ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Οι επιδημιολόγοι πάνε στην κρίσιμη σύσκεψη ελαφρώς ανακουφισμένοι - Ορατό όμως το ενδεχόμενο νέων μέτρων

ΚΥΠΡΟΣ: Οι επιδημιολόγοι πάνε στην κρίσιμη σύσκεψη ελαφρώς ανακουφισμένοι - Ορατό όμως το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Η αξιολόγηση της κατάστασης της πανδημίας, αλλά και οι μετέπειτα κινήσεις θα τεθούν επί τάπητος στην σύσκεψη της Επιδημιολογικής Ομάδας με τον Υπουργό Υγείας.

Του Γιώργου Τάττη

Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 σήμερα Τρίτη (11/08) το πρωί.

Ελαφρώς ανακουφισμένοι, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, στην σημερινή κρίσιμη σύσκεψη αναμένεται να αξιολογηθεί αφενός η μέχρι τώρα πορεία, μετά και την παρέμβαση που έγινε με τα νέα μέτρα πριν 10 ημέρες, και αφετέρου, το μέλλον της διαχείρισης της πανδημίας στο νησί μας. Παράλληλα, συζήτηση θα γίνει και για την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Οι επιδημιολόγοι πάνε στην σύσκεψη ελαφρώς ανακουφισμένοι, καθώς οι τελευταίες 2 ημέρες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με τα ορφανά κρούσματα να περιορίζονται, χωρίς όμως να εξαφανίζονται ακόμη. Κάτι το οποίο δεν αναμένεται να διαφανεί άμεσα, αλλά μετά και το πέρας της μεγάλης τυχαίας δειγματοληψίας που διενεργείται.

Επιπρόσθετα, για να μπορέσει να ειπωθεί ότι έχει εκ νέου περιοριστεί ο ιός στην κοινότητα, πρέπει να μεσολαβήσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς εγχώριες λοιμώξεις.

Δύσκολες οι επόμενες μέρες λόγω 15Αυγούστου

Μάλιστα, δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση λόγω και της συγκυρίας του 15αυγουστου, όπου και είθισται να υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις, εκκλησιασμοί, τραπέζια, τα οποία και περιέχουν μεγάλους συνωστισμούς.

Όπως δήλωσε και ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας στο ThemaOnline, «φαίνεται πως πάμε καλύτερα, αλλά έρχεται 15αυγουστός, πρέπει να συστήσουμε στον κόσμο να είναι διπλά προσεκτικός».

Ο Δρ. Καραγιάννης, μάλιστα, είπε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης, αλλά δεν τους έγινε γνωστό για το τι θα μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ορατό το ενδεχόμενο για διεύρυνση των μέτρων
Παρόλα αυτά, με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι επιδημιολόγοι τις προηγούμενες ημέρες, φάνηκε να προκρίνουν μια προληπτική λύση διεύρυνσης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την Λεμεσό. Μάλιστα, κάτι τέτοιο φαίνεται να αποκτά ισχυρό έρεισμα σε κάποια από τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη και τις «δύσκολες» μέρες που έρχονται με τις διακοπές και τον 15Αυγουστο. Πάντως, ο Δρ. Καραγιάννης δε θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως σε μέρη με τουριστικά ρεύματα. Κάτι το οποίο αποδεικνύουν και οι ήδη αυξημένοι έλεγχοι σε Πάφο, Αμμόχωστο και Λεμεσό.

Προς Κατηγορία Β η Πολωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι Επιδημιολόγοι ανησύχησαν ιδιαίτερα για τα κρούσματα της Δευτέρας (10/08) που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο, με χώρα προέλευσης την Πολωνία. Γι’ αυτό τον λόγο, φημολογείται ότι η Πολωνία θα «πέσει» κατηγορία, πηγαίνοντας στην Β’. Εντούτοις, της όποιας απόφασης θα επιληφθεί η επιδημιολογική ομάδα, η οποία κάνει τις αξιολογήσεις με το σύνολο των επιδημιολογικών δεδομένων μιας χώρας και όχι αποσπασματικά.

Η περίπτωση του εισαγόμενου κρούσματος από Λίβανο – Τα κλιματιστικά και οι ανυπάκουοι
Τέλος, ρωτώντας τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη για το περιστατικό που ήρθε από τον Λίβανο πριν μια εβδομάδα και κατόπιν ιδιωτικού τεστ βρέθηκε θετικό στον ιό, χωρίς ο εν λόγω άνθρωπος να τηρήσει την καραντίνα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη οι λεπτομέρειες σε σχέση με τις επαφές του».

Επιπρόσθετα, ρωτώντας τον για συνανθρώπους μας που δεν τηρούν τα μέτρα ή αρνούνται να προχωρήσουν σε εξέταση, είπε ότι αυτά τα περιστατικά «δείχνουν την νοοτροπία πολλών. Κάποιοι δεν ασχολούνται, ακόμη κι αν παρουσιάσουν συμπτώματα. Τόσο οι ασυμπτωματικοί, όσο και η χρήση κλιματισμού – αφού τα συμπτώματα πιθανώς να μπερδεύουν, δυσχεραίνουν το έργο μας».

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top