ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπέχαρ: 'Ελπίδα για πολιτική βούληση και επιστροφή στις συνομιλίες"

Σπέχαρ: 'Ελπίδα για πολιτική βούληση και επιστροφή στις συνομιλίες"

Δηλώσεις με προτροπή για πρωτουβουλίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό, έκανε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελπίζαμπεθ Σπέχαρ, μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης ειρηνευτών της δύναμης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, έχει την ελπίδα ότι, με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, οι δυο ηγέτες στην Κύπρο και τα άλλα μέρη θα επιστρέψουν, με την αίσθηση του επείγοντος, σε ουσιαστικές, προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, προκειμένου να φθάσουν σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, βασισμένη στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Σπέχαρ εξήρε στην ομιλία της τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναφέρθηκε στην ανανέωση της θητείας της δύναμης στα τέλη Ιανουαρίου για άλλους έξι μήνες, σημειώνοντας πως όταν ήταν στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επαίνεσε τη δουλειά των ειρηνευτών και υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς παρουσίας της Αποστολής καθώς και των καθημερινών δραστηριότητές της με τις οποίες εμπλέκεται στα διάφορα θέματα και λειτουργεί ως σημείο επαφής μεταξύ των πλευρών.

Επισημαίνοντας πως από την εγκαθίδρυση της Δύναμης σχεδόν πριν 56 χρόνια, υπηρέτησαν σε αυτήν πέραν των 150 χιλιάδων ειρηνευτών από 34 έθνη, η αξιωματούχος των ΗΕ σημείωσε πως το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει σημαντικό και πως η δουλειά που κάνουν οι ειρηνευτές για διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη νεκρή ζώνη είναι ύψιστης σημασίας «όχι μόνο για την επιχειρησιακή μας επιτυχία αλλά και για τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία στο νησί».

Παρόλο που δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες για την επανένωση του νησιού από τον Ιούλιο του 2017, έχουμε υποστηρίξει τις δυο κοινότητες προκειμένου να έχουν αλληλεπίδραση και να οικοδομήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, είπε. Πρόσθεσε πως με τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συμφώνησαν στο άνοιγμα δυο νέων σημείων διακίνησης στις 12 Νοεμβρίου 2018, που ήταν το πρώτο μέσα σε εννιά χρόνια.

Είπε ακόμη πως ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε με τους δυο ηγέτες τον τελευταίο χρόνο και με τη στήριξη της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, στις 11 Ιουλίου 2019, έγινε πραγματικότητα η διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων σε όλο το νησί, βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και πως στις 6 Δεκεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε η εκκαθάριση εννιά ύποπτων επικίνδυνων περιοχών σε κάθε πλευρά του νησιού, που ήταν ένα ΜΟΕ που συμφώνησαν οι ηγέτες στις 26 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για μια Κύπρο χωρίς νάρκες.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έκθεση στο Λήδρα Πάλας έργων τέχνης Ελληνοκύπριων και Ελλήνων ζωγράφων καθώς και οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών από τα αρχεία του ΡΙΚ που οι δυο πλευρές αντάλλαξαν μεταξύ τους.

Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε πως ο διάλογος, η εμπιστοσύνη και η συνεργασία είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια διαρκή ειρήνη στην Κύπρο και ότι σε αυτό σκοπεύουν τα ΜΟΕ.

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top