ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Λευκάρων και Υπηρεσία Τ/κ Περιουσιών συζήτησαν για χρηστή διαχείριση των κατοικιών

Δήμος Λευκάρων και Υπηρεσία Τ/κ Περιουσιών συζήτησαν για χρηστή διαχείριση των κατοικιών

Η χρηστή διαχείριση των Τουρκοκυπριακών κατοικιών και περιουσιών που βρίσκονται στα Λεύκαρα, συζητήθηκε σήμερα Τρίτη (14/07) κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος και αντιπροσωπεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αίτημα τη χρηστή διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου. Διαχρονικά υπάρχουν δύο προβλήματα με πρώτο τα ετοιμόρροπα εγκαταλελειμμένα σπίτια των Τ/κ που ο κηδεμόνας τους, δηλαδή ο Υπουργός Εσωτερικών έχει αρμοδιότητα και ευθύνη».

Πρόσθεσε ότι σήμερα «ζητήσαμε όπως δρομολογηθεί η λύση αυτού του τεράστιου προβλήματος που είναι για μας θέμα ασφάλειας αλλά και ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Λευκάρων. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ξεκαθάρισμα του ποιος κατέχει ένα τ/κ σπίτι, εάν δηλαδή είναι νόμιμα ή παράνομα. Οποιος κατέχει ένα τέτοιο σπίτι νόμιμα τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, αλλά σε περίπτωση που κάποιος το κατέχει παράνομα, τότε θα πρέπει να το παραδώσει στον Υπουργό Εσωτερικών».

Αυτό συνέχισε «είναι απαίτηση του Δήμου Λευκάρων ο οποίος θα παρακολουθεί όλη τη διαδικασία. Εκτιμώ πως εάν δοθούν τα τ/κ σπίτια στους ενδιαφερόμενους και υπάρξει ζωή στους συγκεκριμένους χώρους τότε θα υπάρξει και μια προστιθέμενη αξία στα Λεύκαρα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως «το συγκεκριμένο πρόβλημα θα επιλυθεί αφού βρήκαμε κατανόηση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο οποίος αποδέχθηκε όλα τα αιτήματα του Δήμου Λευκάρων, ως απόλυτα δικαιολογημένα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σοφοκλέους είπε πως "ο Δήμος Λευκάρων θεωρεί καθήκον του να διατηρήσει καθαρά τα σπίτια και τις άλλες περιουσίες των Τουρκοκυπρίων που υπάρχουν στη περιοχή. Ταυτόχρονα οφείλουμε στην αρχιτεκτονική του Δήμου να στηρίξουμε αυτά τα σπίτια επειδή θεωρούμε ότι δεν μας αφορούν και πρέπει να είναι παραμελημένα" είπε και σημείωσε πως "οι κατοικίες αυτές είναι σαν δικές μας και χρειάζονται καθάρισμα και συντήρηση για να διατηρηθούν όπως τις άφησαν οι κάτοικοι τους".

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ματθαιόπουλος Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ανέφερε πως «η σημερινή συνάντηση με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάρων ήταν προγραμματισμένη. Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της Υπηρεσίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να διαπιστώσουν και να διαχειριστούν διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τ/κ περιουσίες που βρίσκονται στα όρια τους».

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Λευκάρων είναι ένας Δήμος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία στον οποίο βρίσκονται αρκετές τ/κ κατοικίες και περιουσίες γενικότερα. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και συζήτηση με τον Δήμαρχο και εξετάσαμε κυρίως τρόπους προστασίας και συντήρησης των περιουσιών αυτών, αλλά και τρόπους για προσέλκυση νέων κατοίκων στην Κοινότητα οι οποίοι θα μπορούσαν να κατοικήσουν σε ορισμένες από τις περιουσίες».

Ερωτηθείς τί γίνεται με την παραχώρηση τ/κ κατοικιών σε άτομα που δεν κατοικούν σε αυτές, ο κ. Ματθαιόπουλος είπε ότι «αυτό εντάσσεται στα πλαίσια εξεύρεσης τρόπων ορθολογικότερης διαχείρισης των συγκεκριμένων κατοικιών και περιουσιών. Έχουμε καταγράψει τις θέσεις του Δημάρχου, η Υπηρεσία θα προβεί στις απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και θα λάβουμε όλα τα μέτρα που μας παρέχει ο νόμος και οι Κανονισμοί μας για να λύσουμε το ζήτημα στο βαθμό που υπάρχει».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι επισκέψεις της Υπηρεσίας θα συνεχιστούν και σε άλλες Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, είπε πως «κατά περιόδους έχουμε συναντήσεις με διάφορους Δημάρχους ή Προέδρους τοπικών αρχών ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top