ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: οι τελευταίες εξελίξεις ενέτειναν περαιτέρω τη μακροχρόνια θεσμική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα

Μπορέλ: οι τελευταίες εξελίξεις ενέτειναν περαιτέρω τη μακροχρόνια θεσμική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα

"Οι τελευταίες εξελίξεις ενέτειναν περαιτέρω τη μακροχρόνια θεσμική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα και μείωσαν τον δημοκρατικό και συνταγματικό χώρο στη χώρα", δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι στις 26 Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε τον Luis Parra ως Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ΕΕ θεωρεί ότι η σύνοδος ψηφοφορίας που οδήγησε στην «εκλογή» του Luis Parra δεν ήταν νόμιμη. Δεν σέβεται τη νομική διαδικασία ούτε τις δημοκρατικές συνταγματικές αρχές. Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως τον Juan Guaidó ως Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης. Απορρίπτει έντονα τις παραβιάσεις της δημοκρατικής, συνταγματικής και διαφανούς λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και τους εκφοβισμούς, τη βία και τις αυθαίρετες αποφάσεις εναντίον των μελών της.

"Η έκκληση του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει εάν το πολιτικό κόμμα Voluntad Popular είναι τρομοκρατική οργάνωση είναι επίσης ένα βήμα προς λάθος κατεύθυνση και επιπλέον, η αυξανόμενη πολιτική καταστολή και επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει απαράδεκτη", αναφέρει ο Μπορέλ.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι "μια βιώσιμη έξοδος από την κρίση της Βενεζουέλας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας πραγματικής και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές. Απορρίπτουμε κάθε είδους βία, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε στρατιωτικής ή βίαιης εισβολής στη χώρα, και επιμένουμε στην ανάγκη για επείγουσα ειρηνική και δημοκρατική λύση", τονίζει.

"Για το σκοπό αυτό, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν πραγματική δέσμευση σε μια χωρίς αποκλεισμούς διαπραγματευτική διαδικασία και να εργαστούν από κοινού και εποικοδομητικά για την ανακούφιση των δραματικών δεινών του λαού της Βενεζουέλας που επιδεινώνεται από την πανδημία COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των εθνικών φορέων για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι ένα θετικό βήμα", αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη μιας εκλογικής πορείας με διαπραγμάτευση, μεταξύ άλλων μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής. Για το σκοπό αυτό, μια συνάντηση της ICG θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατό. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες ανάγκες των πολιτών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης της διεθνούς βοήθειας", καταλήγει.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top