Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζει ο «χάρτης» στην αγορά εργασίας σύμφωνα με ενημερωτικό του έγγραφο

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζει ο «χάρτης» στην αγορά εργασίας σύμφωνα με ενημερωτικό του έγγραφο

Σύμφωνα με το ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου την Πέμπτη 24/10, οι οικονομικές και τεχνικές εξελίξεις επηρεάζουν τον «χάρτη» στην αγορά εργασίας  και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ.

Όπως τονίζεται, εμφανίζονται νέες θέσεις εργασίας, ενώ άλλες καθίστανται ξεπερασμένες και οι άτυπες μορφές εργασίας αντικαθιστούν την εργασία πλήρους απασχόλησης και τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 
Επιπλέον, όλο και περισσότερο διεξάγονται εργασίες σε διαδικτυακές πλατφόρμες, που συνδέουν αγοραστές και πωλητές ή από μεγάλες ομάδες έργων πέρα από τα σύνορα.
 
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι η ρομποτική και η ψηφιοποίηση προκαλούν νέες ερωτήσεις, καθώς οι μηχανές αντικαθιστούν σταδιακά το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό για καθήκοντα ρουτίνας και απαιτούνται νέοι τύποι επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων για να ανταποκριθούν στην τεχνολογική πρόοδο.
 
Έτσι, συμπεραίνεται, οι ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας προσαρμόζονται σταδιακά στην μεταβαλλόμενη πραγματικότητα στον κόσμο της εργασίας. Αυτό αφορά τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο νέες, συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, καθώς και ηθικά και πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με τη ρομποτική.
 
Η ΕΕ επικεντρώνεται στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καινοτομία, όπως επεξηγούν τα παραδείγματα της πρόσφατα εγκριθείσας οδηγίας για τις διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας και την ίδρυση της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας εργασίας. Η ανάγκη για τις νέες ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων του νέου εργασιακού περιβάλλοντος συνεχίζει επίσης να αυξάνεται.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Μάριος Καρογιάν στο «T» : «Η ΔΗΠΑ θα έχει ουσιαστική παρουσία στη νέα βουλή»-« Είμαι εδώ, ενεργός και αποφασισμένος»

Μάριος Καρογιάν στο «T» : «Η ΔΗΠΑ θα έχει ουσιαστική παρουσία στη νέα βουλή»-« Είμαι εδώ, ενεργός και αποφασισμένος»

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, εμφανίζεται αισιόδοξος και βέβαιος ότι το κόμμα του θα εξασφαλίσει παρουσία στη νέα Βουλή, παρά τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στο Themaonline, ο κ. Καρογιάν, κάνει λόγο για «κρυφή ψήφο» της ΔΗΠΑ, αμφισβητεί την ικανότητα των δημοσκοπήσεων να αποτυπώσουν την πραγματική βούληση των πολιτών και υποστηρίζει ότι η παράταξή του, διαθέτει μια «ήρεμη σιωπηρή δύναμη» που θα εκφραστεί στην κάλπη.

BEST OF TOTHEMAONLINE