ΠΑΡΑ-THEMA

OΡΓΗ: Δήμητρα, Μαριαλένα, Στέλλα συγγνώμη σε εσάς και τα παιδάκια σας -Δυστυχώς αυτό είναι το κράτος μας... Άλλοι να ζουν σε πύργους και άλλοι σε αχούρια -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

OΡΓΗ: Δήμητρα, Μαριαλένα, Στέλλα συγγνώμη σε εσάς και τα παιδάκια σας -Δυστυχώς αυτό είναι το κράτος μας... Άλλοι να ζουν σε πύργους και άλλοι σε αχούρια -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τρεις διαφορετικές ιστορίες με πολλά κοινά, δημοσίευσε πρόσφατα το ThemaOnline. Πρώτιστο την φτώχεια και την απελπισία τριών γυναικών που κρατώντας αγκαλιά τα παιδάκια τους φωνάζουν για βοήθεια, αλλά δεν τους ακούει κανείς αρμόδιος.

Της Χριστιάνα Τσαγγάρη

Ζουν σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας και σε σπίτια ακατάλληλα για τα παιδιά τους, φλερτάροντας καθημερινώς με τον κίνδυνο για την υγεία τους, την σωματική τους ακεραιότητα και το κρύο του χειμώνα.

Αλήθεια πως είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να συμβαίνει αυτό στην χώρα μας; Πού είναι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες; Πού είναι οι αρμόδιοι των Υπουργείων; Πόση αδιαφορία και αναισθησία;

Πίσω από το γενικευμένο όρο "κράτος" και την απροσωπία κρύβεστε για τόσο χρόνια. Πλέον σας μάθαμε. Έχει και όνομα και επώνυμο. Βγήκατε στους δρόμους. Σας είδαμε. Οι προσωπίδες έπεσαν. Ο Στυλιανός με το θάνατο του σας ξεγύμνωσε. 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προκαλούν οργή. Για ποια ευημερία και ανάπτυξη μιλάμε; Αν είναι αυτή να την χαίρεστε... Άλλοι να ζουν σε πύργους και άλλοι σε αχούρια. 

Η Δήμητρα ζει σε άκτιστο σπίτι χωρίς πόρτες, παράθυρα και τουαλέτα με τρία παιδιά στο Τσέρι.

Η 39χρονη που μίλησε στις 28/11 στην ιστοσελίδα μας, περιέγραψε τα όσα βιώνει, προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα, ούσα άνεργη και σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Με αξιοπρέπεια, δεν ζητά πολυτέλειες και περιττά υλικά αγαθά, θέλει μόνο το αυτονόητο. Ένα σπίτι που να μπορεί να μεγαλώσει όπως τους αξίζουν, τα τρία ανήλικα παιδιά της, το μικρότερο μόλις τεσσάρων χρονών.

Στη Δήμητρα έγινε έξωση από το σπίτι που ενοικίαζε και βρήκε για ένα διάστημα καταφύγιο στη μητέρα της και μετά κατέληξε σε αυτή την υπό ανέγερση οικία.
Η μεγαλύτερη κόρη βγήκε από το σχολείο για να δουλέψει και τον 4χρονο γιο της τον σταμάτησε από το νηπιαγωγείο καθώς δεν είχε χρήματα να το πληρώνει.

Η Σέλλα από την άλλη είναι μονογονιός, έχει μία αξιοπρεπή δουλειά/ γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο, αλλά ο μισθός της δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Με τα χρήματα αυτά μόλις που μπορεί να καλύψει τα είδη πρώτης ανάγκης. Κατοικεί με το 10 μηνών παιδάκι της στο πατρικό της στο συνοικισμό της Κοκκινοτριθιάς.

Η οικία είναι πολύ παλιά και σχεδόν ετοιμόρροπη μπάζει πολλά νερά όταν βρέχει, οι ξύλινες πόρτες είναι φθαρμένες και όταν ένας καλός πελεκάνος πήγε για να τα φτιάξει αφιλοκερδώς, όταν είδε την κατάσταση συγκλονίστηκε και της είπε ότι αυτό χρειάζεται κατεδάφιση.


Η Μαριαλένα έχει και την πιο δραματική ιστορία. Eίναι 30 ετών.. Σύζυγος και μητέρα δυο παιδιών. 10 ετών και 3 μηνών. Κάτοικος Πάνω Πολεμιδιών -Λεμεσός.

Η ζωή, της έδειξε το σκληρό της πρόσωπο, από μικρή ηλικία. Το χειμώνα του 2012, στο δρόμο με τα κυπαρίσσια στο Φασούρι είχε ένα φοβερό τροχαίο ατύχημα, που την κράτησε για μήνες σε κώμα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όταν συνήλθε η ζωή της συνεχίστηκε με τα προβλήματα υγείας, συνεπεία του τροχαίου.

Επτά χρόνια μετά, και συγκεκριμένα πριν από 3 μήνες, έφερε στον κόσμο τη δεύτερη της κόρη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Τον τοκετό που βίωσε να μην τον ζήσει άλλη γυναίκα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο TothemaOnline, ενώ βρισκόταν στο χειρουργικό τραπέζι για να γεννήσει με καισαρική με επισκληρίδιο, άρχισε η καρδιά της να αδυνατεί. Άκουσε μάλιστα τους γιατρούς να αναφέρουν λέγοντας 'γρήγορα να βγάλουμε το παιδί και η καρδιά της μητέρας δεν λειτουργεί σωστά'.
Την μεταφέρουν στο δωμάτιο και παθαίνει ανακοπή καρδιάς...

'Είδα να φεύγω. Να βγαίνω έξω από το σώμα μου και μετά να αναπνέω βαθιά σαν να εισέπνευσα όλο το οξυγόνο του κόσμου και να ξαναμπαίνω στο σώμα μου', περιγράφει.

Το νεογέννητο το είχαν μεταφέρει αμέσως στην Εντατική Νεογνών.

Παίρνουν εξιτήριο και πηγαίνουν στο σπίτι τους. Το μωρό τρεις μήνες μετά και δεν ανταποκρίνεται όταν το κοιτάζουν. Φαίνεται, όπως μας είπε, να μην μπορεί να δει.

 

Η Μαριαλένα πήγε σε αρκετούς γιατρούς στο νοσοκομείο, αλλά ακόμη δεν της δίνει κάποιος λύσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι συμβαίνει στο παιδί της.

Οι διαδικασίες και λόγω του ΓεΣΥ είναι χρονοβόρες και πολύπλοκες και δεν βγάζουν άκρη. Καταγγέλλει ότι έγιναν σωρεία λαθών τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί. Μάλιστα όπως είπε της έδωσαν στο νοσοκομείο γάλα να ταϊσει το βρέφος και έτυχε και είδε την ημερομηνία και ήταν ληγμένο.

Τον ιατρικό τους φάκελο, όπως ανέφερε, όταν τον ζήτησε, της είπαν ότι τον έχουν χάσει.

'Δεν αντέχω άλλο να είμαι στην άγνοια. Θέλω να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με το μωρό μου. Ό,τι και εάν είναι θα το αντιμετωπίσουμε και θα το δεχθούμε. Αρκεί να ξέρουμε. Δεν βρίσκεται κανείς γιατρός να δει το πρόβλημα όπως πρέπει. Ούτε και τα δικά μου ζητήματα. Μας τρέχουν από τον έναν γιατρό στον άλλον χωρίς αποτέλεσμα. Είμαστε φτωχοί και δεν μπορούμε να πάει στους καλύτερους γιατρούς για αυτό μείναμε έρμαιο στο νοσοκομείο', είπε χαρακτηριστικά.

 

Όπως είπε, ζουν σε ένα σπίτι που τους το έδωσε προσωρινά ένας κύριος, καθώς ήταν το πατρικό του και ήταν ακατοίκητο, για να έχουν μία στέγη. Βέβαια, είναι πολύ παλιά οικία και στάζει νερό σε κάποια δωμάτια. Ο σύζυγος της είναι στο πλευρό της, καθώς δεν πρέπει να μένει μόνη της λόγω της καρδιάς της, γι' αυτό και σταμάτησε τη δουλειά. Ζουν από τις δωρεές του κόσμου.

 Αυτό που κρατώ από την συνομιλία μου μαζί της είναι ότι είναι ένας κορίτσι καθώς πρέπει που παρά τις δυσκολίες που έχει, δεν χάνει την ελπίδα και την αισιοδοξία της και την αγάπη της για τη ζωή. 'Είμαι σίγουρη ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει. Δόξα τω Θεώ αρκεί που είμαστε στη ζωή', ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top