Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΒΑΡΩΣΙΑ: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ - Επαναφέρουν τις κυρώσεις στο προσκήνιο - 'Κάναμε ό,τι μπορούσαμε'

07.10.2020
09:22
Πολιτική

Δεν σταματάνε οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, σε σχέση με την χθεσινοβραδινή (Τρίτη 06/10) απόφαση για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

Μια ιστορικά κακή εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, την χθεσινοβραδινή (Τρίτη 06/10) απόφαση για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, ενώ ο Άντρος Κυπριανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ επισήμανε πως όποτε υπήρχε αδιέξοδο στο Κυπριακό η Τουρκία πάντα προχωρούσε σε νέα τετελεσμένα.

Απαντώντας, και παλι στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη έκανε ότι ήταν δυνατό» και ξαναπροκάλεσε τον οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό ή κόμμα να πει «τι δεν κάναμε».

Παπαδόπουλος: Να επαναφέρουμε το θέμα των κυρώσεων στην Ε.Ε

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πώς η εν λόγω ενέργεια είναι μια παρέμβαση της Τουρκίας στις εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα, ενώ ανέφερε πώς «η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία έχει αποτύχει παταγωδώς και έχει αποθρασύνει την Τουρκία σε σημείο που δεν ακούει καθόλου τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας».

Πρόσθεσε δε πώς αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, που είναι μεταξύ άλλων και η σταδιακή και τμηματική αλλαγή του καθεστώτος της πόλης από στρατιωτική ζώνη σε οικιστική.

Τώρα, μένει «να καλέσουν πρόσφυγες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και όχι να επιστρέψουν» διευκρίνισε.

Το ότι έγινε 4 ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής, δείχνει και την έλλειψη στρατηγικής της χώρας μας, αφού καθυστέρησαν ήδη 3 χρόνια για να επιδιώξουν κυρώσεις, έκλεισε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως πρέπει να επαναφέρουμε άμεσα το θέμα των κυρώσεων από την Ε.Ε

Κυπριανού: Είχαμε ενημερωθεί για αποτελεσματικές κυρώσεις στο Εθνικό Συμβούλιο
Με την σειρά του ο κ. Άντρος Κυπριανού είπε ότι σε μια διαπραγμάτευση προφανώς δεν πας με τις θέσεις που θες να διεκδικήσεις στο τέλος, ενώ είπε πως στο Εθνικό Συμβούλιο είχαν ενημερωθεί για αποτελεσματικές κυρώσεις από την κυβέρνηση, πριν από την αποχώρηση του Όρουτς Ρέις από την πειροχή.

Κάνοντας στροφή από την κριτική που ασκούσε το ΑΚΕΛ πριν την Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι η Ε.Ε «θα έπαιρνε αποφάσεις εάν εμείς επιμέναμε μέχρι τέλους».

Τώρα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως μπήκαμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς δημιουργούνται λόγω αυτού και νέα τετελεσμένα. «Ό,τι λέει η Τουρκία το εφαρμόζει», πρόσθεσε, λέγοντας πως τώρα πρέπει να δούμε πώς αποκλιμακώνεται η ένταση και πως προχωρούμε σε διαπραγματεύσεις που θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα.

Τέλος, ανέφερε πώς δεν είναι όλοι οι Τ/κ το ίδιο, κάνοντας λόγο για αντιδράσεις από τα κατεχόμενα για τον σχεδιασμένο ερχομό του Ερντογάν για τους εορτασμούς για το «άνοιγμα» της παραλίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ως παράνομη λόγω εκλογών.

Κούσιος: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε – Να αφήσουν τις συνθηματολογίες
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, είπε ότι υπήρξε επικοινωνία με όλους τους θεσμούς, ενώ δόθηκαν οδηγίες στις διπλωματικές υπηρεσίες ξεκινώντας έναν «πυρετό ενεργειών».

Μάλιστα, έκανε λόγο για επιβεβαίωση της κυβέρνησης όταν έλεγε ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να τιθαστευτεί εάν τον χαϊδεύουμε. Ερωτηθείς γιατί τότε δεν επιδιώχθηκαν μέχρι τέλους οι κυρώσεις, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατό από το χέρι της».

Διερωτήθηκε επίσης «τι μπορούσε να γίνει όταν διαμορφωνόταν ένα κλίμα που διαφαινόταν πως δεν μπορείς να πετύχεις κυρώσεις».

Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να γίνουν ρεαλιστές και να αφήσουν «τις συνθηματολογικές προσεγγίσεις που δεν ευνοούν το λαό μας».