ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δείκτες επιπέδου τιμών για καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες στην Κύπρο ανήλθαν στο 90% του μ.ο της ΕΕ

Οι δείκτες επιπέδου τιμών για καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες στην Κύπρο ανήλθαν στο 90% του μ.ο της ΕΕ

Το 2019, το έτος πριν από την έναρξη των μέτρων περιορισμού του COVID-19 από τα κράτη μέλη, τα επίπεδα τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες διέφεραν σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών (ΕΕ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα στην Κύπρο, οι δείκτες επιπέδου τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες το 2019 ανήλθαν συνολικά στο 90% του μέσου όρου της ΕΕ (ΕΕ = 100) και ειδικότερα στο 106% για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, 94% για αλκοολούχα ποτά & καπνό, 96% για ρούχα, 85 για προσωπικό εξοπλισμό μεταφοράς, 107% για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και 94% για εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Στην Ελλάδα οι δείκτες επιπέδου τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες το 2019 ανήλθαν συνολικά στο 87% του ευρωπαϊκού μέσου όρου(ΕΕ = 100) και ειδικότερα στο 104% για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, στο 101% για αλκοολούχα ποτά και καπνό, 96% για ρούχα, 92% για εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς, 105% για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και 88% για εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η Δανία (141% του μέσου όρου της ΕΕ) είχε το υψηλότερο επίπεδο τιμών, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (134%), το Λουξεμβούργο (131%), τη Φινλανδία (127%) και τη Σουηδία (121%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών βρέθηκαν στη Βουλγαρία (53%) και στη Ρουμανία (55%). Με άλλα λόγια, τα επίπεδα τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες στην ΕΕ διέφεραν κατά σχεδόν ένα προς τρία μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου κράτους μέλους.

Το 2019, το επίπεδο τιμών ενός συγκρίσιμου καλαθιού τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν σχεδόν διπλάσιο από το ακριβότερο κράτος μέλος από το φθηνότερο. Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονταν από 66% του μέσου όρου της ΕΕ στη Ρουμανία και 70% στην Πολωνία, έως 129% του μέσου όρου στη Δανία, ακολουθούμενο από το Λουξεμβούργο και την Αυστρία (και τα 124%), τη Φινλανδία (119%), την Ιρλανδία (116%), Γαλλία (115%), Σουηδία (114%), Μάλτα (113%) και Βέλγιο (112%).

Τα επίπεδα τιμών για τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό παρουσίασαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το χαμηλότερο επίπεδο τιμών το 2019 καταγράφηκε στη Βουλγαρία (62% του μέσου όρου), μπροστά από την Πολωνία (74%), την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο 75%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (188%), ακολουθούμενες σε απόσταση από τη Φινλανδία (157%), τη Σουηδία (131%), τη Γαλλία (126%) και τη Δανία (119%). Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μεγάλη διακύμανση των τιμών οφείλεται κυρίως στις διαφορές στη φορολογία αυτών των προϊόντων μεταξύ των κρατών μελών.

Εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι μια άλλη κατηγορία όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα τιμών. Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονταν από 60% ή λιγότερο του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία (45%) και στη Ρουμανία (54%) έως 156% στη Δανία.

Τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είναι μια ομάδα προϊόντων όπου οι τιμές διέφεραν λιγότερο μεταξύ των κρατών μελών, από 91% του μέσου όρου στην Πολωνία έως 111% στη Γαλλία.

Τα είδη ένδυσης είναι μια άλλη ομάδα προϊόντων που εμφανίζουν μικρότερη διαφορά τιμών μεταξύ των κρατών μελών, με τη Βουλγαρία (79% του μέσου όρου) φθηνότερη και τη Δανία (132%) πιο ακριβή, ακολουθούμενη από απόσταση από τη Σουηδία (118%) και τη Φινλανδία (115%) . Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Δανίας (138% του μέσου όρου) και των Κάτω Χωρών (121%), οι διαφορές τιμών μεταξύ των κρατών μελών περιορίστηκαν επίσης για τον εξοπλισμό προσωπικών μεταφορών, από 82% στη Σλοβακία σε 114% στην Ιρλανδία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top