ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ- ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νέες αποφάσεις «υπουργικού συμβουλίου»

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ- ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νέες αποφάσεις «υπουργικού συμβουλίου»

Στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσε το «υπουργικό συμβούλιο» για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, ο «υπουργός μεταφορών», Τολγκά Ατακάν επισκέφθηκε σήμερα το παράνομο αεροδρόμιο στην ακτεχόμενη Τύμπου για να επιθεωρήσει τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ εκπρόσωποι του ναυτιλιακού τομέα απειλούν με αντίμετρα, όπως τον τερματισμό μεταφοράς προμηθειών από την Τουρκία με πλοία.

Το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε τη μείωση των αφίξεων με πλοία από την Τουρκία από 400 σε 250 άτομα ημερησίως, τα οποία θα υποβάλλονται όλα σε τεστ PCR και θα περιμένουν στα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα θα αυξηθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι με τυχαία δειγματοληψία και για όσους περνούν μέσω των οδοφραγμάτων αλλά και εντός της κοινότητας.
 
Στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου προχωρούν οι εργασίες κατασκευής ειδικού χώρου όπου θα διεκπεραιώνονται τα PCR τεστ. Την πορεία των εργασιών επιθεώρησε σήμερα ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» ζητώντας την επιτάχυνση και ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό. Ο ειδικός χώρος δημιουργείται εντός του τερματικού σταθμού.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοινώνοντας χθες τις αποφάσεις του «υπουργικού» είπε ότι λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της «υποεπιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» του «υπουργείου υγείας».
 
Για τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους ο κ. Οζερσάι είπε ότι θα γίνονται πλέον και σε όσους περνούν στις ελεύθερες περιοχές και έκαναν μόνο ένα τεστ στην αρχή, κατά την πρώτη διέλευση. Θα γίνουν επίσης τυχαία τεστ και σε όσους ήρθαν από το εξωτερικό με αρνητικό PCR.
 
Θα διασφαλιστεί, πρόσθεσε, ότι θα γίνει καλός έλεγχος όσων έρχονται με πλοία ή με αεροπλάνα από την Τουρκία στα κατεχόμενα σε σχέση με την πραγματοποίηση του PCR και θα γίνεται τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος στις αφίξεις.
 
Γίνονται επίσης, συνέχισε, ρυθμίσεις ώστε όσοι φτάνουν από χώρες της κατηγορίας Γ και είναι ασυμπτωματικοί αλλά θετικοί στον ιό, να μένουν σε κέντρο καραντίνας, ενώ το «υπουργείο υγείας» μελετά το θέμα των ατόμων που θα επιτρέπονται να βρίσκονται σε κέντρα και χώρους διασκέδασης, πώς θα ελέγχονται αυτοί.
 
Ανάφερε επίσης ότι το κάθε «υπουργείο» θα δει από μόνο του τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα δικά του αρμόδια τμήματα για τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, ζητώντας να επιδειχθεί ευελιξία στον τρόπο εργασίας αυτών των ατόμων και στον ιδιωτικό τομέα.
 
Ο κ. Οζερσάι είπε ότι στις 21 Αυγούστου θα ανακοινωθούν και οι σχετικές αποφάσεις από το «υπουργείο παιδείας» για τη νέα σχολική χρονιά. Για τα όσα έχουν γίνει σε αυτό το θέμα μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, το «υπουργικό» ενημερώθηκε χθες εγγράφως από το «υπουργείο παιδείας».
 
50.000 αφίξεις σε ενάμιση μήνα
 ------
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι σε ενάμιση μήνα είχαν περίπου 50.000 αφίξεις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μέσω Τουρκίας. Από την 1η Ιουλίου που άρχισε η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση με την Τουρκία αφίχθηκαν 37.500 άτομα με πλοίο και έχουν εντοπιστεί ανάμεσά τους 66 κρούσματα, ενώ 13.195 άτομα αφίχθηκαν αεροπορικώς, μεταξύ αυτών 33 κρούσματα, όπως είπε. Από τους 66 που ήρθαν ακτοπλοϊκώς, οι 25 έτυχαν θεραπείας σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι ήταν υπό παρακολούθηση στους τόπους διαμονής υπό καραντίνα.
 
Αντίδραση από τις εταιρείες ακτοπλοϊκών γραμμών
 ---------
Η Χαμπέρ Κίπρις γράφει σήμερα ότι εταιρείες που ασχολούνται με τον ακτοπλοϊκό τομέα διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς στη μεταφορά επιβατών και υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση από την «κυβέρνηση» πως μέσω θάλασσας ήρθαν περισσότερα άτομα θετικά στον κορωνοϊό, δεν ανταποκρίνεται στην ανακοίνωση των κρουσμάτων και της προέλευσή τους, που γίνεται καθημερινά.
 
Υποστηρίζουν ότι αν κάποιος υπολογίσει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα επίσημα, τα κρούσματα από θαλάσσης είναι λιγότερα από τα 66 που ανακοίνωσε χθες ο κ. Οζερσάι.
 
Ζητούν από την «κυβέρνηση» να άρει αυτόν τον περιορισμό, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι ίδιοι θα σταματήσουν όχι μόνο τα επιβατηγά αλλά και τα εμπορικά δρομολόγια με την Τουρκία.
 
Στα 221 τα συνολικά κρούσματα
 --------
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα είναι 221, εκ των οποίων οι 70 βρίσκονται υπό θεραπεία, κανείς στην εντατική. Τ/κ ΜΜΕ σημειώνουν ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες τα κρούσματα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ενώ πλέον εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά «εγχώρια».
 
Από τα εννέα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού τα τέσσερα είναι εγχώρια και σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις σε αυτά ανήκουν μια έγκυος στο δεύτερο παιδί και ο μόλις ενός έτους γιος της. Και οι δύο κόλλησαν από τον πατέρα, που είναι «αστυνομικός» στην «αστυνομική διεύθυνση» Τρικώμου και είχε βγει θετικός στο τεστ προχθές. Η Ντεταί γράφει ότι ο ίδιος «αστυνομικός» κόλλησε και έναν «λοχία» με την εφημερίδα να αναφέρει ότι πλέον άρχισε η εξάπλωση μέσω της μετάδοσης από τα εγχώρια κρούσματα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top