ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μίλησε για τους αφανείς ήρωες ο Γενικός Διευθυντής ΜΕΘ Γ.Ν. Λευκωσίας – «Ξεπερνούν τις δυνάμεις τους…»

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μίλησε για τους αφανείς ήρωες ο Γενικός Διευθυντής ΜΕΘ Γ.Ν. Λευκωσίας – «Ξεπερνούν τις δυνάμεις τους…»

Το ThemaOnlıne επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, δρ. Λάκη Παλάζη, για ό,τι αφορά την ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να υποδεχτούν περιστατικά που ενδεχομένως θα νοσήσουν από κορωνοϊό, καθώς και για άλλα περιστατικά πέραν του ιού.

Του Γιώργου Τάττη

Αρχικά, ο Δρ. Παλάζης είπε ότι ο προγραμματισμός είναι να υπάρξουν μέχρι και 215 κλίνες ΜΕΘ που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν άτομα που χρειάζονται εντατική θεραπεία. Εντούτοις, γίνεται προσπάθεια και για εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων αναπνευστήρων που είναι και απαραίτητοι για τους ασθενείς που θα είναι κρίσιμα λόγω κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι μερικές κλίνες θα συνοδεύονται μόνο από monıtors που συνδράμουν στην παρακολούθηση του ασθενή, αλλά δεν περιλαμβάνουν αναπνευστήρες. Όπως φυσικά ενημέρωσε και ο Υπουργός Υγείας, το πλάνο είναι να υπάρξουν 126 κλίνες ΜΕΘ με αναπνευστήρες αποκλειστικά για ασθενείς που νοσούν από τον κορωνοϊό και επιπρόσθετα, υπάρχουν και 80 επιπλέον αναπνευστήρες για άλλη χρήση. 

Ο σχεδιασμός αναμένεται να λειτουργήσει από τις Αρχές Απριλίου. Όπως ειπώθηκε από τον Διευθυντή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που συνδράμει στην όλη προσπάθεια του Υπουργέιου Υγείας, υπάρχει και ένας ευρύτερος σχεδιασμός σε σχέση με τις εγκαταστάσεις.

Στο Νοσοκομείο Λευκωσίας αναμένεται να γίνουν 3 ενέργειες:

1) Θα μετατραπεί ένας υφιστάμενος χώρος που λειτουργεί ως τραπεζαρία σε χώρο παρακολούθησης αρρώστων με τον ιό COVID-19. Ο συγκεκριμένος χώρος ευνοεί λόγω του ότι είναι ανοιχτός, ευρύχωρος και θα υπάρχει καλύτερη επίβλεψη των αρρώστων. Θα γίνουν επίσης και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξοπλιστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως παροχές αερίων, κλίνες ΜΕΘ με αναπνευστήρες κοκ.

2) Το ίδιο θα συμβεί και με ένα χώρο φυσιοθεραπευτηρίου.

3) Αναμένεται να οικοδομηθεί λυόμενο κτήριο. Σημειώνεται το εν λόγω κτήριο δεν κρίθηκε απαραίτητο για την ώρα, αλλά ο Υπουργός Υγείας έδρασε προληπτικά. Εξάλλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον με πολλούς άλλους τρόπους.

Αυτό ειπώθηκε και σαν διαβεβαίωση για τον τρόπο που λειτουργεί ο σχεδιασμός του Υπουργείο Υγείας και της κυβέρνησης αυτή την στιγμή μετά και από ερώτηση που υπήρξε για ενδεχόμενες αδράνειες και ελλιπή πρόβλεψη από μέρους του Υπουργείου.

Ο Δρ. Παλάζης έκρινε αναγκαίο να πει ότι ‘η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι υπάρχει διάθεση όλων των εμπλεκομένων για να μην μείνει κανένα κενό. Πέρα από αυτό, υποστήριξε ότι το κράτος δεν βάζει όρια και προσκόμματα, πράγματα αισιόδοξο‘.

Επίσης, πρόσθεσε ότι αυτό συμπεριλαμβάνει και πάρα πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου που κλήθηκε να υποστηρίξει το έργο της κυβέρνησης. ‘Όλο το σύστημα της Κύπρου συνεργάζεται για να έρθει ό,τι χρειάζεται. Δουλεύουν με ένα τρόπο πολύ διαφορετικό και ξεπερνούν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό‘, πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και για ‘τον ρόλο που παίζουν οι αφανείς ήρωες εντός των νοσοκομείων’, εκτός από τους γιατρούς που παίρνουν όλη την δόξα, αλλά και δέχονται όλοι την κριτική. ‘Φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμων’, είναι όλοι εκεί και υπομένουν με θάρρος τις δυσκολίες‘.

Η υγεινομική κρίση δεν θα κριθεί μόνο από την προετοιμασία, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που πρέπει να έχουμε. Θα κριθεί και από τις δυνάμεις της ανθρωπινης αντοχής μας. Και πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα σε αυτό τον κόσμο, έκλεισε.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top