ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κανένα ‘εγχώριο’ κρούσμα κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα - Δείτε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κανένα ‘εγχώριο’ κρούσμα κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα - Δείτε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού δεν επιβεβαιώθηκε ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (19/03) στην ηπειρωτική Κίνα - γεγονός χωρίς προηγούμενο αφότου ξέσπασε η πανδημία τον Δεκέμβριο - όμως οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι 34 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Ο αριθμός των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Τα νέα, "εισαγόμενα" κρούσματα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, είναι υπερδιπλάσια από αυτά που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα (13). Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επαληθεύτηκε ότι έχουν μολυνθεί εντοπίστηκαν στο Πεκίνο, 21, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την κινεζική πρωτεύουσα. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αυξήθηκε έτσι σε 80.928, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Παράλληλα, ακόμη οκτώ ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να αυξάνεται σε 3.245 νεκρούς. Ολοι οι θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, οι έξι στην Ουχάν, την πρωτεύουσά της, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

Στην Αυστρία, ολόκληρη η επαρχία του Τιρόλου και οι περίπου 750.000 κάτοικοί της τέθηκαν σε καραντίνα χθες το βράδυ, καθώς η περιοχή αυτή των Αλπεων έχει μετατραπεί στην εστία της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στο Τιρόλο καταγράφονται 474 κρούσματα από τα συνολικά 1.646 στη χώρα (πέντε θάνατοι). Εδώ και αρκετές ημέρες, η πίεση ανέβαινε στην επαρχία, διάσημη στην Ευρώπη για τα χιονοδρομικά της κέντρα, που χαρακτηρίζονται συχνά η μηχανή της τοπικής οικονομίας.

Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε καραντίνα όλες, και τις "279 κοινότητες του Τιρόλου" χθες το βράδυ. "Η απομόνωση του Τιρόλου είναι απόλυτα απαραίτητη. Διότι θέλουμε να εμποδίσουμε τον ιό να εξαπλωθεί από το Τιρόλο και θέλουμε επίσης να προστατευθούμε περισσότερο", εξήγησε ο περιφερειάρχης.

Το Τιρόλο, στη δυτική Αυστρία, γειτονεύει με την Ιταλία και με τη Γερμανία. Σε αυτό βρίσκονται πολλά διάσημα κέντρα χειμερινών αθλημάτων. Σε ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα του, στην κοινότητα Ισγκλ, μολύνθηκαν πολλοί τουρίστες από τις αρχές Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε σκληρές επικρίσεις για την αντίδραση των τοπικών αρχών. Ο ιός εξαπλώθηκε από πολλούς σκιέρ που επέστρεψαν στις πατρίδες τους αφού έκαναν εκεί τις διακοπές τους. Στη Δανία και στη Νορβηγία, καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα που συνδέονται με το Τιρόλο.

Από αυτή την εστία έφυγαν επίσης άνθρωποι που είχαν μολυνθεί προς τη Σουηδία, την Ισλανδία, τη Γερμανία, ακόμη και τον Καναδά. Ολοι οι σταθμοί σκι της Αυστρίας επέσπευσαν το τέλος της χειμερινής σεζόν. Οι αναβάσεις σταμάτησαν το βράδυ της Κυριακής. Η κοιλάδα όπου βρίσκεται η Ισγκλ και πολλές γειτονικές κοινότητες βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα εδώ και πολλές ημέρες, ενώ η υπόλοιπη Αυστρία τέθηκε σε περιορισμό, με δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων, τη Δευτέρα.

Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα "διαρκέσει πάρα πολύ καιρό", προεξόφλησε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εκτιμώντας πως ο κόσμος θα βγει από αυτήν "τελείως διαφορετικός".

Οι υγειονομικές αρχές της Νικαράγουας κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό: πρόκειται για 40χρονο πολίτη της χώρας που μολύνθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στον Παναμά, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής Ροσάριο Μουρίγιο.

Η Μουρίγιο ανακοίνωσε τον εντοπισμό του κρούσματος σε τηλεοπτικό διάγγελμά της.

Στις ΗΠΑ, δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων γνωστοποίησαν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ ανακοίνωσε νωρίτερα χθες Τετάρτη πως άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα το Σάββατο, μία ημέρα αφότου τέθηκε σε αυτοαπομόνωση στην Ουάσινγκτον. "

Στη Γιούτα, ο 45χρονος Δημοκρατικός βουλευτής Μπεν Μακκνταμς έγινε το δεύτερο μέλος του Κογκρέσου που γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί. Αφού αισθάνθηκε συμπτώματα κρυώματος το Σάββατο το βράδυ, μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον, η κατάστασή του "επιδεινώθηκε": είχε "πυρετό, ξερό βήχα, δύσπνοια" και "τέθηκα σε καραντίνα από μόνος μου", εξήγησε. Υποβλήθηκε σε εξέταση την Τρίτη και ενημερώθηκε για τη διάγνωση χθες. Η πανδημία του SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται στην επικράτεια των ΗΠΑ: οι υγειονομικές αρχές καταμετρούσαν μέχρι χθες Τετάρτη πάνω από 7.700 κρούσματα και 118 θανάτους, κατά δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο

Στο Σαντιάγο, Χιλή, ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε χθες Πέμπτη "κατάσταση εξαίρεσης" από τις διατάξεις του Συντάγματος "εξαιτίας καταστροφής", η οποία καθιστά δυνατή την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό για την τήρηση της τάξης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι υγειονομικές αρχές καταμετρούν πλέον σχεδόν 240 κρούσματα του κορωνοϊού. Το μέτρο, με ισχύ 90 ημέρες, θα επιτρέψει ο στρατός να εγγυηθεί την ασφάλεια των νοσοκομείων και των υγειονομικών εγκαταστάσεων, να προστατεύει τις αλυσίδες εφοδιασμού ιατρικών προϊόντων και φαρμάκων και να διευκολύνει τις μετακινήσεις ασθενών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξήγησε ο Πινιέρα.

Στο Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες Τετάρτη τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο γειτονικός Παναμάς και η Βολιβία ανακοίνωσαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ παρά τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στη χώρα του. Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 69 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στον Παναμά, όπου νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100, ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Το μέτρο θα ισχύει από τις 21:00 ως τις 05:00, ανέφερε ο πρόεδρος. Από την πλευρά της, η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε από την Τρίτη "κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης" κι επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη μισή ημέρα. Σύμφωνα με διάταγμα της προέδρου Τζανίνε Ανιες "όλοι οι κάτοικοι της Βολιβίας πρέπει να μένουν στα σπίτια τους από τις 17:00 ως τις 05:00" μέχρι την 31η Μαρτίου. Στο Ελ Σαλβαδόρ, παρά τη σειρά αυστηρών μέτρων που είχε ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο Μπουκέλε διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Στο Πορτ Λούις στον Μαυρίκιο η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους του Μαυρίκιου, στον Ινδικό ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν τρία κρούσματα του κορωνοϊού, τα πρώτα στη χώρα. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, πρόκειται για τρεις υπηκόους του Μαυρικίου, "ηλικίας 21, 25 και 59 ετών αντίστοιχα", που επέστρεψαν πρόσφατα στη χώρα. "Δύο είχαν εργαστεί σε κρουαζιερόπλοια", ο τρίτος ήρθε από "το Ηνωμένο Βασίλειο", διευκρινίζεται.

Στη Γερμανία, τα 12.300 έχουν φθάσει τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν ανέρχονται σε 28. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ από την δική του πλευρά υπολογίζει τα κρούσματα σε 8.198 και τους νεκρούς σε 12. Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδει η γερμανική κυβέρνηση στην κατάσταση ήταν το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ - το πρώτο της 15ετους θητείας της. "Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!", ήταν η δραματική της έκκληση προς τους πολίτες, ενώ η Γερμανία κατεβάζει σταδιακά τα "ρολά" απ` άκρη σ` άκρη.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε χθες όχι μόνο να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για απαγόρευση εισόδου πολιτών από τρίτες χώρες, αλλά και να την διευρύνει. Από σήμερα, μόνο Γερμανοί ή έχοντες "κατεπείγοντα λόγο ταξιδιού" επιτρέπεται να μπαίνουν στην Γερμανία από την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και την Δανία. Επιπλέον, όποιος προέρχεται από χώρα της ΕΕ, επιτρέπεται να προσγειωθεί σε γερμανικό αεροδρόμιο μόνον εφόσον συνεχίζει το ταξίδι προς την πατρίδα του. "

Εξαίρεση στις απαγορεύσεις προβλέπεται για εμπορεύματα και εργαζόμενους κυρίως στους τομείς της υγείας και κρίσιμων υποδομών. Χθες πάντως, για τρίτη συνεχή ημέρα, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Πολωνία υπήρχε μποτιλιάρισμα 60 χιλιομέτρων: φορτηγά παρέμειναν εκεί επί 20 ώρες. Στο Βερολίνο, όπου άρχισε χθες η εφαρμογή της αναστολής της λειτουργίας των περισσότερων εμπορικών καταστημάτων, η αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει περισσότερα από 130 καταστήματα, τα οποία συνέχιζαν να λειτουργούν ενώ δεν ανήκαν στις εξαιρέσεις. Σε απομόνωση στο σπίτι του βρίσκεται ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος εξετάστηκε και για κορωνοϊό.

Στη Σεούλ, Νότια Νότια Κορέα, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα αλματώδη αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, γεγονός που αντέστρεψε την τάση επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας που καταγραφόταν τις τελευταίες ημέρες, καθώς εστία μόλυνσης εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου, επίκεντρο της κρίσης. Οπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), εντοπίστηκαν 152 νέα κρούσματα το σύνολό τους αυξήθηκε έτσι στα 8.565. Η χώρα είχε καταγράψει λιγότερα από 100 κρούσματα τα προηγούμενα τέσσερα 24ωρα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, έχουν υποκύψει 92 ασθενείς - άλλοι επτά πέθαναν το τελευταίο 24ωρο - στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι με υποκείμενες παθήσεις, μετά τη μόλυνσή τους από τον SARS-CoV-2, ο οποίος επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα. Το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα ανέρχεται σε 1,07%. Τα 97 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ντέγκου, τα 74 στον οίκο ευγηρίας.

Στο Μεξικό, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη χώρα ανήλθαν χθες Τετάρτη σε 118, από 93 μία ημέρα νωρίτερα. Η υπουργός Υγείας του Παναμά Ροσάριο Τέρνερ δήλωσε ότι η χώρα της καταγράφει πλέον 109 κρούσματα, από 86 μία ημέρα νωρίτερα. Η κυβέρνηση της Ονδούρας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αυξήθηκαν σε 12, από 9 μία ημέρα νωρίτερα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top