ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι το β τρίμηνο 2022 η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

Μέχρι το β τρίμηνο 2022 η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΧΑΚ Μαρίνο Χριστοδουλίδη, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2021 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το ΧΑΚ κατέγραψε μείωση 40% στον Γενικό του Δείκτη από την αρχή του χρόνου και ότι οι εισηγμένες εταιρείες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία, ιδιαίτερα οι μετοχές του ξενοδοχειακού τομέα και οι τράπεζες. Πρόσθεσε ότι η κεφαλαιοποίηση και τα έσοδα του ΧΑΚ έχουν πέσει.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 είναι συντηρητικός και ελλειμματικός. Περιλαμβάνει επίσης την κύρια κίνηση του στρατηγικού σχεδιασμού, που είναι η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα καλύψει το 2021 €178,000 για τις υπηρεσίες εμπειρογνώμονα που θα κάνει τις μελέτες της αποκρατικοποίησης. Το συνολικό κόστος για τις μελέτες αποκρατικοποίησης, είπε, θα ανέλθει στις €275,000 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το β τρίμηνο του 2022.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στόχος είναι ο ιδιώτης που θα αναλάβει το Χρηματιστήριο να είναι ένα αναγνωρισμένο Χρηματιστήριο του εξωτερικού για να φέρει τεχνογνωσία, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η αγορά κεφαλαίων που έχουν ανάγκη η Κύπρος και οι επιχειρήσεις της. Πρόσθεσε ότι δεν είναι υγιές να συνεχίζουν να στηρίζονται οι εταιρείες μόνο στον τραπεζικό δανεισμό.

Ανέφερε ακόμα ότι η μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό για το ΧΑΚ τελείωσε το 2019 και στοίχισε στο Υπουργείο Οικονομικών €150,000. Με βάση αυτή καταδείχθηκαν τρεις επιλογές για τον στρατηγικό σχεδιασμό και το 2020 το Υπουργικό αποφάσισε να γίνει πλήρης αποκρατικοποίηση. Τώρα, είπε, οι επαγγελματίες σύμβουλοι θα αναλάβουν τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα ανέφερε ότι το ΧΑΚ ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες για αύξηση των εσόδων του όπως την παροχή υπηρεσιών σε άλλους οργανισμούς και στο Υπουργείο Οικονομικών για τα ομόλογα, ενώ γίνεται προσπάθεια να παρέχει υπηρεσίες για τα αέρια του θερμοκηπίου και τις ψηφιακές ηλεκτρονικές υπογραφές. Παράλληλα είπε ότι αναμένουν έσοδα από την παροχή υπηρεσιών για την εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όταν θα ξεκινήσει να εργάζεται, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει το 2021. Το ΧΑΚ ανέφερε ζήτησε να αναλάβει πλήρως τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, κάτι που δεν είχε δεχθεί το Υπουργείο Ενέργειας. Ωστόσο πρόσφατα προσεγγίστηκαν από τον ΔΣΜΚ για να αναλάβουν ένα κομμάτι της διαδικασίας. Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές υπογραφές, είπε ότι το ΧΑΚ ήταν πρωτοπόρος στο θέμα, έχουν ήδη 4000 ηλεκτρονικές υπογραφές, ενώ είπε ότι ζητούν από το Υφυπουργείο Καινοτομίας να βγει σε προσφορές για το θέμα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στο ΧΑΚ να συμμετέχει.

Το έλλειμμα το ΧΑΚ το 2020 αναμένεται να ανέλθει στις €800,000 από €737,000 το 2019. Το αποθεματικό του ΧΑΚ ανέρχεται σήμερα στα €8,6 εκατομμύρια. Με την ιδιωτικοποίηση, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή το αποθεματικό θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των υπαλλήλων που θα φύγουν, ενώ ό,τι απομείνει θα πάει στην Κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΧΑΚ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν καλές και κερδοφόρες εταιρείες στην Κύπρο, από τις οποίες θα μπορούσε η πολιτεία να ζητήσει να ενταχθούν στο ΧΑΚ με κάποια κίνητρα, όπως η διαχειρίστρια εταιρεία των λιμανιών και το καζίνο, ώστε να προσελκύσουν επενδυτές προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top