Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο: 'Οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της ΕΕ'

25.06.2020
19:30
Πολιτική

 

Οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στέλνοντας μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης από την Λευκωσία.

Ο κ. Μπορέλ μιλούσε μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο.

«Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.

Το μήνυμά μου, πρόσθεσε, «είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ».

Στην επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής για την επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο στάθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι είναι σκόπιμη και στέλνει το μήνυμα ότι η Ένωση των 27 κρατών – μελών «είναι παρούσα και εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στέκεται ενωμένη πίσω από τα κράτη μέλη της έναντι απειλών και επιθετικότητας, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις».

Ανέφερε επίσης ότι με τον κ. Μπορέλ συζήτησαν «συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα απαντήσει η ΕΕ έναντι της κλιμάκωσης από την Τουρκία, εφαρμόζοντας και ενισχύοντας τις υφιστάμενες αποφάσεις της, στο πλαίσιο που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο».

Ήρθα στην Κύπρο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπορέλ, έχοντας ακούσει το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχοντας επίσης ακούσει και εσάς πολλές φορές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «για να συζητήσουμε τα πρόσφατα γεγονότα και την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λόγω της εξερεύνησης και των γεωτρητικών εργασιών που διεξάγει η Τουρκία σε αμφισβητούμενες περιοχές».

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων αργότερα, συνεργάτης του κ. Μπορέλ δήλωσε πως ο αξιωματούχος εννοούσε την αμφισβήτηση από πλευράς της Τουρκίας.

«Επιθυμούσα να έρθω και να δω ο ίδιος, να ακούσω τις ανησυχίες της Κύπρου και να εργαστούμε για να εξέλθουμε αυτό αυτή την περίπλοκη κατάσταση», είπε.

Πρώτα απ’ όλα, σημείωσε, «θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυριαρχία της και τα κυρίαρχα δικαιώματά της».

«Το μήνυμά μου είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ», τόνισε.

Συνέχισε αναφερόμενος στις δύσκολες σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτές οι σχέσεις αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα σημαντικές και δύσκολες προκλήσεις.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξή της και αλληλεγγύη της με την Κύπρο όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης δια μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί».

Είπε επίσης ότι «θεωρώ ότι πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε – και γνωρίζω ότι και εσείς ενδιαφέρεστε πολύ γι αυτό – να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας».

Γι αυτό πρέπει να συζητηθεί καλή τη πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε.

Γιατί, σημείωσε, «στο τέλος της ημέρας πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε καλοί γείτονες και γι αυτό και δημιουργήθηκε η ΕΕ, για να υποστηρίξει τις καλές γειτονικές σχέσεις και να βρίσκει λύσεις μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ «χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε και εμείς γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με την δική σας συμβολή, θα βοηθήσει να διασαφηνιστούν οι επιλογές και το πως προχωρούμε έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η χρονική στιγμή της επίσκεψης σας δεν είναι τυχαία». Είναι, σημείωσε, «σκόπιμη, στοχεύει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ, μια Ένωση των 27 κρατών – μελών, είναι παρούσα και εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στέκεται ενωμένη πίσω από τα κράτη μέλη της έναντι απειλών και επιθετικότητας, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εις βάθος τον κ. Μπορέλ για τις κλιμακούμενες προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

«Τον ενημέρωσα για την παράνομη γεωτρητική επιχείρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ μας, η οποία έχει πλήρως οριοθετηθεί με τις γειτονικές χώρες και έχει έπειτα αδειοδοτηθεί σε Ευρωπαϊκές εταιρείες, στην πλήρη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την περιοχή και την ΕΕ στο σύνοό της», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

"Αντί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των αντίστοιχων ακτών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία έχει χαιρετίσει η ΕΕ, η Τουρκία έχει επιλέξει την οδό της διπλωματίας των κανονιοφόρων», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι δεν μπορεί να δει κανείς απομονωμένα τις ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου δεν μπορούν.  Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλλον, αποτελούν μια αφορμή και μέρος μιας ανησυχητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή, όπου η Τουρκία εφαρμόζει μια ρεβιζιονιστικής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται με την χρήση βίας.

Είπε επίσης ότι με τον κ. Μπορέλ συζήτησαν πως υπό το φως της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά. Αυτό, πρόσθεσε, «είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί στο επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

«Από την πλευρά μας, είναι σαφές και αυταπόδεικτο ότι μια απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική σχέση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των παράνομων δραστηριοτήτων της και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από ΚΥΠΕ