους νεκρούς στη Μεσόγειο είπε ότι δεν θέλει να μπει στη λογική των αριθμών, αφού κάθε απώλεια ζωής είναι δραματική.

«Να πολεμήσουμε τα κυκλώματα διακίνησης που δρουν στη Λιβύη, που εκμεταλλεύονται αισχρά τον πόνο αυτών των ανθρώπων που πιστεύουν ότι θα βρουν τον παράδεισο στην Ευρώπη και όταν φθάνουν ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες» είπε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top