ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργοί Εσωτερικών ΕΕ: Συντονίζουν για κορωνοϊό και συζητούν για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα με Τουρκία

Υπουργοί Εσωτερικών ΕΕ: Συντονίζουν για κορωνοϊό και συζητούν για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα με Τουρκία

Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και ο συντονισμός σε σχέση με τον κορωνοϊό θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που αναμένεται (καθώς είναι προγραμματισμένο) να συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

To τμήμα των θεμάτων της δικαιοσύνης, ακυρώθηκε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID19 στις εγκαταστάσεις του Συμβουλίου των Κρατών Μελών. Προς το παρόν η αυριανή συνεδρίαση που αφορά το σκέλος των εσωτερικών, παραμένει.

Το Συμβούλιο θα προεδρεύεται από τον Davor Božinović, Aντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Yπουργό Εσωτερικών της Κροατίας.

Το πρωί, οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενόψει της έγκρισής τους πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Στη συνέχεια θα επανέλθουν στην κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με Τουρκία. Το Συμβούλιο θα αναπτύξει περαιτέρω την ανταπόκριση της ΕΕ στις ανάγκες που εκφράζει η Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι αρμόδιοι για θέματα πολιτικής προστασίας υπουργοί θα συζητήσουν την έκρηξη του κορωναϊού. Εκπρόσωποι των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας θα είναι επίσης παρόντες για το θέμα της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αναλυτικά, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενόψει της έγκρισής τους πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Τα σχέδια στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών επικεντρώνονται στον τρόπο οργάνωσης των εργασιών, των εργαλείων και των δομών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων για την επίτευξη των κοινών στόχων της ΕΕ.

Ακολούθως οι Υπουργοί Εσωτερικών θα επανέλθουν στην κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν από τα ενδιαφερόμενα Κ-Μ, την Κομισιόν και τους σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα που αναφέρονται στη δήλωση των υπουργών Εσωτερικών της 4ης Μαρτίου θα εφαρμοστούν. Το Συμβούλιο θα αναπτύξει περαιτέρω την ανταπόκριση της ΕΕ στις ανάγκες που εκφράζει η Ελλάδα και άλλα Κ-Μ που ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου, οι Υπουργοί Εσωτερικών συναντήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση και εξέδωσαν δήλωση σχετικά με την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα Κράτη Μέλη που ενδέχεται να επηρεαστούν παρομοίως, απέρριψαν έντονα τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς, επανέλαβαν δε την αποφασιστικότητα της ΕΕ και των Κρατών Μελών να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορα της ΕΕ και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την υποστήριξή τους σε περιοχές υπό πίεση. Την ίδια ημέρα, η Κομισιόν παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μέχρι 700 εκατομμυρίων ευρώ οικονομικής βοήθειας στη χώρα. Η Ελλάδα προκάλεσε επίσης έκκληση στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για ιατρικό εξοπλισμό, καταφύγια, σκηνές, κουβέρτες και άλλες απαραίτητες προμήθειες. Στις 6 Μαρτίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κρίση στο Idlib και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία και εξέδωσαν δήλωση. Στις 9 Μαρτίου, οι πρόεδροι Charles Michel και Ursula von der Leyen συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την εφαρμογή της δήλωσης EUTurkey για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία. Ανέθεσαν δε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να εργαστούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με τη διευκρίνιση της εφαρμογής της δήλωσης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι αρμόδιοι για θέματα πολιτικής προστασίας Υπουργοί θα συζητήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, μετά από τη συζήτηση της τηλεδιάσκεψης από ηγέτες της ΕΕ στις 10 Μαρτίου. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα βασικά διδάγματα που έχουν αποκτηθεί μέχρι στιγμής στην αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19, στο ποια πρόσθετα μέτρα ετοιμότητας και αντίδρασης μπορεί να αναμένονται από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και στο πώς θα ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η ανταπόκριση, με πλήρη χρήση της εργαλειοθήκης IPCR, αλλά και ποια πρόσθετη υποστήριξη θα ήταν έτοιμα να παράσχουν τα Κράτη Μέλη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top