ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το καλοκαίρι του 2023 θα είναι έτοιμο το νέο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας

Το καλοκαίρι του 2023 θα είναι έτοιμο το νέο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας

Έτοιμο το καλοκαίρι του 2023 θα είναι το νέο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν την Πέμπτη 17/09, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα, που αφορά στην ανέγερση του νέου νοσοκομείου, το οποίο ήταν εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρθηκε, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανέγερση του έργου θα γίνει τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η υποβολή προσφορών θα γίνει τον Ιανουάριο του 2021.

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι η αξιολόγηση – κατακύρωση του διαγωνισμού θα γίνει το Μάιο του 2021, ενώ οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι του 2021 και να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023.

Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας και συγκεκριμένα τα προβλήματα των κτηριακών εγκαταστάσεων, της  υποστελέχωσης, της υπερπληρότητας κλινών και της έλλειψης φαρμάκων, παραμένουν, με τα μέλη της Επιτροπής να ζητούν την άμεση επίλυσή τους.

Αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τα μέλη της Επιτροπής Υγείας χαιρέτισαν την ανακοίνωση της λειτουργίας οκτώ κλινών για ψυχικά ασθενείς στην ψυχιατρική κλινική στη Λεμεσό, εντούτοις δήλωσαν πως το πρόβλημα δεν επιλύεται.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε πως η Συντεχνία έχει ετοιμάσει συγκεκριμένο υπόμνημα για το συγκεκριμένο θέμα, όπου εκτός από τα κτηριακά προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία, έχει προσπαθήσει να το προσεγγίσει και ιατρικά το ζήτημα, όπως είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο επίπεδο των ψυχιάτρων και άλλων λειτουργών υγείας.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει επιτέλους να ζητηθούν και ευθύνες, γιατί δεν υλοποιείται τίποτα από αυτό το οποίο έχει προαποφασιστεί», για να σημειώσει ότι «αυτό που μας ενοχλεί ιδιαίτερα ως γιατρούς είναι η συνεχής μετάθεση όλων των ευθυνών, των ελλείψεων του συστήματος, στις πλάτες τόσο των γιατρών, όσο και των υπόλοιπων λειτουργών υγείας».

«Αυτό το πράγμα», συμπλήρωσε, «πρέπει επιτέλους να σταματήσει, δηλαδή η μετάθεση ευθυνών σε αυτούς που βρίσκονται στους τόπους εργασίας, που αντιμετωπίζουν κατ’ ιδίαν τους ασθενείς και επιτέλους πρέπει να πάψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω των υποσχέσεων απλώς να δίνουν κούφιες υποσχέσεις. Επιτέλους πρέπει να δώσουν και λύσεις».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι απαράδεκτες εν έτη 2020 και δεν τιμούν κανένα», ωστόσο χαιρέτισε την άμεση αναβάθμιση των θαλάμων του νοσοκομείου Αθαλάσσας και συγκεκριμένα των θαλάμων, για τα οξεία περιστατικά των γυναικών, που θα κοστίσει 120 χιλιάδες ευρώ.  

Επίσης, χαιρέτισε την πρόσληψη 13 νοσηλευτών και επιπρόσθετα τριών ψυχιάτρων τις επόμενες εβδομάδες, με τους οποίους όπως είπε «σαφέστατα θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Για το υπεράριθμο των ασθενών, ανέφερε πως έχει ληφθεί απόφαση για τη μεταφορά κάποιων ασθενών στην ψυχιατρική κλινική στη Λεμεσό, ενώ πρόσθεσε πως για κάποιους άλλους που δεν πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, αλλά είναι ασθενείς στο νοσοκομείο, έχουν γίνει εργασίες μαζί με το Τμήμα Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ώστε να μεταφερθούν σε σπιτάκια στην κοινότητα.

Τόνισε την αναγκαιότητα για συνέχιση της συζήτησης του νομοσχέδιου για την κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας, με βάση το οποίο θα ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατόν, η παροχή κοινοτικής φροντίδας σε ασθενείς που πάσχουν με ψυχικές διαταραχές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής «φαίνεται ξεκάθαρα δυστυχώς ότι διαθέτουμε ένα σύμπλεγμα κτηρίων, το οποίο βρίσκεται σε άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες», σημειώνοντας πως «τα προβλήματα είναι βουνό και δυστυχώς διαιωνίζονται χρόνο με το χρόνο».   

«Δυστυχώς», είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν εξάγγελλε την υποψηφιότητα του και με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωνε τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου πέρασαν από τότε κάποια χρόνια. Διαιωνίζονται τα προβλήματα και ακόμα είμαστε δεν είμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης των σχεδίων ούτε καν της προσφοροδότησης».

Σημείωσε πως «τα προβλήματα από ό,τι φαίνεται θα διαιωνίζονται για ακόμα πολύ χρόνο και ασφαλώς θα υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία», για να συμπληρώσει ότι «είναι ανάγκη άμεσα να διασφαλιστεί η εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών με ψυχικά νοσήματα και να διασφαλίσουμε με ολοκληρωμένες πολιτικές το δικαίωμα τους να έχουν πλήρη και υψηλού επίπεδου παροχή υπηρεσιών υγείας».

Κάλεσε την κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών να συντονιστούν, να ξεπεράσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να θέσουν σε προτεραιότητα την ανάγκη για ανέγερση νέου νοσοκομείου.

Ο βουλευτής Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιώργος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε σε έρευνες της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται λόγος ότι για το 2017 η Κύπρος καταλαμβάνει την προτελευταία θέση ανάμεσα σε 28 χώρες σε ό,τι αφορά τις κλίνες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, στην Κύπρο έχουμε μόνο 21 κλίνες».

Όπως πρόσθεσε «εν ολίγοις παρουσιάζεται μια εικόνα, που δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης προσώπων, που στερούνται την ελευθερία τους και ειδικά των ανθρώπων με ψυχική ασθένεια», για να σημειώσει ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι καιρός το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε σχέση με την ανακοίνωση της λειτουργίας οκτώ κλινών για ψυχικά ασθενείς, ανέφερε πως το βλέπει θετικά φτάνει να ολοκληρωθεί το έργο.

Είπε ακόμα πως το πρόβλημα δεν λύνεται, αφού μέχρι την ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου το καλοκαίρι του 2023, οι ασθενείς αυτοί δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top