ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού μίλησε ο Οζερσάι στην Επ. Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής

Για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού μίλησε ο Οζερσάι στην Επ. Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής

Οι σχέσεις μας δεν κρέμονται από μία κλωστή αλλά πρέπει να τις τοποθετήσουμε σε μια υγιή βάση, ανέφερε στις 16/10 ο Κουντρέτ Οζερσάι στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τα οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπεξ» ήταν καλεσμένος του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών. Βολκάν Μποζκούρτ. Να σημειωθεί ότι και πέρυσι ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε ενημερώσει την εν λόγω επιτροπή για το Κυπριακό και τρέχοντα ζητήματα.
 
Υπάρχει μια σχέση ιστορική και συναισθηματική και μια βαθιά ριζωμένη σχέση μεταξύ μας και πιστεύουμε ότι έχοντας αυτό υπόψην πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο μπροστά, ανέφερε ο κ. Οζερσάι. «Αισθάνομαι την ανάγκη να σημειώσω ιδιαίτερα ότι ο τ/κ λαός είναι ολόκληρος δίπλα στην Τουρκία, το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας και τον αγώνα που ο λαός της δίδει ενάντια στην τρομοκρατία. Κανείς να μην έχει ενδοιασμό γι’ αυτό».
 
Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από την Συρία, ο κ. Οζερσάι είπε ότι οι ισορροπίες επανακαθορίζονται και σε μια περίοδο που αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, είναι ανάγκη να υπάρχει «αλλαγή του παραδείγματος» στην Κύπρο, όπου οι διαπραγματεύσεις άρχισαν το 1968 και συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια.
 
Για την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, ο «υπεξ» είπε ότι είναι «πραγματικότητα το ότι «υπήρξαν κάποια ενοχλητικά μηνύματα αμοιβαία και σε διάφορα επίπεδα. Κάποτε ήταν και λυπηρά». Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους «δεν είναι συνδεδεμένες σε μια κλωστή βαμβακιού» και πως θα πρέπει αυτές να προχωρήσουν, να βελτιωθούν κι αυτό αναμφίβολα «πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει με αμοιβαίο σεβασμό, στη βάση του σεβασμού της βούλησης και των δύο λαών».
 
Ανέφερε επίσης ότι είναι και θα είναι δίπλα στην Τουρκία, στον αγώνα που δίνει ενάντια στην τρομοκρατία για την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια, δίπλα σε κάθε βήμα της Τουρκικής Δημοκρατίας που γίνεται υπό την έννοια του διεθνούς δικαίου, σε κάθε δίκαιο βήμα, όπως είπε.
 
Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής διήρκεσε δύο συνολικά ώρες και ήταν ανοικτή μόνο για τις εισαγωγικές ομιλίες του κ. Οζερσάι και του κ. Μποζκούρτ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top