ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απώλεσε το προβάδισμα σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια ο Τραμπ, βαριές κατηγορίες για νοθεία

ΗΠΑ: Απώλεσε το προβάδισμα σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια ο Τραμπ, βαριές κατηγορίες για νοθεία

Σε λίγες εκατοντάδες ψήφους έχει περιοριστεί το πολύ μεγάλο προβάδισμα που είχε στην Τζόρτζια ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και πολλοί θεωρούν πολύ πιθανό η πολιτεία με τους 16 εκλέκτορες να καταλήξει στο στρατόπεδο το Τζο Μπάιντεν.

 



Με καταγεγραμμένο το 99%, ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν έχουν από 49% και ο Πρόεδρος προηγείται με 1.797 ψήφους. Απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 18.000 επιστολικές ψήφοι, οι περισσότερες από κομητείες που ψηφίζουν δημοκρατικούς. Η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας άγνωστος αριθμός επιστολικών ψήφων από στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό και για τις οποίες η προθεσμία λήγει σήμερα. Το CNN τις υπολόγισε σε περίπου 8.000.
 
Αλλά και η διαφορά Τραμπ – Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια εκμηδενίστηκε και πολλοί θεωρούν ότι η πολιτεία με τους 20 εκλέκτορές της θα είναι αυτή που θα δώσει στον τέως Αντιπρόεδρο τους 270 που χρειάζεται για να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει 49,6%, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν 49,2% και η διαφορά έπεσε στις 26.319 ψήφους και υπολείπονται πάνω από 200 χιλιάδες, από περιοχές έντονα δημοκρατικές.

Αντίθετα στην Αριζόνα, την οποία το ΑΡ και το FOX έσπευσαν να δώσουν στον Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ ψαλίδισε τη διαφορά στις 46.257 ψήφους. Με καταμετρημένο το 90%, ο Μπάιντεν λαμβάνει 50% κι ο Τραμπ 49%.

Στη Νεβάδα με καταμετρημένο το 89% ο Τζο Μπάιντεν έχει 49% κι ο Ντόναλντ Τραμπ 48%. Η διαφορά τους βρίσκεται στις κ11.438 ψήφους.
 
Με έκτακτη εμφάνιση στους δημοσιογράφους – χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις – ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε τις καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία κι ότι κάποιοι προσπαθούν να του κλέψουν την εκλογή, ενώ τόνισε ότι θα φτάσει μέχρι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
 
«Προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να γίνει …. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να φιμώσει τους ψηφοφόρους μας και να κατασκευάσει αποτελέσματα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, που χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε απόδειξη, μίλησε για εξαφάνιση ως εκ θαύματος των ψήφων των υποστηρικτών του.

«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, που μίλησε για χιλιάδες ψήφους που εστάλησαν μετά τις εκλογές, για παρεμπόδιση των υποστηρικτών του να ελέγξουν την καταμέτρηση κλπ.
 
Ειδικά για την Πενσυλβάνια μίλησε για διεφθαρμένους μηχανισμούς των δημοκρατικών σε Φιλαδέλφεια και Πίτσμπουργκ, κατήγγειλε τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσκόπους και «το χρήμα».
 
Προειδοποίησε πως θα ακολουθήσει ο δρόμος των νομικών διαδικασιών κι ότι θα υπάρξουν πολλές δίκες. «Έχω την αίσθηση ότι οι δικαστές θα αποφασίσουν το νικητή των εκλογών», ανέφερε.
 
Η πρωτοφανής για τα αμερικανικά δεδομένα προεδρική ομιλία προκάλεσε αμηχανία σε πολλά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
 
«Δεν μπορεί να υπάρξει υπεράσπιση για τις αποψινές δηλώσεις του προέδρου οι οποίες υπονομεύουν τη δημοκρατική μας διαδικασία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν, ένας από τους πιθανούς προεδρικούς υποψήφιους το 2024.

«Η Αμερική μετρά τις ψήφους και πρέπει να σεβαστούμε τα αποτελέσματα, όπως κάνουμε πάντοτε. Καμία εκλογή ή πρόσωπο είναι σημαντικότερο από τη Δημοκρατία μας», συμπλήρωσε.
 
«Που είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα; Οι ψηφοφόροι μας δεν θα ξεχάσουν ποτέ», ήταν το μήνυμα του γιου του Προέδρου Έρικ Τραμπ στο Twitter.
 
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έγραψε «πλήρης έλλειψη δράσης από σχεδόν όλους τους πιθανούς Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους το 2024. Αξιοθαύματο!».
 
 Πάντως ο Αντιπρόεδρος Πένς στάθηκε στο πλευρό του Προέδρου Τραμπ, όπως έγραψε στο Twitter, σημειώνοντας ότι πρέπει κάθε νόμιμη ψήφος να καταμετρηθεί.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top