ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπ. Παιδείας ενημέρωσε την ΕΔΕΚ για την προετοιμασία δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού

Ο Υπ. Παιδείας ενημέρωσε την ΕΔΕΚ για την προετοιμασία δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού

Για την προετοιμασία που έχει γίνει για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενημέρωσε τον Πρόεδρο και την ηγεσία της ΕΔΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινή συνάντησή τους, στα γραφεία της ΕΔΕΚ. 

Σε δηλώσεις, ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο για τη συνάντηση, κατά την οποία «εκτός από την ενημέρωση σχετικά με τον προσανατολισμό και το προσχέδιο που έχει γίνει για το νομοθετικό πλαίσιο, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις κατευθύνσεις πολιτικής», όπως είπε.
 
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι η ΕΔΕΚ δίνει μεγάλη σημασία στη λειτουργία του Πολιτισμού μέσα στην πολιτεία, μέσα στη ζωή μας και όπως και σε προηγούμενες μας συναντήσεις υπογραμμίζει και η ΕΔΕΚ ότι θα είναι μια θετική εξέλιξη η δημιουργία μιας διακριτής δομής που να δώσει σημασία στον πολιτισμό, στην πολιτική για τον πολιτισμό. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας».
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα γίνει και με φορείς από το χώρο του πολιτισμού, εκτός από τις πολιτικές δυνάμεις, ενώ σημείωσε ότι σήμερα με ικανοποίηση άκουσε θετικές εισηγήσεις και απόψεις, τις οποίες μπορεί να λάβουν υπόψιν στον σχεδιασμό, «ούτως ώστε όταν θα φτάσουμε στη Βουλή, να έχουμε μια νομοθετική πρόταση η οποία να μπορεί να τύχει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής».
 
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον κ. Προδρόμου για την πρωτοβουλία να γίνει η συνάντηση και να ενημερωθούν για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, κυρίως του Υπουργείου για τη σύσταση και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
 
«Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ο Πολιτισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι εθνικής και φυσικής επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού. Και ως εκ τούτου, πρέπει μέσα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε όσο το δυνατόν να τον αναβαθμίσουμε και να τον στηρίξουμε αποφασιστικά για να επιτελέσει το έργο και το ρόλο που πρέπει να αναλάβει», είπε.
 
Σημείωσε ότι δήλωσαν από πλευράς ΕΔΕΚ είναι σαφώς θετικοί στη σύσταση και λειτουργεία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και την ίδια στιγμή κατάθεσαν σειρά από προτάσεις, «στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνέργειας που θέλουμε να επιδείξουμε και ελπίζουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα βοηθήσουν τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του, έτσι ώστε να διαμορφώσουν το καλύτερο και πληρέστερο δυνατό νομοσχέδιο, για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα, η λειτουργία και η σύσταση αυτού του οργανισμού».

Σε ερώτηση αν τέθηκαν άλλα θέματα κατά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το κύριο αντικείμενο ήταν η ενημέρωση του κ. Σιζόπουλου και της ΕΔΕΚ για τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Υφυπουργείο.
 
«Είχαμε την ευκαιρία ακροθιγώς έστω να συζητήσουμε και μια σειρά από άλλα θέματα που βεβαίως απασχολούν την ΕΔΕΚ και ήταν χρήσιμο το ότι μπόρεσα, έστω και με αυτή την ευκαιρία, να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα, να συζητήσουμε κάποια πράγματα», σημείωσε.
 
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ευχαρίστησαν τον κ. Προδρόμου και το Υπουργείο Παιδείας «για το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια προσπαθειών ευοδώθηκε τελικά η προσπάθεια μας για την ένταξη των ποιημάτων του ήρωα ποιητή Δώρου Λοΐζου στα μαθήματα και του γυμνασίου και του Λυκείου».
 
«Αυτό το θεωρούμε ως μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και  γι’ αυτό ακριβώς δεόντως εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας για την ένταξη τους (των ποιημάτων) στο αναλυτικό πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
 
Κλιματιστικά στα σχολεία
 
Ερωτηθείς για τα κλιματιστικά στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι και στις αίθουσες διδασκαλίας θα υπάρχει κλιματισμός στα δημόσια σχολεία».
 
Όπως είπε, αυτό που συμβαίνει σε όλη την κοινωνία, χώρους εργασίας κ.λπ. γιατί να μην υπάρχει στις αίθουσες διδασκαλίες, στα δημόσια σχολεία.
Ήδη, πρόσθεσε, υπάρχει κλιματισμός στα εργαστήρια των σχολείων, σε αίθουσες πολλαπλής χρήσεως, αίθουσες τελετών, γραφεία διευθυντών, αίθουσες καθηγητικών και διδασκαλικών συλλόγων. «Στους καθηγητικούς συλλόγους μπορεί να υπάρχουν μέσα και 50 και 60 και περισσότερα άτομα καμιά φορά, χωρίς μέχρι τώρα να τεθεί θέμα οποιουδήποτε κινδύνου. Εμείς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε την πολιτική αυτή ότι θα εξασφαλίσουμε κλιματισμό στα δημόσια σχολεία», συμπλήρωσε .
 
Όπως είπε, «δεν έχει κανείς αποφανθεί ή προαποφασίσει ποια θα είναι τεχνικά η μορφή και οι συσκευές και βέβαια είναι ήδη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στο Υπουργείο Παιδείας και είναι γνωστό, μία πρόταση για δαπάνες περίπου 60 εκατομμυρίων για εναλλακτικές μορφές κλιματικής διαχείρισης των σχολείων».
 
Ανέφερε ότι και το ίδιο το Υπουργείο αναπτύσσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πιλοτικά προς το παρόν, εκτός από τα φωτοβολταϊκά, ένα άλλο πιλοτικό πρόγραμμα για μηδενική ενεργειακή κατανάλωση των σχολείων.
 
«Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί συντρέχουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει δικαιολογία για να στερήσουμε από τα δημόσια σχολεία , τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς μας το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό πρέπει να είναι δεδομένο για όλους. Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τα επιστημονικά δεδομένα και τις όποιες συμβουλές. Θα πω ξανά ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν οι ατέρμονες συζητήσεις που γίνονται εδώ και χρόνια και να εξασφαλίσουμε κλιματισμό στις αίθουσες διδασκαλίας. Είναι υποχρέωση μας», συμπλήρωσε.
 
Σε παρέμβαση του, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι παρά το γεγονός ότι είναι ένα θέμα που δεν συζήτησαν σε αυτή τη συνάντηση με τον κ. Προδρόμου, «θα ήθελα να δηλώσω ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχει τουλάχιστον 15 χρόνια  που ζητούμε ακριβώς ότι θα πρέπει αυτό το θέμα να ρυθμιστεί, και μάλιστα σε συνδυασμό με τη λειτουργία  φωτοβολταϊκών συστημάτων για ευνόητους λόγους σε όλα τα εκπαιδευτήρια που προσφέρονται προς αυτή την κατεύθυνση», όπως ανέφερε.
 
Σε ότι, αφορά τ ότι προβάλλονται διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την τεχνική εγκατάσταση αυτών των συστημάτων, είπε ότι κυρίως την ευθύνη την έχουν αυτοί που σχεδίασαν ή που έχουν εγκρίνει την ανοικοδόμηση των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων εάν και εφόσον δεν έλαβαν πρόνοια κατά τον σχεδιασμό για να μπορέσει να λειτουργήσει.
 
«Άρα το να θέτουμε ζητήματα εκ των υστέρων νομίζω ότι πέρα του ότι είναι άκομψο, επιτρέψετε μου να πω ότι είναι και λανθασμένο. Άρα, λοιπόν, την ευθύνη, εάν και εφόσον δεν υπάρχουν οι τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση των συστημάτων, την έχουν αυτοί οι οποίοι είχαν σχεδιάσει τα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια», κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top