ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απαραίτητη η οικονομική διπλωματία

ΥΠΕΞ: Απαραίτητη η οικονομική διπλωματία

Η οικονομική διπλωματία είναι απαραίτητη και τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Χριστουλίδης, σημειώνοντας πως η δημιουργία εξειδικευμένης μονάδας οικονομικής διπλωματίας αποτελεί απόδειξη αυτής της δέσμευσης.


 
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ για την βράβευση του κορυφαίου διπλωμάτη της χρονιάς, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέδειξε το εργαλείο της οικονομικής διπλωματίας ως μέσο προώθησης κοινών οικονομικών συμφερόντων σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική τάξη απειλείται από τάσεις προστατευτισμού και άνοδο του οικονομικού εθνικισμού, φαινόμενα που αποτελούν εμπόδια σε επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες, επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.
 
«Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την οικονομική διπλωματία απαραίτητη. Είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επίπεδα στη διάθεσή μας για να προωθήσουμε τα κοινά μας οικονομικά συμφέροντα, για να διασφαλίσουμε ίδιους κανόνες για όλες τις οικονομίες, είτε μικρές είτε μεγάλες», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Υπενθυμίζοντας την οικονομική κρίση που κτύπησε την Κύπρο το 2013, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «έκτοτε πετύχαμε να μετατρέψουμε μια οικονομία σε κίνδυνο σε μια ιστορία σθεναρής οικονομικής ανάκαμψης, προσελκύοντας διεθνούς επαίνους».
 
Τόνισε ωστόσο ότι «ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που πήραμε από τη οικονομική κρίση, ήταν η σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των οικονομιών των κρατών μας και τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση προκλήσεων αυτού του μεγέθους».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ταυτόχρονα πως στη συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή της παγκοσμιοποίησης με σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, τα όρια μεταξύ της διεθνούς πολιτικής και των διεθνών οικονομικών σχέσεων έχουν γίνει πιο θολά. «Με άλλα λόγια, οι οικονομικές συνεργασίες συνιστούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών συνεργειών», συμπλήρωσε.
 
Παράλληλα, όπως είπε, στην καρδιά των επιδιώξεων της οικονομικής διπλωματίας βρίσκεται η αναγνώριση ότι η επικέντρωση στην εμπορική διπλωματία και μόνο, ήτοι η προώθηση εξαγωγών και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, δεν είναι πλέον αρκετή.
 
«Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι η οικονομική διπλωματία έχει ένα πιο ευρύ ρόλο να διαδραματίσει, προωθώντας συνεκτικά όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, συνεισφέροντας στην ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, το ΥΠΕΞ ξεκίνησε τη διαδικασία για εκπόνηση στρατηγικής για την οικονομική διπλωματία σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς του δυναμικού κυπριακού οικοσυστήματος.
 
Η στρατηγική, συνέχισε, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.
 
«Πέραν των κλασσικών πτυχών, όπως τη διευκόλυνσης της πρόσβασης σε ξένες αγορές, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τον επηρεασμό διεθνών κανόνων προς όφελος εθνικών συμφερόντων, στοχεύουμε μια στρατηγική που θα προωθεί το όνομα (brand) και την κουλτούρα της Κύπρου», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top