ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανακοινώθηκε το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων- Από τις 4 Μαΐου καταργούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανακοινώθηκε το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων- Από τις 4  Μαΐου καταργούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, περιέγραψε, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει τη νέα καθημερινότητα ως μετάβαση από το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς».


Όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα εκκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαΐου, με την κατάργηση των περιορισμών κυκλοφορίας των πολιτών εντός του νομού κατοικίας τους και το άνοιγμα συγκεκριμένου είδους καταστημάτων.

Περιγράφοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ως μια «γέφυρα ασφαλείας» ανάμεσα στην περίοδο της πανδημίας και την επάνοδο σε μια νέα κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στην “προ κορωνοϊού πραγματικότητα”». Όπως είπε, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν σηματοδοτεί «τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά μια συνέχεια».

«Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πειθαρχία του κάθε πολίτη.

Ευχαριστώντας τους Έλληνες πολίτες για το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα είναι πιο έτοιμη αντιμετωπίσει την απειλή του κορωνοϊού, διαθέτοντας τη δυνατότητα να διενεργήσει πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ και έχοντας ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Πολιτική Προστασία.

«Τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι “Μένουμε Ασφαλείς”. Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, η αποφυγή χειραψιών, η τήρηση αποστάσεων, καθώς και η χρήση της μάσκας, όπου αυτή συστήνεται, θα πρέπει να γίνουν δεύτερη φύση των πολιτών, κατά τις κοινωνικές τους συναναστροφές.

Ειδικότερα, ως προς την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί της κυκλοφορίας εκτός του νομού κατοικίας των πολιτών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μετά την 4η Μαΐου. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πέραν των καταστημάτων που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου, θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε, σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν τον αριθμό των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στις 11 Μαΐου θα αρχίσουν ξανά τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου και μία εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά και θα εξεταστεί στην πορεία κατά πόσο είναι ασφαλές να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η λειτουργία των σχολείων θα είναι διαφορετική, ώστε να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Στο ζήτημα της λειτουργίας των Εκκλησιών, ο κ. Μητοστάκης ανακοίνωσε ότι αυτές θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική λατρεία, ενώ από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, τηρώντας πάντοτε αυστηρούς κανόνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, την 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης, θα επανεκκινήσει τη δραστηριότητά του ο τομέας της εστίασης με προϋποθέσεις ασφαλείας, ενώ θα ανοίξουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

«Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας. Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται», τόνισε.

Τέλος, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικοί φορείς θα παραμείνουν σε επιφυλακή, επαναξιολογώντας τα δεδομένα σε καθημερινή βάση, ενώ οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top