ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος κινεζικού κοινοβουλίου: Κίνα και Κύπρος παράδειγμα ισότιμης συνεργασίας χωρών με διαφορετικά συστήματα

Πρόεδρος κινεζικού κοινοβουλίου: Κίνα και Κύπρος παράδειγμα ισότιμης συνεργασίας χωρών με διαφορετικά συστήματα

Η Κίνα και η Κύπρος αποτελούν παράδειγμα ισότιμης αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας συνεργασίας και φιλίας μεταξύ χωρών με διαφορετικά συστήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Li Zhanshu, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε, με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία πραγματοποιείται πραγματοποιείται με πρόσκληση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην πολύ καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Κίνας, υπογραμμίζοντας  την ανάγκη αυτή να μεταφραστεί σε απτά αποτελέσματα.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία έφθασε σήμερα το πρωί στο Πεκίνο από τη Σαγκάη και το απόγευμα επισκέφθηκε το Μέγαρο του Λαού, όπως ονομάζεται το κτίριο του κινεζικού κοινοβουλίου, όπου ξεναγήθηκε, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με την κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Li.

Καλωσορίζοντας τον κ. Συλλούρη, ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας είπε πως είναι ένας πολύ καλός φίλος του κινεζικού λαού και έχει ενεργά προωθήσει τη φιλία και τη συνεργασία Κίνας και Κύπρου, εκφράζοντας ευχαριστίες και εκτίμηση για τη σημαντική συμβολή του προς αυτό τον σκοπό.

Ο κ. Li είπε πως τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος έχουν μακρά ιστορία και πλούσιο πολιτισμό. Πρόσθεσε πως από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, ανεξαρτήτως της κατάστασης στη διεθνή πολιτική σκηνή, η φιλία και οι σχέσεις των δυο χωρών παρέμειναν σταθερές και ισχυρές.

Και οι δυο χώρες μας σέβονται το πολιτικό σύστημα η μια της άλλης, σημείωσε, και πρόσθεσε πως η κάθε μια έχει μια παρόμοια αποστολή με την άλλη, δηλαδή να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Υποστηρίζουμε τις ίδιες αρχές του πολυμερισμού και του συστήματος ελεύθερου εμπορίου και διατηρούμε την ίδια θέση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, σημείωσε.

Έτσι έχουμε δημιουργήσει για τη διεθνή κοινότητα ένα καλό παράδειγμα ισότιμης αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας συνεργασίας και φιλίας μεταξύ χωρών με διαφορετικά συστήματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Li ανέφερε επίσης πως σημείωσε τις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Συλλούρης κατά την επίσκεψή του στη Σαγκάη για το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες της Κίνας έχουν μια παγκόσμια επίδραση σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης και πως ο ίδιος θα συμβάλει περαιτέρω ώστε η διμερής συνεργασία Κίνας και Κύπρου να εισέλθει σε ένα νέο επίπεδο, εκφράζοντας μεγάλη εκτίμηση και ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής για το θετικό αυτό μήνυμα που έστειλε.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τον περασμένο Απρίλιο στην Κίνα για να συμμετάσχει στο δεύτερο Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κίνας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», σημειώνοντας πως οι Πρόεδροι της Κίνας και της Κύπρου καθόρισαν κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά τη σχέση και τη συνεργασία Κίνας και Κύπρου,

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσου της Κίνας είναι έτοιμο να εργαστεί μαζί με το κοινοβούλιο της Κύπρου για να εφαρμόσει αυτή τη σημαντική συναντίληψη που υπήρξε μεταξύ των δυο Προέδρων μας, ανέφερε.

Αναφερόμενος εξάλλου στην ήδη υφιστάμενη πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοβουλίων ο κ. Li υπενθύμισε πως υπέγραψαν πέρσι τον Οκτώβριο ένα Μνημόνιο συνεργασίας και είπε πως είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού προς υλοποίησή του.

Απαντώντας, ο κ. Συλλούρης είπε πως σκοπός της επίσκεψής του στην Κίνα είναι να συζητήσουν διάφορα θέματα σε πρακτικό επίπεδο. Σημείωσε πως η ιστορική και πολιτική σχέση μεταξύ Κύπρου και Κίνας και στο παρελθόν όπως και τώρα είναι πολύ καλή και πως τώρα υπάρχει η υποχρέωση αυτή η σχέση να μεταφραστεί σε αποτελέσματα.

Είπε πως ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο να δει τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jiping στο πλαίσιο του δείπνου που αυτός παρέθεσε για τους υψηλούς προσκεκλημένους στη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας και να ακούσει τις ομιλίες του τόσο στο δείπνο όσο και κατά την εναρκτήρια τελετή της έκθεσης.

Τα λόγια του, πρόσθεσε, δίνουν έμπνευση και ελπίδα για την ανθρωπότητα, όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα τις μικρές χώρες όπως την Κύπρο που είναι μια μικρή χώρα σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο, σημειώνοντας πως ξένοι παράγοντες θέλουν να παρέμβουν στις εσωτερικές της υποθέσεις όπως κάνουν και με άλλες χώρες.

Ως εκ τούτου ήταν πολύ ενθαρρυντικά για μας τα λόγια του Προέδρου Xi και η υποστήριξή του σε αρχές, σημείωσε

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γιώργιος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας. Στην αποστολή συμμετέχει, επίσης, ο Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top