ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα συζητήσει με την Κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ

Μείωση της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα συζητήσει με την Κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ θα συζητήσει με την Κυβέρνηση μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, ώστε η φορολόγηση να καταστεί πιο δίκαιη και να αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της ιδιοκτησίας, ανέφεραν οι Βουλευτές του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου και Αντρέας Κυπριανού ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η πρόθεση του ΔΗΣΥ ανακοινώθηκε κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε με τη  μορφή κατεπείγοντος και υπερψηφίστηκε σε νόμο ομόφωνα για το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων από τους πολίτες, σε σχέση με τις επανεκτιμήσεις της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 2013, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο προτεινόμενος νόμος στοχεύει να δώσει δικαίωμα ένστασης για τη εκτίμηση του Κτηματολογίου και κρίθηκε αναγκαία μετά την παραδοχή του τμήματος ότι κατά την επανεκτίμηση έγιναν λάθη και προσβλέπει να υποβοηθήσει την προσπάθεια του Κτηματολογίου να εξετάσει μαζικά τις λάθος εκτιμήσεις. Ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν ένσταση ή να συμπληρώσουν αίτηση διόρθωσης λάθους, η οποία τους δίνει το δικαίωμα για συγκεκριμένα λάθη να υποβάλουν ένσταση λάθους.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης είπε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την πρόταση νόμου, καθώς ο τρόπος που έγιναν οι εκτιμήσεις δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υποχρεωτικά πρέπει να προχωρήσουμε σε παράταση, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι με προτάσεις νόμου θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις ώστε οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές να φορολογήσουν με τις αξίες του 1980.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης διατύπωσε τη θέση ότι η παράταση πρέπει να είναι χωρίς όριο, επειδή οι τιμές των ακινήτων πηγαίνουν κάτω αντί πάνω.

Ο Προεδρεύων της συνεδρίας Σοφοκλής Φυττής παρατήρησε ότι χιλιάδες πολίτες αναμένουν να ακούσουν τους συντελεστές φορολόγησης. Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η φορολόγηση θα γίνει με τις οι παλιές αξίες, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ουδεμία σχέση έχει η εκτίμηση, με τη φορολόγηση. Πρόσθεσε ότι μέσα από την εξέταση του θέματος της φορολόγησης με την Κυβέρνηση θα προσπαθήσουμε να επιφέρουμε ελάφρυνση, επί της φορολόγησης της  ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι η πρόθεση είναι όπως επέλθει σημαντική μείωση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι από φέτος για να εφαρμοστεί η φορολόγηση σε πραγματικά δεδομένα αξίας. Ανέφερε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε σήμερα δόθηκε μεγαλύτερο περιθώριο για υποβολή ενστάσεων και ανέφερε ότι η πρόθεση είναι να μειωθεί από φέτος η φορολογία που θα επιβληθεί, καθώς αυτή που ήδη επιβλήθηκε, ήταν μέσα στον πανικό του κράτους. Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να φορολογηθεί ο ιδιοκτήτης ανάλογα με την περιουσία του και ανέφερε ότι τουλάχιστον πρέπει να σταματήσουμε να στρεβλώνουμε την πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι η φορολόγηση του 1980 είναι πολύ άδικη.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι στη νομοθεσία υπάρχει διαδικασία για ένσταση. Εξήγησε ότι ειδικά για την εκτίμηση του 2013 υπήρχε υποχρέωση για υποβολή ένστασης μέχρι τις 25 Απριλίου, ώστε η Κυβέρνηση να μπορέσει καταθέσει νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε φέτος νέα φορολογία και ότι θα πάμε ξανά με τις αξίες του 1980, μια αβεβαιότητα, όπως είπε που δεν τιμά τους κυβερνώντες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top