ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζερσάι: 'Η Ειρηνευτική Δύναμη υποχρεούται να παίρνει την συναίνεση της Τ/κ πλευράς για να δραστηριοποιείται στην Κύπρο'

Οζερσάι: 'Η Ειρηνευτική Δύναμη υποχρεούται να παίρνει την συναίνεση της Τ/κ πλευράς για να δραστηριοποιείται στην Κύπρο'

Ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάϊ απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι στην έκθεση S/2020/23 του ΓΓ του ΟΗΕ και στο ψήφισμα 2506 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο γίνεται έκκληση για διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί και σημειώνεται ότι δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας πολιτικές θέσεις όπως η αναγνώριση και η μη αναγνώριση.

Ο Οζερσάϊ εξέφρασε την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να κάνει τα απαραίτητα βήματα για υλοποίηση αυτής της έκκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ και είπε επίσης ότι η έκκληση που περιλαμβάνεται τόσο στην έκθεση όσο και στο ψήφισμα για να γίνουν βήματα μείωσης της έντασης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται γύρω από το νησί σημαίνει ουσιαστικά συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές.

Ανάφερε ακόμα ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά τον Ιούλιο του 2019 και είναι «πλήρως εναρμονισμένη», όπως ισχυρίστηκε, με αυτές τις εκκλήσεις, προσθέτοντας ότι τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι Ελληνοκύπριοι δέχονται ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες αυτών των πόρων.

«Λαμβανομένης υπόψη αυτής της πραγματικότητας, πρέπει και οι δύο πλευρές να εμπλέκονται από κοινού σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες» υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι «αν η διεθνής κοινότητα είναι ειλικρινής για λύση αυτού του θέματος, πρέπει να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για διπλωματία και συνεργασία».

Ο κ. Οζερσάϊ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ειρηνευτική Δύναμη υποχρεούται να παίρνει την συναίνεση και της τουρκοκυπριακής πλευράς για να μπορεί να δραστηριοποιείται στην Κύπρο και για εκτέλεση της αποστολής της στο νησί και πρόσθεσε ότι η Δύναμη μπορεί να δραστηριοποιείται στην «ΤΔΒΚ» λόγω της «καλής θέλησης» της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Υποστήριξε ότι μια από τις αδιαπραγμάτευτες αρχές των επιχειρήσεων του ΟΗΕ για προστασία της ειρήνης είναι να λαμβάνεται χωριστά η συναίνεση και των δύο πλευρών μιας διένεξης για να μπορεί ο ΟΗΕ να εκτελεί την αποστολή του και ότι σε αντίθετη περίπτωση η αποστολή αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ΟΗΕ και καθίσταται αμφισβητήσιμη η αμεροληψία της.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top