ΔΙΕΘΝΗ

Aκυρώνουν μέτρα κατά του κορωνοϊού τρεις Κυβερνήτες στις ΗΠΑ, επαναφέρει τη μάσκα η Αυστρία

Aκυρώνουν μέτρα κατά του κορωνοϊού τρεις Κυβερνήτες στις ΗΠΑ, επαναφέρει τη μάσκα η Αυστρία

 Οι Κυβερνήτες του Τέξας, της Φλόριντα και της Τζόρτζια, τριών Πολιτειών που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία, ακύρωσαν μέτρα που ήθελαν να επιβάλουν οι τοπικές αρχές με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην περιοχή τους.


Στο Τέξας, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ ανέτρεψε την απόφαση της κομητείας Ρίο Γκράντε, στα σύνορα με το Μεξικό, που ήθελε να μπουν οι κάτοικοι σε καραντίνα, με το σκεπτικό ότι αρκούν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη, δηλαδή η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Στην Τζόρτζια, ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ προσέφυγε στα δικαστήρια προσωπικά εναντίον της δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης της Πολιτείας, της Ατλάντα, για να την εμποδίσει να εφαρμόσει μια απόφαση που θα καθιστούσε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Η δίκη για την προσφυγή του Κεμπ εναντίον της δημάρχου Κίσα Λανς Μπότομς ματαιώθηκε ωστόσο την τελευταία στιγμή, επειδή η δικαστής αυτοεξαιρέθηκε.

Στη Φλόριντα, μια ένωση εκπαιδευτικών μήνυσε την Πολιτεία και τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις για να μην εκτελεστεί η εντολή του που αφορά το άνοιγμα των σχολείων σε μερικές εβδομάδες. Στην Πολιτεία αυτή καταγράφηκαν πάνω από 10.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού τις 6 από τις 7 τελευταίες ημέρες. Κατά μέσο όρο, την περασμένη εβδομάδα το 19% των διαγνωστικών τεστ που έγιναν στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα βγήκαν θετικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διάδοση του ιού στην κοινότητα.

Ούτε στη Φλόριντα, ούτε στη Τζόρτζια είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στο Τέξας, ο Αμποτ αρχικά αντιστάθηκε στο αίτημα, όμως στις αρχές του μήνα συμφώνησα να γίνει υποχρεωτική η χρήση της στις περισσότερες κομητείες.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού μερικές φορές την ημέρα, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέϊλι Μακινάνι.

"Ο πρόεδρος είναι ο άνθρωπος που κάνει τα πιο πολλά τεστ στην Αμερική. Ο ίδιος κάνει τέστ πιο συχνά από τον οποιονδήποτε, μερικές φορές την ημέρα", δήλωσε η ίδια όταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει πόσα ακριβώς τεστ κάνει την ημέρα, η Μακινάνι είπε : "Του κάνουν τεστ συχνά, δεν θα απαριθμήσω πόσα συγκεκριμένα κάνει την ημέρα, αλλά μερικές φορές αυτό συμβαίνει περισσότερο από μια φορά".

Μάσκες στην Αυστρία

Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη την επαναφορά, από την ερχόμενη Παρασκευή, της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες και στα ταχυδρομεία, "για την προστασία όσων χρειάζονται ειδική προστασία".

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγλερ και τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, "η μάσκα έχει επίσης συμβολική επενέργεια, καθώς όσο περισσότερο εξαφανίζεται από την καθημερινότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η απροσεξία".

"Εχουμε δει αύξηση των νέων λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες και ήδη ξεπεράστηκε το `μαγικό όριο` της τριψήφιας ημερήσιας αύξησης και το σύνθημα παραμένει το ίδιο: όσο περισσότερη ελευθερία υπάρχει, τόσο περισσότερο απαιτούνται περιορισμοί", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ένα πρόβλημα είναι η μεταφορά του ιού από το εξωτερικό, και ειδικά από την περιοχή των Βαλκανίων, και εδώ, όπως είπε, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στα σύνορα, καθώς, παρά τα έως τώρα μέτρα, υπάρχουν στην Αυστρία πάρα πολλές περιπτώσεις προερχόμενες από αυτή την περιοχή, και ως εκ τούτου οι συνοριακοί έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί και η καραντίνα θα ελεγχθεί περισσότερο.

Στις δηλώσεις του, ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επίσης περισσότερα κρούσματα σε θρησκευτικές κοινότητες που σχετίζονται με τις περιοχές κινδύνου, ανακοίνωσε ότι μειώνονται και πάλι οι θρησκευτικές λειτουργίες, κατά τις οποίες θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, και, εάν διαπιστώνονται κρούσματα θα κλείνουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, ενώ θα πρέπει να διενεργούνται πιο γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρθηκε εκ νέου στο "σύστημα φωτεινού σηματοδότη", το οποίο ετοιμάζεται από ατό το αυστριακό υπουργείο Υγείας και πρέπει να έλθει γρήγορα, ώστε να μπορεί κανείς να αντιδράσει σωστά σε περιφερειακό επίπεδο απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ, το "σύστημα φωτεινού σηματοδότη" θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Αύγουστο, και δύο βασικές αποφάσεις για αυτό θα ληφθούν στα τέλη Ιουλίου στο θερινό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις θα αφορούν, από τη μια τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο φωτεινός σηματοδότης τεσσάρων σταδίων θα είναι ρυθμισμένος, και από την άλλη τη δημιουργία της Επιτροπής CoV, η οποία θα θέτει σε λειτουργία τον "φωτεινό σηματοδότη" και ανάλογα με το επίπεδο κρουσμάτων - από πράσινο σε κόκκινο - θα επιβάλλονται μέτρα στις αντίστοιχες περιοχές.

Καλπάζει ο ιός στην αμερικανική ήπειρο

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν δείχνει "σημάδια επιβράδυνσης" στην Αμερική, προειδοποίησε σήμερα η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), με τον ιό να κάνει την εμφάνισή του στη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα, στις βορειοανατολικές ακτές και να καταγράφει απότομη αύξηση στη Βολιβία, στον Ισημερινό, την Κολομβία και το Περού.

Η Καρίσα Ετιέν ανέφερε, επίσης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης από την έδρα του PAHO στην Ουάσιγκτον ότι ορισμένα κράτη της κεντρικής Αμερικής καταγράφουν την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων, από τότε που ο ιός εμφανίστηκε κι ότι, εξαιτίας του υψηλού φορτίου μολυσματικών και χρόνιων ασθενειών στην Αμερική, τρεις στους 10 ανθρώπους, ήτοι 325 εκατομμύρια, διατρέχουν "αυξημένο κίνδυνο" να παρουσιάσουν επιπλοκές από τη νόσο COVID-19.

Αύξηση κρουσμάτων σε Ρωσία

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 5.842, φθάνοντας τις 783.328, εκ των οποίων τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στις 208.364 που αντιπροσωπεύουν το 26,6% των κρουσμάτων.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο 8.782 άτομα, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 562.384 άνθρωποι ή το 71,8% όλων των μολυνθέντων. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 153 θάνατοι, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό 12.580 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,61% όλων των κρουσμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top