ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν παρουσίασε τη 2η έκθεση παρακολούθησης του πολιτιστικού και δημιουργικού χαρακτήρα των ευρωπαϊκών πόλεων

Η Κομισιόν παρουσίασε τη 2η έκθεση παρακολούθησης του πολιτιστικού και δημιουργικού χαρακτήρα των ευρωπαϊκών πόλεων

Τη δεύτερη έκθεση παρακολούθησης του πολιτιστικού και δημιουργικού χαρακτήρα των ευρωπαϊκών πόλεων, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Κομισιόν, παρουσιάζοντας το προφίλ "του πολιτιστικού και δημιουργικού πλούτου της Ευρώπης σε ένα εκτεταμένο δείγμα 190 πόλεων σε 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ελβετίας".

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το Παρίσι (Γαλλία), η Κοπεγχάγη (Δανία), η Φλωρεντία (Ιταλία) και το Λουντ (Σουηδία) κατέχουν την πρώτη θέση στις αντίστοιχες ομάδες του πληθυσμού, ενώ το Λουντ αποτελεί «νέα καταχώρηση» μεταξύ των κορυφαίων πόλεων σε σύγκριση με την έκδοση του 2017.

Οι θέσεις εργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας αναπτύσσονται ιδιαίτερα στις πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, με ετήσια αύξηση κατά περίπου 12% στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), στο Ταλίν (Εσθονία), στο Βίλνιους (Λιθουανία), στην Κρακοβία και στο Βρότσλαβ (Πολωνία) και Τάρτου (Εσθονία).

Επιπλέον, οι μακροοικονομικές επιδόσεις δείχνουν ότι η Βόρεια Ευρώπη καταφέρνει καλύτερα. Η Δυτική Ευρώπη οδηγεί στην «Πολιτιστική Δυνητικότητα», ακολουθούμενη πολύ από τη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Η Δυτική Ευρώπη είναι επίσης ο κορυφαίος καλλιτέχνης στην «Δημιουργική Οικονομία», με τη Βόρεια Ευρώπη να πλησιάζει. Η καλύτερη δυναμική δημιουργίας θέσεων εργασίας βρίσκεται, κατά μέσο όρο, στις πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.

Στο αναλυόμενο δείγμα , οι πολιτιστικοί χώροι είναι γενικά 30 λεπτά με τα πόδια (ή μόλις 5 λεπτά με το ποδήλατο) από όπου ζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και είναι ιδιαίτερα προσβάσιμοι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι οι μελλοντικοί πόροι της πολιτικής συνοχής της ΕΕ θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση και την εδαφική συνοχή εστιάζοντας στις δημιουργικές θέσεις εργασίας και την καινοτομία, τις μεταφορικές συνδέσεις και τη διακυβέρνηση - τις περιοχές όπου εξακολουθούν να υπάρχουν τα μεγαλύτερα κενά.

Τέλος καταγράφεται ότι οι κορυφαίες πολιτιστικές και δημιουργικές πόλεις είναι και οι πιο ευημερούσες: υπάρχει μια θετική και σημαντική σχέση μεταξύ των επιδόσεων του Δείκτη Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων και των επιπέδων εισοδήματος των πόλεων

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η αντίστοιχη έκθεση του 2017 "ενέπνευσε την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη" και για παράδειγμα, η Μαδρίτη (Ισπανία) χρησιμοποίησε στοιχεία  για να καταλάβει ποια πολιτιστικά και δημιουργικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μνημεία, μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες τέχνης, η ισπανική πρωτεύουσα πρέπει να επικεντρώσει τη στρατηγική της στον τομέα της επωνυμίας για να βελτιώσει τη διεθνή της κατάταξη. Ως αποτέλεσμα, η Μαδρίτη δημοσίευσε ένα νέο έντυπο "Μαδρίτη - Στοιχεία και αριθμοί 2018" που προωθούν τους πλούσιους πολιτιστικούς χώρους της πόλης.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Tibor Navracsics, δήλωσε: "η πρώτη έκθεση αποδείχθηκε επιτυχημένη, επιτρέποντας στις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να ενισχύσουν την ανάπτυξη, αξιοποιώντας καλύτερα είμαι βέβαιος ότι η δεύτερη εκτεταμένη έκδοση θα είναι εξίσου χρήσιμη για τις αρχές των πόλεων, τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς και τους ίδιους τους πολίτες. Το Παρατηρητήριο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Κοινό Κέντρο Ερευνών μπορεί να ενισχύσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να βοηθήσει στη βελτίωση την ποιότητα ζωής των πολιτών μέσω συγκεκριμένων εργαλείων που βασίζονται σε στοιχεία".

Oι επιδόσεις Λευκωσίας και Λεμεσού:

Η Λευκωσία και η Λεμεσός είναι οι δύο πόλεις της Κύπρου που καταγράφονται στην έκθεση με επίδοση 21,9 η πρώτη και 18,1 η δεύτερη (η κατώτερη επίδοση στον σχετικό πίνακα ανήκει στην Πάτρα με 10,0 και η ανώτερη στο Λουξεμβούργο με 42,2).

Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει ότι "η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, όπου στεγάζονται πολλές εκκλησίες, τζαμιά και αρχαία ερείπια. Το σημαντικότερο μουσείο της χώρας (το Κυπριακό Μουσείο) βρίσκεται εκεί, με εξαιρετικά πλούσια αρχαιολογική συλλογή. Στην παλιά Λευκωσία, το Εθνολογικό Μουσείο είναι το σημαντικότερο παράδειγμα αστικής αρχιτεκτονικής του τελευταίου αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας. Στο Μουσείο απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra το 1988 για την υποδειγματική του εργασία ανακαίνισης. Το 2011, ένα σχέδιο ψηφιοποίησης που αποσκοπούσε στη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιφραγμένης πόλης έλαβε ένα άλλο βραβείο Europa Nostra «ως εξαιρετικό παράδειγμα έργου συντήρησης σε ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης». Το έργο ξεκίνησε ως συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κοινοτήτων της Λευκωσίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

Σημειώνεται ότι "το 2011, η Λευκωσία επιλέχθηκε για να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος" και "φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου, το οποίο συνδυάζει τη μουσική, το χορό, την όπερα και το θέατρο, καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης Κύπρου, το οποίο φέρνει έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο στη Λευκωσία και την Κύπρο".

Αντίστοιχα, "η Λεμεσός, η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και η δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Κύπρου, υπογράφηκε για να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017. Η Λεμεσός περιέχει πολυάριθμα πολιτιστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που καλλιεργούνται από την πολυπολιτισμική ψυχή της χώρας, συνδυάζοντας ελληνικές και τουρκικές παραδόσεις. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο φιλοξενεί τη συλλογή Κυπριακής Λαϊκής Τέχνης των τελευταίων δύο αιώνων, είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της πόλης: το 1989 κέρδισε το βραβείο Europa Nostra για την υποδειγματική συντήρηση της Κυπριακής Λαϊκής Τέχνης".

Σημειώνεται ακόμα ότι "η Λεμεσός είναι περισσότερο γνωστή στην Κύπρο για τα φεστιβάλ της, όπως το Καρναβάλι, το Φεστιβάλ Κρασιού, το Φεστιβάλ Μπύρας, το Φεστιβάλ Λουλουδιών Γερμασόγειας, το Φεστιβάλ του Κατακλυσμού, οι Νύχτες Σαίξπηρ και το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Τέσσερα φεστιβάλ της Λεμεσού έλαβαν την ετικέτα ποιότητας για τα Φεστιβάλ, Φεστιβάλ για την Ευρώπη (EFFE) για το 2017-2018: το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικής Κύπρου Ριάλτο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου και το Φεστιβάλ Αύγουστο στη Λόφου . Το 2014, η Λεμεσός κατατάχθηκε από το TripAdvisor ως ο 3ος και ανερχόμενος προορισμός στον κόσμο, στους Top 10 Traveller`s Choice Destinations on the Rise".

AΠΟ: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top