ΚΟΙΝΩΝΙΑ

'Πάτωσε' η Κυπριακή Πολιτεία –Επιστρέφει 'αβοήθητος' σπίτι του ο 14χρονος που αφαίρεσε τη ζωή της 9χρονης αδερφής του

'Πάτωσε' η Κυπριακή Πολιτεία –Επιστρέφει 'αβοήθητος' σπίτι του ο 14χρονος που αφαίρεσε τη ζωή της 9χρονης αδερφής του

Επιστρέφει στο σπίτι του ο 14χρονος που αφαίρεσε τη ζωή της 9χρονης αδερφής του στη Λάρνακα στις 6 Νοεμβρίου του 2018.

Το αίτημα της Δημοκρατίας μέσω της Νομικής Υπηρεσίας για ανανέωση του διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας του 14χρονου, απορρίφθηκε. Πλέον το μέλλον του παιδιού που είναι θύμα της αρρώστιας του που προκάλεσε και τον φόνο της αδερφούλας του, είναι αβέβαιο. 

Το παιδί ήαν έγκλειστο για 12 μήνες στην Αθαλάσσα, παρόλο που είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της θεραπείας του. Δεν υπήρχε ειδικός χώρος κράτησής του, δεν υπήρχε κοινωνική πρόνοια...

Όπως είχε σημειώσει σε δημοσίευμά του το ThemaOnline το περασμένο έτος, η Πολιτεία δεν είχε μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί η περίπτωση του 14χρονου.

Ο 14χρονος δεν είχε νομικά ευθύνη για το έγκλημα και βάσει νομοθεσίας δεν ήταν δυνατή η παραπομπή του σε δίκη για το φόνο. Πέραν τούτου δεν υπήρχε ειδικός χώρος για να κρατηθεί το παιδί.

Το θέμα είχε προκύψει όταν οι παιδοψυχίατροι είχαν γνωματεύσει ότι δεν προκύπτει κάποια πάθηση που να επιβάλλει την κράτησή του στο νοσηλευτήριο Αθαλάσσας.

Από εκείνη τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούσαν να βρουν λύσεις για τη συνέχεια της ζωής του ανήλικου.

Η σκέψη που έγινε να επιστρέψει στο σχολείο, είχε εγκαταλειφθεί. Υπήρχαν επιφυλάξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της οποίας θα τύγχανε από τους άλλους μαθητές, αλλά και δεν ήταν βέβαιο πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος.

Επίσης, είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο όπως την γονική μέριμνά του, αναλάβει το κράτος μέσω του Γραφείου Ευημερίας και στην συνέχεια ο 14χρονος (που τότε ήταν 13 των) να μεταφερθεί σε κάποιο χώρο (διαμέρισμα) όπου θα διαμένει μαζί με νοσηλευτή επί 24ωρου βάσεως.

Είχε μελετηθεί και η λύση μεταφοράς του ανήλικου στο εξωτερικό σε ειδικό κέντρο αναμόρφωσης, ωστόσο υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να εξεταστεί και να γίνει αποδεκτή και η Δημοκρατία να καταβάλει τα σχετικά έξοδα που θα προέκυπταν.

Ο πατέρας του παιδιού ήταν θετικός και συνεργαζόταν με την Πολιτεία, ωστόσο, δεν μπορούσε να δοθεί λύση.

Εδώ να θυμίσουμε ότι πριν διαπράξει ο 13χρονος το έγκλημα, αφαιρώντας με μαχαίρι τη ζωή της 9χρονης αδερφούλας του, ο πατέρας του είχε αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που δεν είχαν λάβει μέτρα.

«Πέντε και παραπάνω μήνες εξέταζαν το παιδί. Ξέραμε πως είχε έντονο στρες και ξέσπαγε συχνά με νεύρα και ξαφνικά μετά ηρεμούσε. Άλλος άνθρωπος. Αλλά δεν του έδωσαν κάτι, δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό να προλάβουμε το κακό», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στον «Φιλελεύθερο» στις 9 Νοεμβρίου του 2018.

Είχε αναφέρει μάλιστα ότι «πιστεύω πως ακόμα σκέφτονταν αν όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια και πως το "παίζαμε" έτσι να μας δώσουν και άλλο επίδομα να απλώνουμε σπίτι και να μην δουλεύουμε».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top