ΔΙΕΘΝΗ

Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων στη Σουηδία, χιλιάδες σε περιορισμό στην Ιταλία, απαγόρευση μετακινήσεων στο Καζακστάν

Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων στη Σουηδία, χιλιάδες σε περιορισμό στην Ιταλία, απαγόρευση μετακινήσεων στο Καζακστάν

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό νέων μολύνσεων Covid-19 σήμερα, τον αριθμό ρεκόρ των 1.474 νέων κρουσμάτων, τον οποίο οι αρχές αποδίδουν στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ.


Η τακτική της χώρας να αναχαιτίσει την επιδημία βρέθηκε στο μικροσκόπιο, καθώς απέφυγε να επιβάλει καραντίνα κι αντ` αυτού εφάρμοσε κυρίως εθελούσια μέτρα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας να παραδέχεται την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα. Με τα σημερινά στοιχεία, το σύνολο των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανέρχεται σε 48.300, αν και η Αρχή Δημόσιας Υγείας λέει ότι ο αριθμός των θανάτων επιβραδύνεται.

Η αύξηση στα νέα κρούσματα "αποτελεί άμεση συνέπεια της αύξησης των διαγνωστικών τεστ σε διάφορες περιοχές και αφορά και κρούσματα με ήπια συμπτώματα", εξήγησε η επικεφαλής μικροβιολόγος της Αρχής Κάριν Τέγκμαρκ- Βίζελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Υπήρξε μια αργή, ανοδική πορεία, τώρα, όμως φαίνεται πως ο αντίκτυπος της αύξησης των τεστ γίνεται σαφής". Οι θάνατοι στη Σουηδία από τον νέο κορωνοϊό έχουν σταδιακά μειωθεί από τα επίπεδα της κορύφωσης στα μέσα Απριλίου των περίπου 100 νεκρών κάθε ημέρα με τον μέσο όρο σε διάστημα 7 ημερών να ανέρχεται σε 37 ανά ημέρα στις αρχές Ιουνίου, επισήμανε η Τέγκμαρκ Βίζελ.

Η Αρχή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 19 νέους θανάτους σήμερα, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 4.814. Σύμφωνα με την Αρχή, την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν 49.200 διαγνωστικά τεστ, ένας αριθμός αυξημένος από τα 36.500 την προπερασμένη εβδομάδα.

"Για μια ακριβή εικόνα του πώς εξελίσσεται η πανδημία, είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19", είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου. "Μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς".

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 236.142. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.167. Παράλληλα, 171.338 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 235.763 και είχαν χάσει την ζωή τους 34.114 άνθρωποι ενώ 169.936 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 53 άνθρωποι και καταγράφηκαν 379 νέα κρούσματα. 1.402 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 236 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 4.131 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 26.270 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 177 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 18 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 112. Στην Λομβαρδία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός: το τελευταίο εικοσιτετράωρο νόσησαν 252 άνθρωποι.

Σύμφωνα με έρευνα, πάντως, παρά τις συνέπειες της πανδημίας, τρεις στους τέσσερις Ιταλούς θα ήθελαν να πάνε, έστω και ολιγοήμερες διακοπές. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τέλος, από την ερχόμενη Δευτέρα ετοιμάζεται να επιτρέψει και πάλι την διεξαγωγή ματς ποδοσφαίρου μεταξύ φίλων (τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ιταλία) όπως και να δώσει "πράσινο φως" σε αθλήματα που προϋποθέτουν πολύ στενή επαφή μεταξύ των παικτών, όπως είναι το ράγκμπι, το μπάσκετ και η υδατοσφαίριση.

 Οι αρχές του Καζακστάν, ένα μήνα μετά την λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αποφάσισαν να επιβάλλουν απαγόρευση μετακινήσεων σε αρκετές πόλεις και χωριά, αυστηροποιώντας τα περιοριστικά μέτρα σε μια από τις επαρχίες της χώρας, εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορωνοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.


Τα μέτρα αφορούν στην κεντρική επαρχία Καραγκαντά, όπου τα καταστήματα και οι συγκοινωνίες θα λειτουργούν με μειωμένο ωράριο ενώ τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν κατά την διάρκεια της νύχτας από τις 13 Ιουνίου, όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Σε αρκετές πόλεις και χωριά θα επανέλθει το καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων και το 70% των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα στην επαρχία αυτή θα απασχολούνται με τηλεργασία, αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι πολλοί ντόπιοι κάτοικοι και επιχειρήσεις δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε δύο άλλες επαρχίες, είχαν αυξηθεί τα περιοριστικά μέτρα, αν και παρατάθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα καθώς είχε παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Στο Καζακστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, με πληθυσμό 19 εκ. κατοίκους που συνορεύει με την Κίνα και την Ρωσία, έχουν καταγραφεί 13.558 κρούσματα και 67 θάνατοι. Επίσης έχει ανακοίνωση ότι 2.529 κρούσματα επιπλέον είναι ασυμπτωματικοί.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top