ΚΟΙΝΩΝΙΑ

A.Κυπριανού: Ποτέ προηγουμένως οι κυβερνητικοί οικισμοί δεν είχαν αυτή την τραγική εικόνα εγκατάλειψης

A.Κυπριανού: Ποτέ προηγουμένως οι κυβερνητικοί οικισμοί δεν είχαν αυτή την τραγική εικόνα εγκατάλειψης

Ποτέ προηγουμένως οι κυβερνητικοί οικισμοί δεν είχαν αυτή την τραγική εικόνα εγκατάλειψης, ανέφερε την Πέμπτη (5/12) ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού καλώντας την κυβέρνηση να διαθέσει κονδύλια από πλεονάσματα που προήλθαν και από κονδύλια που δεν δαπανήθηκαν για την προσφυγική στεγαστική πολιτική.
 

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Εμπορικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων Α’ στα πλαίσια επισκέψεων σε προσφυγικούς κυβερνητικούς οικισμούς στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην προσφυγική πολιτική του ΑΚΕΛ και είπε ότι «με δεδομένη την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών το κόστος της εισβολής με χρηματικούς όρους συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι σήμερα και να δυσχεραίνει την οικονομική θέση του προσφυγικού κόσμου. Το κόστος της συνεχιζόμενης κατοχής θα αυξάνεται προοδευτικά όσο οι ιδιοκτήτες θα στερούνται της αξιοποίησης των περιουσιών τους» είπε και σημείωσε πως «αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι θεωρούν ότι η χάραξη προσφυγικής πολιτικής μπορεί να έχει τέλος όσο δεν καταλήγουμε σε λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
 
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στα «πολλά κενά» που έχει η υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική μεταξύ των οποίων «η απουσία ουσιαστικών στεγαστικών σχεδίων που να στηρίζουν αποτελεσματικά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του προσφυγικού κόσμου, η στασιμότητα και καθυστερήσεις στη συντήρηση των Κυβερνητικών Οικισμών και στην εγκατάσταση ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες και η  απουσία σχεδίου το οποίο να στηρίζει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών».
 
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, πρόσθεσε «έχει την ευθύνη για την ανυπαρξία της προσφυγικής πολιτικής. Με σειρά Υπουργικές αποφάσεις το 2013 έθεσε σε μεγάλο βαθμό σε αχρηστία τα προσφυγικά σχέδια καθιστώντας τα απρόσιτα στον προσφυγικό κόσμο, ενώ παρά τη σχετική νομοθεσία, τερμάτισε τα σχέδια ανέγερσης πολυκατοικιών εντός Κυβερνητικών Οικισμών και της παραχώρησης οικοπέδων σε Συνοικισμούς Αυτοστέγασης ενώ κούρεψε κατά 50% τις προσφυγικές χορηγίες».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «το ΑΚΕΛ βασισμένο στα στοιχεία που η ίδια η Κυβέρνηση παρουσίαζε στα πλαίσια των ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών, προειδοποιούσε από την αρχή ότι τα κριτήρια και το ύψος της οικονομικής βοήθειας σε συνδυασμό με το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε στον τραπεζικό τομέα, θα είχαν ως αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα τα κονδύλια των προσφυγικών σχεδίων. Προειδοποιήσαμε ταυτόχρονα ότι το πισωγύρισμα σε αυτό το επίπεδο μαζί με την έλλειψη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού θα οδηγούσε τους πρόσφυγες στην Επιτροπή Αποζημιώσεων» ενώ το κόμμα κατέθεσε «σειρά από μέτρα τα οποία θα στήριζαν τους πρόσφυγες και θα απέτρεπαν το ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών».
 
Αφού ανέφερε ότι «η  απόδειξη του τραγικού χειρισμού της προσφυγικής πολιτικής από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συμπυκνώνεται στο ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση απέτυχε να διαθέσει πολλά εκατομμύρια από τα προϋπολογισμένα κονδύλια για τα στεγαστικά προγράμματα», σημείωσε πως «επειδή η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ γνώριζαν ότι εάν μείωναν τα κονδύλια για την προσφυγική πολιτική, θα υπήρχε αντίδραση, το έκαναν έμμεσα με την εφαρμογή κριτηρίων τα οποία θα καθιστούσαν δύσκολη την αξιοποίηση των στεγαστικών σχεδίων».
 
Συνολικά συνέχισε «την πενταετία 2014 - 2018 η κυβέρνηση «εξοικονόμησε» περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ και πανηγύριζε για την ικανότητα της να δημιουργεί πλεονάσματα που προήλθαν και από κονδύλια που δεν δαπανήθηκαν για την προσφυγική στεγαστική πολιτική». 
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση των κυβερνητικών οικισμών είπε πως «δεν είχαν ποτέ προηγουμένως αυτή την τραγική εικόνα εγκατάλειψης με πολυκατοικίες να χρειάζονται άμεσα αναδόμηση, ηλικιωμένους να παραμένουν για χρόνια εγκλωβισμένοι στους ορόφους των πολυκατοικιών ενώ τα πάρκα και οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι ακατάλληλοι για οικογένειες και παιδιά».
 
Αναφερόμενος στις θέσεις του ΑΚΕΛ για την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής προσφυγικής πολιτικής σημείωσε πως αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «επαναφορά των σχεδίων που αφορούν σε ανέγερση πολυκατοικιών, επαναφορά του σχεδίου διαχωρισμού οικοπέδων σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Αυτοστέγασης και της οικονομικής βοήθειας για ανέγερση κατοικίας, λειτουργία σχεδίου αναδόμησης των πολυκατοικιών στους κυβερνητικού οικισμούς και αύξηση της οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ».
 
Ακόμα το ΑΚΕΛ προτείνει «την ολοκλήρωση των διαχωρισμών οικοπέδων που παραχωρήθηκαν πριν το 2012 και επαναφορά της οικονομικής βοήθειας στους δικαιούχους των οικοπέδων, υιοθέτηση από την Κυβέρνηση των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με λειτουργία εντατικού σχεδίου για την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες των κυβερνητικών οικισμών με σαφή χρονοδιαγράμματα και άμεση παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους οικιστικών μονάδων σε Κυβερνητικούς Οικισμούς και Συνοικισμούς Αυτοστέγασης».
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στις δηλώσεις του είπε πως «ίσως να μην είναι εφικτή η ταυτόχρονη προώθηση όλων των μέτρων που προτείνουμε. Την ίδια στιγμή όμως επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προγραμματίσει τη σταδιακή και σύντομη υλοποίηση τους» είπε και σημείωσε ότι «τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό μπορεί να δίνουν την ευχέρεια στην κυβέρνηση να καυχιέται αλλά αυτά δυστυχώς προκύπτουν στερώντας από τους πολίτες βασικά αγαθά».
 
Αφού ανέφερε ότι «η κυβέρνηση καυχιέται ότι φέτος θα έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό», διερωτήθηκε «γιατί αυτά τα χρήματα «δεν χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν βασικές κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν».
Με τις προτάσεις μας ως ΑΚΕΛ, είπε «επαναβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε να αποτελούμε εκείνη την πολιτική δύναμη που αναγνωρίζει τις θυσίες του προσφυγικού κόσμου. Ταυτόχρονα διατρανώνουμε ότι κύριος μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού, ο τερματισμός της προσφυγιάς και ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό με κάθε μέσο και κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)  

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top