ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσφέρει στο Κράτος την αξιοποπίηση της εκκλησιαστικής περιουσιας για το Ελληνικό χρέος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσφέρει στο Κράτος την αξιοποπίηση της εκκλησιαστικής περιουσιας για το Ελληνικό χρέος

Υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, αλλά όχι της πώλησής της, τάσσεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.


Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι με αφορμή το φετινό Πάσχα, μίλησε για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας «από κοινού με το κράτος», υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από την όποια αξιοποίηση να διατεθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή μέρους του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2014, το ακαθάριστο εξωτερικό της Ελλάδας ξεπερνάει τα 400 δις. ευρώ.

Πολλές φορές έχει τεθεί το ερώτημα «ποια, και πόση είναι η αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα», αλλά σαφή εικόνα δεν έχει προκύψει ποτέ.

«Η καθαρογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα δείχνει να είναι ισοδύναμης δυσκολίας με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, αμέτρητα αστικά ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ κατανέμονται σε περισσότερα από 6.700 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως μητροπόλεις, ενοριακούς ναούς, μοναστήρια και ιερά καθιδρύματα», σημειώνει ο Νίκος Παπαχρήστος, έμπειρος εκκλησιαστικός συντάκτης στην Ελλάδα, και εκ των δημιουργών και διαχειριστών της ιστοσελίδας amen.gr.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δηλώνει ότι η προσφορά του για συνεκμετάλλευση της περιουσίας με το κράτος, αποκλείει την πώλησή της για τον προφανή, όπως είπε, λόγο «να μην περάσει σε χέρια αλλοδαπών».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε ότι στο παρελθόν, χωρίς να καθορίζει πότε ακριβώς, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τον Γιόακιμ Φούχτελ, εκπρόσωπο της καγκελαρίας για την ελληνογερμανική συνεργασία, στην Αρχιεπισκοπή, «για συζήτηση εφ` όλης της ύλης». Λεπτομέρειες για τη συζήτηση αυτή δεν έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top