ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Διαμορφώνεται το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ - Τα 15 ονόματα που παίζουν και οι 'σίγουροι''

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Διαμορφώνεται το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ - Τα 15 ονόματα που παίζουν και οι 'σίγουροι''

Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε εννέα ολόκληρους μήνες μακριά από την εκλογική αναμέτρηση του Μαίου 2021 οι ‘μηχανές‘ των κομμάτων δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς ετοιμάζοντας τον σχεδιασμό τους. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Ως εκ τούτου μεγάλη είναι και η κινητικότητα που παρατηρείται στην Πινδάρου αυτό το διάστημα με αποκλειστικό στόχο και σκοπό τη δημιουργία του ιδανικού ‘μωσαϊκού’ για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. 

Τα πάντα κινούνται γύρω από τον αστερισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού οι επερχόμενες αποφάσεις του Γαλάζιου Ηγέτη που θα αφορούν τους αριστείνδειν υποψηφίους του κόμματος αναμένεται να αποβούν καθοριστικές για την εκλεξιμότητα αρκετών υποψηφίων. 

Θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ αποκρυπτογραφώντας το γρίφο του ψηφοφελτίου. Όσον αφορά, λοιπόν, στη Λευκωσία και τους 6 που εκλέγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν εξαιρέσουμε τη μία θέση που λαμβάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως αρχηγός κόμματος, τον πρώτο λόγο έχει ο Χάρης Γεωργιάδης. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρά το γεγονός ότι η επικοινωνία δεν είναι το κύριο του προσόν, διαθέτει το απαιτούμενο κύρος και τη σοβαρότητα που αναμένεται να του χαρίσουν μία άνετη εκλογή. Στη συνέχεια στο ‘κάδρο’ μπαίνει ο Νίκος Τορναρίτης. Ο κύριος Τορναρίτης απολαμβάνει τη στήριξη μαζεύοντας και τις ‘μετριοπαθείς‘ ψήφους του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ η ήττα του στις προηγούμενες Ευρωβουλευτικές πιθανότατα να φέρει και ψήφους συμπάθειας από τη βάση του κόμματος οδηγώντας τον στα έδρανα της Βουλής. 

Με μεγάλες αξιώσεις αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Ο κύριος Δημητρίου θα έχει ν’αντιμετωπίσει αφενός την ‘απώλεια φρεσκάδας‘ που έφερε ως νέος, ενώ και η όποια φυσιολογική φθορά του Συναγερμού ως κυβερνών κόμμα πιθανόν να έχει αντανάκλαση και στον ίδιο λόγω πόστου, αφετέρου όμως εμφανίζεται τρομερά δυνατός στην κομματική βάση, ενώ η συνεχής παρουσία του στα ΜΜΕ υποβοηθά και μοιάζει αρκετή να τον οδηγήσει στην επανεκλογή. 

Προβάδισμα για επανεκλογή -τουλάχιστον στο παρόν στάδιο- δείχνει να έχει και η Σάβια Ορφανίδου. Η νεαρή βουλευτής έχει κάνει δυναμική εισδοχή στη Βουλή, ενώ και η απόφαση της για να γίνει μητέρα από δότη φαίνεται να της έχει δώσει πολλούς πόντους σε αυτή τη μάχη. Η απουσία άλλωστε της κυρίας Στέλλας Κυριακίδου από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη μιας ‘γυναικείας‘ παρουσίας που θα λειτουργήσει σαν ‘στέγη’ για τις γυναίκες του ΔΗΣΥ κάτι που προφανώς έχει αντιληφθεί και η ίδια. 

Εν συνέχεια υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες που αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη στις επερχόμενες εκλογές. Σοβαρή δυναμική έχει ο Μιχάλης Σοφοκλέους, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα μυαλά του Δημοκρατικού Συναγερμού, όμως φαίνεται να υστερεί σε οργανωτικά ζητήματα και ανάγνωση εκλογών, αλλά και ο Μάριος Πελεκάνος, Πρόεδρος των νέων επιστημόνων του ΔΗΣΥ που μοιάζει οργανωτικά δυνατός, απολαμβάνει τη στήριξη της ηγεσίας του κόμματος, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ λέγεται πως αποτελεί το ‘πουλέν’ του Χάρη Γεωργιάδη. Αξιόλογη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Δημοτικού Συμβούλου Λευκωσίας, Χρύσανθου Φάκα, που πέραν των οργανωτικών ικανοτήτων του αναμένεται να λάβει και τη βοήθεια της παλιάς ‘εκλογικής καραβάνας‘ Νίκου Τορναρίτη και αναμένεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή της επιτυχίας. 

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η ενδεχόμενη (εάν πειστεί) υποψηφιότητα του Κρις Τριανταφυλλίδη αφού το ‘ταβάνι’ του είναι πάρα πολύ ψηλό όμως είναι αμφίβολο εάν μπορεί να το πλησιάσει μετά τις παρτίδες εχθροπραξιών που έχει ανοίξει με το Λόφο. Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο -εκτός συγκλονιστικού- απροόπτου αναμένεται να βρεθεί και ο τέως πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, που αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα πολύ καλό πλασάρισμα αφού διαθέτει ικανότητες και αρετές, ενώ είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος στην ευρύτερη κοινωνία λόγω της πλούσιας δράσης του. Αφήνουμε ένα μικρό αστερίσκο για τυχόν αριστείνδειν υποψηφιότητα του. 

Η επιλογή (ή οι επιλογές) για αριστείνδειν υποψήφιο (ή υποφηφίους) αναμένεται όπως αναφέραμε να αποβούν καθοριστικές για το ψηφοδέλτιο, ενώ γενικά το έργο της επιλογής δυσχεραίνει εάν αναλογιστούμε ότι μία υποψηφιότητα μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο σε άλλες. 

Για παράδειγμα ενδεχόμενη επιλογή που αφορά αριστείνδειν υποψήφια (γυναίκα) αυτόματα εκμηδενίζει τις πιθανότητες της Ξένιας Κωνσταντίνου για επανεκλογή. Μοναδική ένδειξη στο παρόν στάδιο για αριστείνδειν αποτελεί η κρούση στον πρώην ποδοσφαιριστή Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη ενώ υπαρκτό είναι και το σενάριο για τον Φίλιο Φυλακτού. 

Μιλώντας όμως για υποψηφιότητες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον σχεδιασμό έχουν πέσει και άλλα ονόματα στο τραπέζι του -εδώ και λίγο καιρό- ανακαινισμένου 5ου ορόφου της Πινδάρου. Παράδειγμα αποτελεί η ενδεχόμενη υποψηφιότητα (δεν έχει πειστεί ακόμη) του νεαρού Δημοτικού Συμβούλου Λευκωσίας, Γιώργου Παναγιώτου αφού παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα αγαπητός και πιθανόν να επιφέρει ανακατατάξεις. Ο Παναγιώτου διετέλεσε πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Πρωτοπορία και ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ και της ΟΝΕ ενώ έχει επίσης διατελέσει συνεργάτης του Ιωάννη Κασουλίδη αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Πρώτης Κυρίας. Τυχόν υποψηφιότητα του αναμένεται να συσπειρώσει τόσο τη νεολαία όσο και στελέχη πρώτης γραμμής κάτι που ενδεχομένως να αποδυναμώσει άλλες υποψηφιότητες. 

Στο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί σίγουρα και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Χρίστος Πάλλης που μοιάζει αρκετά έτοιμος αφού βρίσκεται σε διαρκή προεκλογικό τα τελευταία χρόνια αλλά και ο νεαρός Δήμος Γεωργιάδης, γιος του Κλεάνθη Γεωργιάδη. Με τα τωρινά δεδομένα ο Πάλλης θα έχει σίγουρα μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία, που δε γνωρίζουμε εάν είναι αρκετή για να τον φέρει κοντά σε εκλογή ενώ γρίφο αποτελεί η ευχέρεια του Γεωργιάδη να συνασπίσει στο πλευρό του τους νέους κάτω των 30. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κρούση έχει ήδη γίνει και στο Δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ενώ όσο πλησιάζει ο καιρός θα πληθαίνουν οι υποψήφιοι που παρελαύνουν από τον 5ο όροφο της Πινδάρου. Κρούσεις επίσης έχουν γίνει και σε πρώην υπουργούς αλλά και αξιωματούχους του Κράτους όμως ακόμη δεν έχει διαφανεί οποιαδήποτε κατάληξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top