ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για τα ΠΕΠ του Συνεργατισμού

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για τα ΠΕΠ του Συνεργατισμού

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι έρευνες του Γενικού Ελεγκτή για τα 162 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) που είχαν δάνεια στον Συνεργατισμό από το 2013 και μετά οπότε και υπήρξε η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού. Η έρευνα, είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εντός της Αd Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια ΠΕΠ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. 

Από αυτά τα πρόσωπα οι 140 είναι πρώην και εν ενεργεία Βουλευτές και οι υπόλοιποι αφορούν την εκτελεστική εξουσία. Τα ονόματα αφορούν ΠΕΠ της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας από το 2008 μέχρι το 2020, ενώ εξετάζονται υποθέσεις δανείων από το 2013 και μετά.
 
Το βασικό ζητούμενο, όπως είπε ο Ελεγκτής, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο ο Συνεργατισμός ενήργησε με τρόπο που οδήγησε στην απώλεια δημοσίου χρήματος αν έκανε διευθετήσεις με δανειολήπτες που ήταν παράνομες, ευνοϊκές κ.α. Είπε επίσης ότι επικεντρώθηκαν σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων του δανείου. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται και συνδεδεμένα με τα ΠΕΠ πρόσωπα όπως τους τα έδωσε η Συνεργατική.
 
Όσον αφορά τον έλεγχο, είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί θα δώσουν τα ευρήματα στην ΚΕΔΙΠΕΣ για σχόλια, ενώ θα απευθυνθούν και στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους αν επιθυμούν να σχολιάσουν τα ευρήματα για τους εαυτούς τους.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε από τους Βουλευτές που θεωρούν ότι πρέπει να μπουν στον έλεγχο και άλλα πρόσωπα που θεωρούνται πολιτικά εκτεθειμένα να δώσουν συγκεκριμένα ονόματα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα. Είπε επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του Ελεγκτή και έρθει στην Επιτροπή θα πρέπει να πάει κατά προτεραιότητα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αναφορικά με τις έρευνες για την οικονομία, ο οποίος του είπε ότι θα κάνει σύσκεψη για το θέμα εντός της ημέρας και θα επανέλθει.
 
Είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες της Βουλής ετοίμασαν ένα πολύ συγκεκριμένο σημείωμα με οκτώ θέματα το οποίο στάλθηκε στη ΜΟΚΑΣ, η οποία υποσχέθηκε ότι εντός της ημέρας θα απαντηθούν γραπτώς.

Η Ad Hoc Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα στην 16.00.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top