ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μειώνονται ΦΠΑ, ηλεκτρικό ρεύμα και αναστέλλονται οι εκποιήσεις- Οι αποφάσεις του Υπουργικού

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μειώνονται ΦΠΑ, ηλεκτρικό ρεύμα και αναστέλλονται οι εκποιήσεις- Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 18/3 νομοσχέδια για την αναστολή μέχρι τέλος Απριλίου της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ και για τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 17% και του μειωμένου συντελεστή από 9% και 7%, και για την προσωρινή διατήρηση της καταβολής συνεισφορών στο ΓΕΣΥ μέχρι το τέλος Μαΐου.

 
Οι αποφάσεις λήφθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ύψους €700 εκατομμυρίων. Τα εγκριθέντα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
 
Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα υποβληθεί πρόταση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου πρόταση για μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% για περίοδο 3 μηνών, αναστολή εκποιήσεων από την Κρατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΠΙΔΕΣ), καθώς και 3μηνη παράταση προσκόμισης δικαιολογητικών για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, εγκρίθηκε σήμερα νομοσχέδιο που προνοεί προσωρινή αναστολή μέχρι τέλος Απριλίου 2020 της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ, νοουμένου ότι το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο καταβάλει το ποσό οφειλόμενου ΦΠΑ, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020, όταν οι συνολικές εκροές κατά τους τελευταίους 12 μήνες που προηγούνται της λήξης της καθορισμένης φορολογικής περιόδου, δεν έχουν υπερβεί το ένα εκατομμύριο ευρώ.
 
Εγκρίθηκε επίσης νομοσχέδιο που προνοεί μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 17% για περίοδο δύο μηνών, από 1 Απριλίου 2020 μέχρι 31 Μαΐου 2020, καθώς επίσης και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται από 9% στο 7% για περίοδο τρεισήμισι μηνών, από 1 Απριλίου 2020 μέχρι 15 Ιουλίου 2020.
 
Ακόμη εγκρίθηκε η προσωρινή διατήρηση της καταβολής συνεισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, με τους αρχικούς συντελεστές (από τους μισθωτούς, εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το Κράτος ως εργοδότης και ως τρίτο μέρος), από την 1η Απριλίου 2020 μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Για το μήνα Μάρτιο, θα εφαρμοστούν οι αυξημένες συνεισφορές για όλα τα μέρη.
 
Επίσης, αποφασίστηκε όπως υποβληθεί εισήγηση της Κυβέρνησης προς τη ΡΑΕΚ, για καθολική μείωση της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%, για περίοδο 3 μηνών, καθώς και προσωρινή αναστολή της διαδικασίας εκποιήσεων από την ΚΕΔΙΠΕΣ για περίοδο 3 μηνών.
 
Τέλος, εγκρίθηκε παράταση για 3 μήνες της υποχρέωσης προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν ήδη αίτηση για ένταξη στο «Σχέδιο Εστία».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top