ΔΙΕΘΝΗ

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν να προχωρήσει το ΔΝΤ

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν να προχωρήσει το ΔΝΤ

Ο κορωνοϊός, ο οποίος εξαπλώνεται γοργά, θα έχει επίδραση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ως αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤΟ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε την αναμενόμενη υποβάθμιση κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων οικονομικών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στο Ριάντ.

Σε δήλωσή της ανέφερε ότι η εκδήλωση του ιού πιθανόν να μειώσει την ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 5,6%,  μια πτώση 0,4% από την πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Ιανουάριο και να επιφέρει πτώση 0,1% στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Είναι πιθανόν να μειώσουμε τις προβλέψεις ανάπτυξης μας για τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει άλλα νέα στοιχεία εκτός από αυτά στα οποία αναφέρθηκε η κ. Γκεοργκίεβα στην δήλωσή της, προσθέτοντας όμως ότι θα υπάρξουν πιο πολλές λεπτομέρειες καθώς το ΔΝΤ προετοιμάζεται να δημοσιεύσει την έκδοσή του για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική τον Απρίλιο.

Οι χρηματαγορές των ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα την Πέμπτη, καθώς η γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας ενέτεινε φόβους για τον αντίκτυπο του στην οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά έσοδα.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται κάτω από το 10% των ψηλών ρεκόρ που σημείωσαν στις 19 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο Dow Jones Industrial Average βρίσκεται 10% κάτω από το ψηλό σημείο που είχε φθάσει στις 12 Φεβρουαρίου.

«Είναι σαφές ότι ο ιός θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη. Πολλά εξαρτώνται απλώς από την γρήγορη ανάκαμψη στην Κίνα και σε άλλες χώρες, τα αποτελέσματα μετάδοσης, οι επιδράσεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας και η έκταση του σημαντικού αντίκτυπου σε άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Ράις.

Είπε επίσης ότι αναμένει μια απόφαση σύντομα για το πως θα επηρεάσει ο κορωνοϊός τις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι είναι υπό μελέτη διάφορες εναλλακτικές.

Το Reuters είχε μεταδώσει την Τετάρτη ότι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμού των συναντήσεων ή της πραγματοποίησής τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι το ΔΝΤ είναι συνεχή επαφή με αξιωματούχους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα, περιφερειακές τράπεζες αναπτύξεως και άλλους για τον αντίκτυπο του ιού.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει την θέσει ότι συντονισμένη ή συγχρονισμένη δράση από την διεθνή κοινότητα θα ήταν υποβοηθητική αν ο αντίκτυπος επιδεινωθεί, αλλά ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει έρθει ακόμα εκείνη η ώρα.

«Πρόκειται για κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί πραγματικά μόνο δια μέσου της διεθνούς συνεργασίας. Δεν είναι κάτι που θα σταματήσει στα διεθνή σύνορα», πρόσθεσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top