Κύπριος πρόσφυγας συνεχίζει τη διεκδίκηση προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας για αποζημίωση της περιουσίας του

Κύπριος πρόσφυγας συνεχίζει τη διεκδίκηση προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας για αποζημίωση της περιουσίας του

Ο πρόσφυγας Ντίνος Ραμόν καταχωρεί σήμερα, Τετάρτη, την απάντησή του στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), στο πλαίσιο της διεκδίκησης αποζημιώσεων για την περιουσία του στο κατεχόμενο Μπογάζι από προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία. Η διορία για την απάντηση λήγει αύριο, Πέμπτη, μετά την ένσταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας της, ώστε να εκτελεστεί το Προσωρινό Διάταγμα Μεσεγγύησης που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απάντηση του Κύπριου πρόσφυγα αναμένεται να καταχωρηθεί σήμερα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ από την πλευρά του αιτητή υπάρχει αισιοδοξία ότι θα οριστεί ημερομηνία για ακροαματική διαδικασία στο ΔΕΕ πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.
 
Ο χειροπράκτης Ντίνος Ραμόν είχε προσφύγει το 1995 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την περιουσία του στο Μπογάζι, μια κλινική 32 δωματίων την οποία είχε σχεδόν αποπερατώσει το καλοκαίρι του 1974, όταν ο ίδιος ήταν ηλικίας 37 ετών. Στο πλαίσιο της ομαδικής προσφυγής Ξενίδη-Αρέστη, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τον κ. Ραμόν το 2010, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους €450.000, όμως 9 χρόνια μετά η Άγκυρα δεν έχει καταβάλει ακόμη το ποσό.
 
Ο δικηγόρος του αιτητή, Αχιλλέας Δημητριάδης, εξασφάλισε στις 26 Ιουνίου 2019 Προσωρινό Διάταγμα Μεσεγγύησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, με την οποία ο πελάτης του διεκδικεί αποζημίωση, ύψους €585.418,74 από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (το ποσό της αποζημίωσης πλέον έξοδα, τόκους και επιτόκια).
 
Σύμφωνα με το διάταγμα του κυπριακού δικαστηρίου «για να επιτευχθεί η πληρωμή των εν λόγω ποσών προς τον Αιτητή το ΔΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει, κατόπιν σχετικής Αίτησης, την άρση της ασυλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πιο πάνω αναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία».
 
Ακολούθησε η καταχώρηση της αίτησης στο ΔΕΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου και η αρνητική απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα για άρση της ασυλίας στις 25 Οκτωβρίου. Ενόψει της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη στο ΔΕΕ, η διαδικασία ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων πήρε αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου 2020.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία θα δρομολογήσει πρωτοβουλίες για αναγνώριση του έργου και της σπουδαιότητας της αποστολής της ΕΛΔΥΚ και ειδικότερα για τα 105 παιδιά που έπεσαν το 1974, εκ των οποίων οι 58 παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας τις αδελφικές και ακλόνητες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας.

BEST OF TOTHEMAONLINE