ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Σε άρση μετά τις 14/6 της παγκόσμιας ταξιδιωτικής ειδοποίησης για ΕΕ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Σε άρση μετά τις 14/6 της παγκόσμιας ταξιδιωτικής ειδοποίησης για ΕΕ

Με τίτλο «Υπουργός Εξωτερικών Μαας : Όποιος κραυγάζει θεωρίες συνωμοσίας συγχέει το θάρρος με τον τυφλό θυμό», η εφημερίδα Βελτ παραθέτει συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναφερόμενος στις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, προειδοποιεί για τον κίνδυνο, ακροδεξιοί να εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες.

Αναφορικά με τη συμφωνία Μακρόν-Μέρκελ, ο Μαας σημείωνει πως  είναι μια πραγματική επιτυχία το γεγονός ότι η Γερμανία και η Γαλλία αναλαμβάνουν την ευθύνη στην Ευρώπη ως προς αυτό το θέμα.

"Θέλουμε να στηρίξουμε τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Θα ωφελήσει τους ανθρώπους στη Γερμανία το να ξεπεράσουν καλά την κρίση όλοι στην ΕΕ. Για μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, όπως η δική μας, αυτό είναι πραγματικά κοινός τόπος", αναφέρει.

Για το πως θα την αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, οι οποίοι πιθανότατα θα πρέπει και να πληρώσουν, απαντά πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλότερη τίμημα, εάν άλλες οικονομίες στην Ευρώπη στραγγαλιστούν στην τρέχουσα κρίση από μια άκαμπτη πολιτική λιτότητας. "Αυτό δεν μας βοηθά καθόλου τώρα για να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, ώστε από κοινού να βγούμε γρήγορα από την οικονομική κρίση", προσθέτει.

Αναφέρει πως σημαντικό είναι επίσης και το ότι τα χρήματα δεν θα κατανεμηθούν στα τυφλά. Η χορήγηση θα συνδεθεί με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», το πλαίσιο για την οριοθέτηση της οικονομικής κατεύθυνσης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, τα κράτη πρέπει να επεξεργαστούν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση και πώς θα καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές.

"Και θέλουμε επίσης να συνδέσουμε τα κεφάλαια με κριτήρια που σχετίζονται με το Κράτος Δικαίου", αναφέρει.

Για το εάν διχάζει αυτή η λύση ην ΕΕ σε Βόρεια (πληρωτές) και Νότια (λήπτες), ο Γερμανός ΥΠΕΞ απαντά πως «Αυτές οι κατηγορίες δεν στέκουν. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης δεν είναι μόνο καθαροί συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά και οι περισσότερο επωφελούμενοι από την Εσωτερική Αγορά. Και: Έχουμε ήδη συμφωνήσει μεταξύ Βορρά και Νότου αναπτυξιακή και οικονομική βοήθεια ύψους 540 δις Ευρώ σε χρόνο-ρεκόρ. Και ως προς το σημείο αυτό, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν το επίκεντρο της συνεννόησης στο Eurogroup. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το επαναλάβουμε και ότι πάρα πολλοί στην Ευρώπη θα συνταχθούν με την πρότασή μας. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε προφανώς μια πανευρωπαϊκή συμφωνία».

Αναφορικά με τις αριστερές και δεξιές περιθωριακές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν ή προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη διαμαρτυρία ενάντια στη στρατηγική περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, ο Γερμανός ΥΠΕΞ παρατηρεί πως οι ελευθερίες του Συντάγματος, τις οποίες επικαλούνται οι διαδηλωτές, βρίσκουν τα όριά τους στην ελευθερία των συνανθρώπων μας.

"Γιατί κανείς δεν πρέπει να επιτρέπει να τον εργαλειοποιούν οι ακροδεξιοί. Όποιος κραυγάζει θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να φορά μάσκα, χωρίς να τηρεί την ελάχιστη απόσταση και χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανέναν, μπερδεύει το θάρρος με τον τυφλό θυμό και την ελευθερία με καθαρό εγωισμό", προσθέτει.

Τέλος αναφορικά με το πότε  θα μπορέσουν οι Γερμανοί να ταξιδέψουν και πάλι στη Μαγιόρκα, το Παρίσι ή την Κρήτη, απαντά «Εργαζόμαστε επ’ αυτού. Βρισκόμαστε σε πολύ καλές συζητήσεις με τις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες-ταξιδιωτικούς προορισμούς και με τις εννέα γειτονικές μας χώρες. Όσο το επιτρέπει η εξέλιξη της πανδημίας, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να άρουμε μετά τις 14 Ιουνίου την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση τουλάχιστον για την ΕΕ και να την αντικαταστήσουμε με διαβαθμισμένες ταξιδιωτικές οδηγίες".

Σημειώνει πως παρά τη δικαιολογημένη προσμονή για καλοκαιρινές διακοπές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες φέραμε πίσω 250.000 εγκλωβισμένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

"Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε κάτι τέτοιο το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι αυτές οι καλοκαιρινές διακοπές δεν θα μοιάζουν με τις προηγούμενες -ανεξάρτητα από το αν τις περάσει κανείς σε κάμπινγκ ή σε ένα ελληνικό νησί. Οι απαιτήσεις τήρησης απόστασης και υγιεινής θα ισχύουν παντού» αναφέρει ο Μαας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top