ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Γεωπολιτικά παιχνίδια στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

Γεωπολιτικά παιχνίδια στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τα επόμενα βήματα, οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ και οι κινήσεις της Λευκωσίας, τα τεκταινόμενα στο κυπριακό ποδόσφαιρο και η κάθοδος της ΟΥΕΦΑ, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Κυριακή 19/01.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τα βλέμματα στο Βερολίνο» και γράφει ότι με συγκρατημένη αισιοδοξία πραγματοποιείται η Διάσκεψη σήμερα και ότι το προσχέδιο απόφασης που διέρρευσε, ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ενιαίας κυβέρνησης. Αλλού γράφει για την κόντρα Ελεγκτή με την Επίτροπο Διοικήσεως και την επιστολή του Εισαγγελέα για το θέμα της δημοσιοποίησης στοιχείων. Η «Α» αναφέρεται ακόμη σε δήλωση του Ιταλού ΥΠΕΞ για τον αγωγό EastMed.

«Αν έχουμε κράτος σικέ γιατί όχι και ποδόσφαιρο;» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της διαπλοκής του κράτους και διερωτάται ποιες είναι οι ευθύνες της Βουλής και της Αστυνομίας για απουσία σοβαρού νομοθετικού πλαισίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε Βαβυλωνία της ΕΕ για τη Λιβύη και ότι Γαλλία-Ιταλία πάνε στο Βερολίνο με δικές τους ατζέντες και η Ελλάδα παρακολουθεί. Ο «Π» φιλοξενεί και έρευνα για την προοπτική η Κύπρος να γίνει χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Με τίτλο «Διπλωματικό ράλι από τον ΥΠΕΞ» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η Λευκωσία επιζητά ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και σύσφιγξη σχέσεων με ΗΠΑ και φιλοξενεί συνέντευξη του ΥΠΕΞ για την στρατηγική και τις κινήσεις της ΚΔ. Αλλού γράφει πως τα τετελεσμένα της Τουρκίας αποτελούν γι αυτήν ισχυρά χαρτιά στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο «Φ» αναφέρει σε άλλο του ρεπορτάζ ότι θετική ήταν η αντίδραση της ΟΥΕΦΑ στο αίτημα για κάθοδο στην Κύπρο για τα διαδραματισθέντα στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Κάτω από τον τίτλο «Να σταματήσει η ξένη ανάμειξη στη Λιβύη» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρεται στις προσδοκίες από τη σημερινή Διάσκεψη στο Βερολίνο και στο γεγονός ότι Κύπρος-Ελλάδα είναι απούσες. Αλλού αναφέρεται στο αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και στο τί ισχύει με βάση τη Νομοθεσία και επίσης ότι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές για να μην περάσει στα χέρια της Αρχιεπισκοπής. Η «Χ» αναφέρεται ακόμη στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου με βάση νομοθεσία.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Aπώλεια στο δικαστήριο σε προσφυγική υπόθεση του 1974»  αναφέρεται σε νομικές κινήσεις του πρώην δικαστή Χατζηχαμπή για περιουσία του στα κατεχόμενα που ενδεχομένως να οδηγήσει το κράτος σε αποζημιώσεις. Αλλού αναφέρεται σε ενδεχόμενη κάθοδο κλιμακίου της ΟΥΕΦΑ στην Κύπρο για τα κακώς έχοντα στο ποδόσφαιρο. Η εφημερίδα σε άλλο της θέμα γράφει για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Υπό το μικροσκόπιο των ΗΠΑ η Κύπρος» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» που γράφει πως ο υφυπέξ των ΗΠΑ Φράνσις Φάλον έρχεται με υποδείξεις για προσαρμογή της ΚΔ στα μέτρα του νόμου του EastMed. Aλλού αναφέρεται στο τριπλό μήνυμα της Αθήνας ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Η «Κ» προβάλλει επίσης την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τις μη προσαρμογές της Κύπρου που την καθιστούν παραφωνία.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Διάσκεψη υπό τις απειλές Ερντογάν» αναφέρεται στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τις νέες παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας. Αλλού γράφει ότι αλλεπάλληλες συναντήσεις πραγματοποιούνται αύριο για να ξεπεραστεί η κρίση στο ποδόσφαιρο. Επίσης η «Σ» σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Αροδαφνούσα είναι έτοιμη να δεκτεί τους πρώτους της ασθενείς στα νέα της κτίρια.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top