ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επ. Ελέγχου: Κάνει λόγο για μία καλοστημένη κομπίνα ο Περδίκης μεταξύ δυο κομμάτων και συγκεκριμένου developer

Επ. Ελέγχου: Κάνει λόγο για μία καλοστημένη κομπίνα ο Περδίκης μεταξύ δυο κομμάτων και συγκεκριμένου developer

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του θέματος της ανταλλαγής ιδιωτικής γης στον Άγιο Αθανάσιο με κρατική γη στη Γερμασόγεια, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, η αναπληρώτρια Πρόεδρος και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαπίδου, η οποία ενέγραψε το θέμα μαζί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, είπε ότι «ο δρόμος για την ανταλλαγή της γης άνοιξε μετά από γνωμάτευση που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών από συγκεκριμένη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας».

«Με την οποία», πρόσθεσε, « η Επιτροπή Ελέγχου είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν για τον τρόπο που ενήργησε και παρενέβη -ενώ δεν είχε αυτό το δικαίωμα – σε υπόθεση που αφορούσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και συγκεκριμένους πελάτες δικηγορικού γραφείου. Οι συμπτώσεις είναι πολλές και οι κακές πρακτικές άλλες τόσες».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε, « χρωστά μια απολογία στην Επιτροπή Ελέγχου για τις δηλώσεις που ο ίδιος έκανε μετά την προηγούμενη συζήτηση του θέματος στις 13 Ιουνίου 2019».

Αναφερόμενη στην απαντητική επιστολή που της απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας για το θέμα της λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας, η κα. Χαραλαμπίδου είπε ότι η απάντηση του Εισαγγελέα είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη, προσθέτοντας ότι έχει κυκλοφορήσει σχετική εγκύκλιο υπενθυμίζοντας στα Υπουργεία και άλλες Υπηρεσίες, ότι δεν μπορούν να απευθύνονται σε συγκεκριμένους λειτουργούς ονομαστικά για να εξασφαλίσουν γνωματεύσεις, και ότι μόνο ο ίδιος προσωπικά αποφασίζει ποιος λειτουργός θα χειριστεί την κάθε υπόθεση και δίνει γνωματεύσεις.

«Δεν μπορεί ο καθένας να αποφασίζει και να επιλέγει από μόνος του σε ποιον λειτουργό θα απευθυνθεί», είπε και ανέφερε ότι όπως τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής, «η συγκεκριμένη λειτουργός δεν ήταν η αρμόδια για να δώσει απαντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών. Οπότε η επιλογή της από μόνη της εγείρει ζητήματα».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Περδίκης είπε ότι μια εταιρεία που «έχει πλάτες τα δύο μεγάλα κόμματα» αγόρασε ένα τεμάχιο €450 χιλιάδες και το αντάλλαξε με ένα κρατικό τεμάχιο το οποίο πωλεί σήμερα €2 εκ.. ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για μια «καλοστημένη κομπίνα» που θα επιφέρει κέρδος στην εταιρεία τουλάχιστον €1,5 εκ.

Είπε ότι την ώρα που ο συγκεκριμένος developer αγόραζε το συγκεκριμένο τεμάχιο ήξερε ότι εκεί θα γίνει λίμνη κατακράτησης ομβρίων υδάτων και το αγόρασε για να το ανταλλάξει με κρατικό τεμάχιο μεγαλύτερης αξίας. Είπε, επίσης, ότι η εταιρεία έχει διασυνδέσεις με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει με απαλλοτρίωση του εν λόγω τεμαχίου αλλά με ανταλλαγή για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα, από τη στιγμή, που όπως είπε, το έργο που θα κατασκευαστεί στην περιοχή θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν ακολουθήθηκε η ορθόδοξη διαδικασία. Είπε, επίσης, ότι τα άλλα τεμάχια γης όπου θα κατασκευαστεί το έργο θα απαλλοτριωθούν.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι συνήθης πρακτική η συνεννόηση με λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζονται διάφορα θέματα του υπουργείου, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις της κα. Χαραλαμπίδου.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους είπε ότι η ανταλλαγή έγινε στη βάση ίσης αξίας των τεμαχίων στη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι στη βάση τετραγωνικών μέτρων. Είπε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση η αξία και των δύο τεμαχίων ήταν €1,135,000 έκαστος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανταλλαγή δεν μπορεί να ακυρωθεί.

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι η πρακτική της ανταλλαγής κρατικής γης ήταν επί προηγούμενων διακυβερνήσεων συνήθης πρακτική, ιδιαίτερα της μεγάλης οικονομικής κρίσης είχε γίνει καθεστώς, όπως είπε, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει αυστηρά κριτήρια, είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ)Ιάκωβος Παπαϊακώβου ξεκαθάρισε ότι το Συμβούλιο δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαδικασία ανταλλαγής της γης προσθέτοντας ότι ο ρόλος του περιορίζεται στην κατασκευή λίμνης κατακράτησης όμβριων υδάτων στην ιδιωτική γη στον Άγιο Αθανάσιο, η οποία ανταλλάχθηκε με κρατική γη στη Γερμασόγια.

Ανέφερε ότι τα τεμάχια που γειτνιάζουν με το επίδικο τεμάχιο γης όπου θα κατασκευαστεί η λίμνη θα απαλλοτριωθούν.

Η λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Σμαράγδα Τσιατίνη είπε ότι το Τμήμα συμφώνησε με την ανταλλαγή νοουμένου ότι τα τεμάχια που θα ανταλλάσσονταν θα ήταν ίσης αξίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top