ΔΙΕΘΝΗ

Την κατάσταση, σ’ ότι αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής, παρουσιάζει Επιτροπή της ΚΣΣΕ

Την κατάσταση, σ’ ότι αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής, παρουσιάζει Επιτροπή της ΚΣΣΕ

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσίασε σήμερα έκθεση, σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής στα κράτη-μέλη του Οργανισμού, στα κράτη-παρατηρητές, τη Λευκορωσία και τις χώρες των οποίων τα κοινοβούλια έχουν καθεστώς συνεργασίας.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, που συνέταξε ο γενικός εισηγητής για την κατάργηση της θανατικής ποινής, Ρουμάνος βουλευτής των Σοσιαλιστών Titus Corlatean, υπογραμμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 106 χώρες στον κόσμο, που έχουν καταργήσει πλήρως τη θανατική ποινή.

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί με τις χώρες-παρατηρητές του Καναδά και του Μεξικού και του Κιργιζιστάν, του οποίου το κοινοβούλιο έχει την ιδιότητα του εταίρου για τη δημοκρατία στη Συνέλευση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οκτώ κράτη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή μόνο για τα συνήθη εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ (παρατηρητή της Συνέλευσης) και του Καζακστάν, ενώ είκοσι οκτώ προβλέπουν τη θανατική ποινή στη νομοθεσία τους, αλλά δεν την εφαρμόζουν, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου (του οποίου το κοινοβούλιο έχει καθεστώς εταίρου για τη δημοκρατία ) και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αυτό σημαίνει ότι, συνολικά, 142 κράτη, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου του κόσμου, έχουν καταργήσει την θανατική ποινή νομικά ή στην πράξη.

Τέλος, υπάρχουν 56 κράτη που την εφαρμόζουν συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας (κρατών μελών παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης), της Λευκορωσίας και της Παλαιστίνης (των οποίων το νομοθετικό συμβούλιο έχει καθεστώς εταίρου για τη δημοκρατία).

Ο εισηγητής αναφέρει ότι η παγκόσμια τάση είναι προς την όλο και μικρότερη χρήση της θανατικής ποινής. "Αυτή η τάση κατάργησης είναι ακόμη πιο έντονη στην Ευρώπη, όπου καθοδηγείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στις γειτονικές χώρες, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά", καθώς στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουν ακόμη κάποιες προσκλήσεις, για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία βοήθησε να μετατραπεί η Ευρώπη σε ηπειρωτική χώρα χωρίς θανατική ποινή, με τη θέσπιση μορατόριουμ για τις εκτελέσεις και τη δέσμευση, για την κατάργηση της θανατικής ποινής ως προϋπόθεσης για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης "δεν θα δεχτεί καμία οπισθοχώρηση σ’ αυτό το θέμα αφού, η επαναφορά της θανατικής ποινής θα ήταν απλώς ασυμβίβαστη με τη συνεχιζόμενη παραμονή  του κράτους στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top