ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσωπο με πρόσωπο, Σημίτης, Βενιζέλος, κι άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης με τον Τσοχατζόπουλο

Πρόσωπο με πρόσωπο, Σημίτης, Βενιζέλος, κι άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης με τον Τσοχατζόπουλο

Στην δίκη Τσοχατζόπουλου, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, κλήθηκαν να καταθέσουν σήμερα ως μάρτυρες, για πρώτη φορά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και στελέχη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη σύντομη διαδικασία που έγινε, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις καταθέσεις τους. Στις 13 Μαϊού οι κκ Σημίτης Βενιζέλος. Στις 20 η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιάννος Παπαντωνίου. Και στις 27/5 οι αρχηγοί των 3 όπλων του στρατού. 

Η δίκη αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην υπόθεση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Πρωτοδίκως, ο τότε Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Σημίτη καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Από την αρχή της δικαστικής διαδικασίας, ο κ. Τσοχατζόπουλος ισχυριζόταν ότι όλες οι ενέργειές του, όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR-M1, γίνονταν εν γνώσει και με την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), του οποίου προΐσταται ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας.

Το αίτημα Τσοχατζόπουλου υιοθετήθηκε και από την Εισαγγελέα της Έδρας και έτσι, σήμερα, εκτός από τους κ.κ.Σημίτη και Βενιζέλο, θα καταθέσουν ως μάρτυρες και οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του πρώτου, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου.

Ακόμα, έχουν κληθεί να καταθέσουν και οι αρχηγοί των τριών όπλων το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιος Τζογάνης, Μανώλης Παραγιουδάκης και Γιώργος Ιωαννίδης.

Η δίκη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ελληνικών και ξένων ΜΜΕ καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εκτίει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, και πιθανώς να μπορέσει να τους υποβάλει και ο ίδιος απευθείας ερωτήσεις, εφ’ όσον αυτό συμφωνηθεί στη διαδικασία που θα καθοριστεί.

Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν "το παγερό βλέμμα του κ. Σημίτη", όταν ο κ. Τσοχατζόπουλος χαιρέτισε σήμερα τον πρώην Πρωθυπουργό. 

Πλησιάζοντας τον κ. Βενιζέλο τον χαιρέτισε με τα λόγια "τι κάνεις Βαγγέλη;", και εκείνος του πρόσφερε χειραψία.

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται από την αρχή της υπόθεσης ως κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ότι οι συγκεκριμένες αγορές οπλικών συστημάτων ήταν «στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές», οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο, και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Το σκεπτικό της έως τώρα απόρριψης του αιτήματός του να καταθέσουν και τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ ήταν ότι αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων.

Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά την δίκη Μιχαηλίδη, που επίσης αφορούσε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την αγορά, εκ μέρους της Ελλάδος, πολεμικών συστημάτων από τη Ρωσία, και στην οποία ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος, και ο γιος του Μιχάλης, καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, είχε αναφερθεί από την Πολιτική Αγωγή το «μεγάλο πάρτι» που γινόταν από το 1996 και μετά με τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Τότε, το ΚΥΣΕΑ είχε εγκρίνει το 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το κόστος του οποίου, όπως ειπώθηκε στη Δίκη Μιχαηλίδη, ήταν «σχεδόν εξωπραγματικό», προσδιορισμένο στα περίπου 4 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Με τα TOR-M1 το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) ασχολήθηκε από το 1996, και υπάρχει πρακτικό συσκέψεως του Συμβουλίου Εξοπλισμών την 8/2/1996, δια του οποίου συνιστάται να αποφευχθεί η προμήθεια του ρωσικού συστήματος.

Το TOR-MI, όπως ειπώθηκε στη Δίκη Μιχαηλίδη από την Πολιτική Αγωγή, δεν ικανοποιούσε «απαράβατους όρους των τεχνικών προδιαγραφών», και μάλιστα ήταν τέταρτο στην αξιολόγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ).

Το ΚΥΣΕΑ, στις 24/7/1998 ενέκρινε την πρόταση Τσοχατζόπουλου για αγορά 32 συστημάτων (21 για το πεζικό, 9 για την αεροπορία, 2 για το ναυτικό), αλλά ζητά «να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης» και, το σημαντικότερο, να διερευνηθεί η δυνατότητα διασύνδεσης-διαλειτουργικότητας του TOR-M1, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος για την υποστήριξη της άμυνας της χώρας. Επίσης, το ΚΥΣΕΑ ζήτησε τότε να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες «και να προταθεί η βέλτιστη οικονομική προσφορά».

Όπως προέκυψε από την αγόρευση της Πολιτικής Αγωγής στην πρωτόδικη επιδίκαση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, «η επιλογή αγορά των TOR-M1 δεν ήταν ποτέ η οικονομικά συμφερότερη».

Παράγοντας στη Δίκη Μιχαηλίδη, είχε αναφέρει μάλιστα ότι «η χώρα μας έπρεπε να πάρει οπωσδήποτε το TOR-M1 για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες διανομής των μιζών».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top