ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ. Καραγιάννης στο ThemaOnline: 'Οι Κύπριοι πειθαρχούν, πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα' - 'Ανησυχία για έξαρση του ιού το χειμώνα'

Δρ. Καραγιάννης στο ThemaOnline: 'Οι Κύπριοι πειθαρχούν, πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα' - 'Ανησυχία για έξαρση του ιού το χειμώνα'

Συνομιλήσαμε με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρα Πέτρο Καραγιάννη για την πορεία του ιού, τα μέτρα που θα μας συντροφεύουν ολόκληρο το χειμώνα, το εμβόλιο αλλά και την συμπεριφορά των Κυπρίων στις παραινέσεις του Υπουργείου και των αρμοδίων.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ελάχιστα είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα περιστατικά από τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους δείγμα της πειθαρχίας και της ενσυναίσθησης των Κυπρίων, όπως και της άμεσης λήψης μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
 
Θεωρεί πως στο παρόν στάδιο βρισκόμαστε σε μία ελεγχόμενη κατάσταση όμως το μεγάλο στοίχημα αφορά το φθινόπωρο και το χειμώνα αφού προβλέπεται να υπάρχει έξαρση κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους.
 
Ερωτηθείς να σχολιάσει το γεγονός πως παρά την αύξηση των τελευταίων βδομάδων υπάρχει μικρή εώς μηδενική εισαγωγή στις ΜΕΘ ο Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως οι νοσούντες είναι σε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικοί ή άτομα νεαρότερα σε ηλικία και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν ευκολότερα τον ιό ενώ σε ερώτηση μας για το ‘αν το μοντέλο προφύλαξης ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων σε συνδυασμό με την ανοσία της αγέλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους χειμερινούς μήνες‘ απάντησε πως ‘δε μπορούμε να ρισκάρουμε σε κανένα ηλικιακό γκρουπ, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διασωληνωμένοι που είναι ανήλικοι’.
 
Για το πως γίνεται ο διαχωρισμός των ατόμων που καταλήγουν από τον Covid-19 ανέφερε πως επί της ουσίας ο ιός δυσχεραίνει μια ήδη υπάρχουσα ασθένεια (έκανε αναφορά σαν παράδειγμα σε καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς) λέγοντας πως αν κάποιο άτομο έχει επιβεβαιωθεί ότι φέρει τον ιό και στη συνέχεια καταλήξει -παρά τα υποκείμενα νοσήματα- θεωρείται ως τελική αιτία θανάτου αφού δε μπορεί να γίνει νεκροτομή. Το ίδιο όμως ισχύει και αντίστροφα όμως, πρόσθεσε, αφού μπορεί άτομο που θα καταλήξει να μην έχει προηγουμένως εντοπιστεί πως έφερε τον ιό.
 
Καταληκτικά ερωτήσαμε για την είδηση που προέκυψε από την AstraZeneca (εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του εμβολίου το οποίο έχει προπαραγγείλει η ΕΕ και φυσικά η Κύπρος) σύμφωνα με την οποία ζητά να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης από τυχόν παρενέργειες του εμβολίου (γεγονός που ξενίζει) με τον Δρα Καραγιάννη να απαντά πως αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- και παρά το γεγονός πως όντως προκαλεί ερωτηματικά θα περιμένει τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό 30.000 εθελοντών για να εξάγει περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top