ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι χάνει την υπομονή του απέναντι στην Ουάσινγκτον

Το Παρίσι χάνει την υπομονή του απέναντι στην Ουάσινγκτον

Η Γαλλία, οργισμένη από την αμερικανική αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία, καταγγέλλει την απώλεια της «αξιοπιστίας» των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη 24/10 μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων ενώπιον της τουρκικής επίθεσης.

 

 Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Υπουργός του των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δεν έκρυψαν την «ταραχή» τους μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική επέμβαση εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

«Είμαστε μέσα στο ΝΑΤΟ. Επίσης η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέσα στο ΝΑΤΟ. Και ανακάλυψα από ένα tweet, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να ελευθερώσουν την περιοχή», είπε εκνευρισμένος ο Μακρόν.

Τέλος λοιπόν η συνέργεια που επιδείχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στα τέλη Αυγούστου στο Μπιαρίτς, όπως και αυτή που είχε επιδειχθεί αρχικά: ο Μακρόν, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι, δεν ενημερώθηκε από τον Τραμπ στις 13 Οκτωβρίου για την αποδέσμευση των αμερικανικών δυνάμεων που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και για τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία, δύναμη του ΝΑΤΟ, επιτέθηκε στις κουρδικές δυνάμεις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), βασικούς εταίρους του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Αυτό μειώνει διαρκώς την αξιοπιστία μας για να βρίσκουμε εταίρους επί του πεδίου (...), προκαλεί επίσης ερωτήματα για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Γαλλία, δεύτερος εταίρος του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών ως προς την συνδρομή της σε αεροπορικές δυνάμεις, είναι αυτή που καταφέρεται περισσότερο εναντίον των ΗΠΑ την ώρα του απολογισμού. Η χώρα έχει σημαδευτεί από την προηγούμενη αμερικανική «υπαναχώρηση» τον Αύγουστο του 2013, που αφορούσε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στις οποίες γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη επρόκειτο να συμμετάσχουν.

Τότε, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αρνηθεί την τελευταία στιγμή, να βομβαρδίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά, αναγκάζοντας τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ να κάνει το ίδιο. «Έζησα την 31η Αυγούστου 2013 (...) τον πρώτο συναγερμό για μη δράση και μετά στις 13 Οκτωβρίου φέτος, τη δεύτερη απόφαση για μη δράση εκ μέρους των αμερικανικών αρχών σε κάτι για το οποίο είχαν εξαρχής δεσμευτεί άμεσα», υπενθύμισε ο Λεντριάν που ήταν Υπουργός Άμυνας το 2013 μιλώντας στο δίκτυο BFMTV.

«Ήταν δύο μείζονες συναγερμοί, γεγονός που με κάνει να πω σήμερα ότι υπάρχει μια αναταραχή στη διατλαντική σχέση», πρόσθεσε ο Υπουργός ο οποίος εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για αναβίωση του ΙΚ ως αποτέλεσμα της τουρκικής επίθεσης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top