ΔΙΕΘΝΗ

BLOOMBERG: Διερωτάται πώς ο αλ Μπαγκντάντι, κατάφερε να βρει καταφύγιο σε στρατιωτική περιοχή ελεγχόμενη από την Τουρκία

BLOOMBERG: Διερωτάται πώς ο αλ Μπαγκντάντι, κατάφερε να βρει καταφύγιο σε στρατιωτική περιοχή ελεγχόμενη από την Τουρκία

Δημοσίευμα του Bloomberg φέρνει στο φως στοιχεία, τα οποία συνδέουν την Τουρκία με τον πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως, οι Αμερικανοί αναλυτές των πληροφοριών που συλλέγησαν και κατασχέθηκαν από τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, θέτουν ένα εύλογο ερώτημα: Πώς ο αρχηγός του ισλαμικού κράτους κατάφερε να βρει καταφύγιο σε στρατιωτική περιοχή που ελέγχεται από την Τουρκία;

Οι έρευνες εγείρουν κι αλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν η Τουρκία, είχε γνώση πως ο αλ Μπαγκντάντι βρισκόταν στην συγκεκριμένη τοποθεσία και επίσης, το ποιες είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία σε άλλη τοποθεσία, βρέθηκε και το δεξί χέρι του αλ Μπαγκντάντι, ο Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις.  

Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει την διαπίστωση πως, είναι αδύνατον, δύο από τους μεγαλύτερους καταζητούμενος στον κόσμο να έχουν γλιστρήσει από τις μυστικές υπηρεσίες ενός νατοϊκού συμμαχικού κράτους (σ.σ την Τουρκία).

Ωστόσο οι υποψίες για σχέσεις μεταξύ του ΙΚ, και τις Τουρκίας, δεν βασίζονται μόνο σε αυτά τα στοιχεία. Το δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρει πως η Τουρκία στην αρχή του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, επέτρεψε σε πολλούς ξένους, νεοσύλλεκτους μαχητές του ισλαμικού κράτους να ταξιδέψουν μέσω του εδάφους της προς την Συρία. Επίσης, εκείνη την εποχή η Τουρκία υποστήριζε την αλλαγή καθεστώτος, δηλαδή την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασάντ, υποβοηθώντας πολλούς μαχητές του ΙΚ.

Τα στοιχεία όμως δεν σταματάνε εδώ. Οι ΗΠΑ, πρόσφατα ανακοίνωσαν πως αναγνώρισαν τουλάχιστον ένα κρατικό υπάλληλο του Ισλαμικού Κράτους εντός του εδάφους της Τουρκίας. Και αναφέρεται χαρακτηριστικά από ένα υπάλληλο των ΗΠΑ, που συνεργάζεται στενά με την πολιτική της Συρίας πως «η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τους χειρότερους παίκτες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας».

Το δημοσίευμα επειχηρεί να συγκρίνει την περίπτωση του Μπιν Λάντεν με αυτή του αλ Μπαγκντάντι και το γεγονός πως και οι δύο κρύβονταν σε περιοχές που μπορούσαν να κρυφτούν, ενώ κλείνοντας υπενθυμίζει πως ήταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Κόυρδων που κατάφεραν να βρουν τον Μπαγκντάντι και πως οι αναλυτές των στοιχείων αυτών, ενδέχεται σύντομα να βρουν την σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους.

Ανδρέας Πογιατζή

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top