Επέκταση εξουσιών Υπ. Εργασίας από τη Βουλή για τα μέτρα στήριξης

Επέκταση εξουσιών Υπ. Εργασίας από τη Βουλή για τα μέτρα στήριξης

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντας τροποποιητικό νόμο που εκχωρεί εξουσίες στην Υπουργό Εργασίας σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπέρ ψήφισαν 41 βουλευτές ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Σε παρέμβασή του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου, εξέφρασε τη διαφωνία του επί της αρχής με το νομοσχέδιο, αφού επιτρέπει στην Υπουργό να εκδίδει διατάγματα χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς όρια, όπως είπε, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφεύγεται στις δημοκρατίες. Αναφέροντας ότι δεν έχει σχέση η διαφωνία του με το έργο που επιτελεί η εξαίρετη Υπουργός, είπε δεν μπορεί να της παραχωρηθούν εξουσίες και να εκδίδει και να ψηφίζει διατάγματα. Μίλησε για ανάγκη να ισχύει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και είπε ότι δεν θα πρέπει να παραμερίζονται τα βασικά στοιχεία λειτουργίας ενός κράτους με την επίκληση εκτάκτων καταστάσεων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επέκταση της δυνατότητας για έκδοση των σχεδίων στήριξης μισθωτών και αυτό-εργοδοτουμένων λόγω πανδημίας και επεκτείνει τη δυνατότητα της Υπουργού μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2021. Δεύτερο, είπε, εκχωρεί εξουσίες στην Υπουργό να τροποποιεί το νόμο περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμο ώστε να πιστώσει τις κοινωνικές ασφαλίσεις όσων πήραν επιδόματα από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβρη, ώστε ο χρόνος αυτός να θεωρηθεί συνεχόμενος και να μπουν στα σχέδια κατάρτισης και μετά να πάρουν ανεργιακό επίδομα. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο υιοθέτησε η Υπουργός.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την άποψη ότι δεν δημιουργείται προηγούμενο, αφού κάθε φορά για να επεκταθεί αυτή η εξουσία της Υπουργού χρειάζεται η έγκριση της Βουλής. Είπε επίσης ότι η εξουσία που δίνεται επηρεάζει ευμενώς και όχι δυσμενώς τα κεκτημένα των εργαζομένων.
 
Ο Βουλευτής της «Αλληλεγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε τη συμφωνία του με την παραχώρηση αυτής της δυνατότητας στην Υπουργό μέχρι τον Μάρτιο. για να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά που έγινε ήδη.
 
Επίσης ο ανεξάρτητος Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούτας είπε ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο για να δώσουν τη δυνατότητα στην Υπουργό να συνεχίσει το έργο της.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μορφάκης Σολομωνίδης στο «Τ»: «Η ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας»

Μορφάκης Σολομωνίδης στο «Τ»: «Η ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας»

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και σαφές μήνυμα ενότητας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μορφάκης Σολομωνίδης, μιλά στο ThemaOnline για την επανεκκίνηση του κόμματος ενόψει της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης της 9ης Νοεμβρίου.Τονίζει πως «κανείς δεν περισσεύει», απευθύνει κάλεσμα επιστροφής σε παλιά στελέχη και δηλώνει έτοιμος να δώσει τη μάχη των Βουλευτικών εκλογών του 2026. Παράλληλα, αποκαλύπτει τους έξι πολιτικούς πυλώνες της ΕΔΕΚ για την επόμενη μέρα και στέλνει μήνυμα πίστης στις αρχές και τις αξίες του κόμματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η γροθιά που μας ενώνει, είναι πιο δυνατή από όσα μας χωρίζουν».

BEST OF TOTHEMAONLINE