ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δεν εφησυχάζει ούτε και εν καιρώ πανδημίας - Στέλνει βοήθεια σε χώρες για ανταλλάγματα

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δεν εφησυχάζει ούτε και εν καιρώ πανδημίας - Στέλνει βοήθεια σε χώρες για ανταλλάγματα

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (24/04) το βράδυ ότι το Γιαβούζ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου. Στο μεταξύ, η γείτονα χώρα συνεχίζει με κινήσεις ‘αλληλεγγύης’ μέσω της κοινοβουλευτικής της διπλωματίας, ενισχύοντας την περιφερειακή της θέση.

Του Γιώργου Τάττη

Δηλώσεις για Ενεργειακή Πολιτική

Ο Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TVnet ότι «αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oρούτς Ρεις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες, αλλά και το Γιαβούζ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου στο σημείο Σελτσούκλου-1».

Μάλιστα, είπε ότι το γεωτρύπανο "Φατίχ", το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στον Μαρμαρά, θα σταλεί τον Ιούλιο στην Μαύρη Θάλασσα για να πραγματοποιήσει εκεί την πρώτη του γεώτρηση.

Τέλος, όταν ερωτήθηκε εάν θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις και εν καιρώ πανδημίας, απάντησε ότι «απο τη στιγμή που έχεις κάνει μια επένδυση για έρευνες είναι μεγαλύτερο το κόστος να σταματήσεις. Εμείς και σε συσκέψεις που κάναμε με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και με την βοήθεια του Θεού έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων. Εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή κι έχουμε την ανάγκη σε αυτά τα προϊόντα καθώς θα αυξηθεί πάλι η ζήτηση».

Παράλληλα, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ, με δηλώσεις της την Κυριακή (26/04), δείχνει μεν την στήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία της Κύπρου, προτρέπει όμως και πάλι μία ‘ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή‘, στέλνοντας προφανώς μυνήματα για ‘ακριβοδίκαιη’ μοιρασία των πόρων.  

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός - Η ‘Αλληλεγγύη’ ως μέσο γεωπολιτικών στοχεύσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ‘YenıSafak‘, χώρες οι οποίες εντάσσονται στο μουσουλμανικό τόξο και ως εκ τούτου, στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, γιόρτασαν από κοινού τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κοινοβουλίου. Έτσι, η Βοσνία, η Αλβανία, το Κόσοβο και η ούτω καλούμενη ‘Βόρεια Μακεδονία’, φωταγώγησαν τα κοινοβούλιά τους στα χρώματα της τουρκικής σημαίας.

Μάλιστα, οι κρατικοί αξιωματούχοι φρόντισαν να επαινέσουν την τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια. Δεν παρέλειψαν φυσικά να αναφέρουν τους ‘ιστορικούς δεσμούς‘ που υπάρχουν, όπως ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος δήλωσε ότι το Κόσοβο είναι σπίτι και μίας τουρκικής μειονότητας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στη χώρα.

Τέλος, παρά την εκτεταμένη ζημιά που υφίσταται η Τουρκία λόγω κορωνοϊού, με τις συνεπακόλουθες τεράστιες συνέπειες στην ήδη βεβαρημένη της οικονομία, κατάφερε να στείλει ιατρική βοήθεια σε πολλές χώρες, αποκομίζοντας επαίνους και μεταγενέστερα διπλωματικά οφέλη. Ιατρικός εξοπλισμός έχει ήδη σταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, στην Ιταλία και την Ισπανία, στην Παλαιστίνη, ακόμη και στο Ισραήλ.

Προφανώς, η διαχρονική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ακόμη και σε τέτοιες ακραίες συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Με όλες αυτές τις κινήσεις ‘αλληλεγγύης’, αλλά και την συνέχιση των διπλωματικών της σχέσεων με τις χώρες εντός της σφαίρας επιρροής της, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει γεωπολιτικά ακόμη και την πανδημία. Το επόμενο ζήτημα είναι να διαφανεί το εύρος της ζημιάς που θα αφήσει η κακή διαχείριση του ιού COVID-19, αλλά και το πώς θα αντεπεξέλθει και η τουρκική οικονομία, μετά από τις τρομακτικές συνέπειες που θα αφήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως φαίνεται, η δημοτικότητα του Ερντογάν φαίνεται να υποχωρεί έναντι πολλών δημοφιλών πολιτικών της αντιπολίτευσης του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (Βλ. Δημάρχους Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Άγκυρας). Τα μέτρα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα αρχίσουν να χαλαρώνουν μετά το Ραμαζάνι, περί τα τέλη του Μαϊου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μετά-Covıd εποχή αναμένεται ενδιαφέρουσα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top